家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BB防敏心得分享勳章

香港年金公司宣佈,「香港年金計劃」首批接獲9,410宗認購意向登記,總認購額約49.4億元,未達到首批發行上限,平均認購額約52.5萬元。

認購意向金額分布方面,今次銷售有約30%申請人(2,854人)的認購意向金額為100萬元,約54%申請人(5,126人)的認購意向金額為50萬元或以上。至於申請人年齡分布,約62%申請人(5,827人)為65歲至69歲,其次為70歲至74歲,約23%(2,160人),75歲或以上只佔約15%(1,423人)。

https://hk.finance.appledaily.com/finance/realtime/article/20180810/58546887

已申請 , 人人有份 , 不落空

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

有份認購嗰D人人有份 , 永不落空喎!不過可能已經後悔緊嘞。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

意料中事,九千幾人申請算多了~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

大宅

有錢老人家不是傻...好識計數.....沒jetso野不會做..
小朋友,我吃鹽多過你吃米!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

屋企人就睇唔到有買年金嘅需要,放其他地方一樣得
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

我由始至終都係覺得如果你計過買完政府份年金後就有資格攞佢嘅長者生活津貼,咁先制得過。

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

宣傳策略大大失誤,有50 億認購我覺得已經超出預期。

男爵府

香港年金公司執董兼總裁劉應彬謂:『首次發行額度100億元,是風險管理的銷售上限,並非銷售目標。他謂首批總認購額約50億元是符合預期,亦指無預期會超過、更不應該超出,否則或會超出資本及管理風險的能力。』

但係推介初期,財政司司長陳茂波就話:『如果是次公共年金計劃錄得超購認購,香港年金公司會將首次100億元額度上調至200億元。』
一個就話會超出風險,一個就話可以加推,究竟你地推出前,內部有無共識架!

男爵府

ibond 我就會叫人買,年金,出年都唔知會唔會不存在囉!

男爵府

makm 發表於 18-8-10 23:07
有份認購嗰D人人有份 , 永不落空喎!不過可能已經後悔緊嘞。
有冷靜期↓

3. 冷靜期

若你不滿意保單細則或其有關條款,你有權在冷靜期內以書面形式向我們提出取消保單,並獲退還已繳保費(須扣除我們已經派發的保證每月年金金額(如有))。該簽妥的取消保單書面通知,必須在保單送遞後或通知書(通知你保單已經可以領取及冷靜期的屆滿日)發予你或你的代表後起計21天內(以較先者為準),送達香港年金有限公司客戶服務中心:香港皇后大道中183號新紀元廣場中遠大廈(高座)35樓。

子爵府

唔記得有冷靜期,咁計過無jetso嘅哥哥姐姐,後悔仲嚟得切。

別墅

回覆樓主

認購意向都唔夠一半額,下個月正式認購額應該仲少D

男爵府

回覆樓主:

政府年金4厘回報加上終身派發,市場上保險公司年金根本做唔到,以同類產品計,政府係派錢,最重要一點係年金係理財產品,唔係投資產品,只係退休理財一部份,並不要瞓身去買。

大宅

回覆樓主:

吸煙危害健康,係人都知,但仍然有好多人仍在吸煙。
要買年金嘅人始終都會買。你同佢講呢隻護膚品用完不會令你年輕十年。佢哋會同你講未試過點知呢?佢哋有十萬個理由去說服自己。例如政府正在派錢,點解唔要。甚至有文章可以寫出:"年金可以派到二百歲甚至三百歲⋯⋯"睇完笑唔出,二百歲,三百歲,咁短命,不如寫萬歲萬歲萬萬歲。千秋萬代,年金長存!

禁止訪問

男爵府

chinahk30 發表於 18-8-13 10:46
因為如果爆左煲要政府包底, 所以封頂係正常的

我都叫我媽買, 再攞高額長生津, 不過佢唔聽無計
香港年金公司執董兼總裁劉應彬謂: 認購額約50億元是符合預期,亦指無預期會超過、更不應該超出,否則或會超出資本及管理風險的能力。咁你身為總裁,點解唔同政府講,喂,我地承受能力得50億咋,唔好搞100億出來,甚至超額認購就200億,如果唔係,我地唔掂架!

至於好多人所講嘅高額長者生活津貼,呢個計劃有資產限額,單身人士不可超過146,000,夫婦就221,000,對一些能力較差嘅基層人士來說,真係有排都未達標,但係對有能力認講50萬甚至100萬元嘅申請者來講,你估佢地會唔會全副身家申請晒而一亳子都唔留低傍身?咁有朝一日資產超額時又點,資產轉移、虛報資產、多出幾多用幾多。。。

所以年金計劃所講嘅申請咗年金後嘅金額,不包括在個人資產內,可以申領高額長者生活津貼,只係一種嘜頭,而佢亦無講錯,只係有幾多人有真正去了解呢個計劃嘅限制啫!

複式洋房

回覆 Ahky1033 的帖子

年金唔係x利好咩?

男爵府

Daeng 發表於 18-8-11 19:25
政府年金4厘回報加上終身派發,市場上保險公司年金根本做唔到,以同類產品計,政府係派錢,最重要一點係年 ...

市場上保險公司年金根本做唔到?你有無study過保險公司既年金呀到底?

男爵府

leeleellee0716 發表於 18-8-15 04:53
回覆 Ahky1033 的帖子

年金唔係x利好咩?

有study過美國萬x同宏x,覺得宏x既不錯,實際啲,會越派越多,抗到通脹,又有中左某三種病會派double錢,真係做到保障退休後生活。
你可以自己望下啊

首頁

尾頁

跳至