自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我仔在美國用BOC, 銀行察覺一筆不尋常碌卡,銀行即時停 card

男爵府

回覆樓主

尋晚比人盜用恆生信用卡,收到sms,話我幫襯一間旅遊公司(我唔識嘅旅遊公司),過左一筆5萬幾日元嘅數。我即時打電話去card Centre 查詢,佢幫我cut card,話唔洗理會筆數,佢地會調查。
我估最大機會係外遊係酒店用信用卡比deposit 時出事。但我都有係agoda、klook付過款,所以唔知邊度出問題。大家要小心,尤其外遊後,留意銀行 send 來嘅sms。

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

JD930 發表於 18-8-11 01:44
咁多人用dbs中招

試下開一個新post,
HSBx 卡被盜用……
Cxxx 卡被盜用……

大宅

回覆樓主

上年都試過比人錄左4萬蚊,銀行冇要我找數

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

evip 發表於 18-8-22 08:04
試下開一個新post,
HSBx 卡被盜用……
Cxxx 卡被盜用……

我用hsbc真係被盜用過

珍珠宮

babyf 發表於 18-8-11 02:05
話時話忽然記起,我用張dbs做好多網上購物都無事,就在6月第一次上ctrip訂票好似出現問題,我已立即取消輸 ...

Ctrip 有問題唔奇,但聽落dbs都有問題。換另一張銀行嘅咭去ctrip可能無事

大宅

上兩星期在零晨12點收到SMS, 我的恒生MASTER卡被盜用, 碌了三筆分別印度幣萬幾/ USD 6. X / USD 11.X ..即時停卡, 今次是第一次遇到這情況, 銀行說不用找這三筆數, 再發一張新卡!

原來好多人都有遇到被盜用信用卡

伯爵府

回覆樓主:

這世紀用信用咭網上購物已很普遍,被盜用個案亦會越來越多。

琥珀宮

大宅

回覆樓主:

我都係DBS响8月10日下午俾人盜用,之前張卡用過一次响KLOOK買USJ飛,所以我好肯定係KLOOK有事,DBS話會即時CUT卡同換新卡俾我

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

試過HSBC被盜用.

我懷疑我係日本酒店官網訂房出事, 跟住某日收到SMS話有$1歐元的交易, 我仲打去問銀行, 佢地話可能係網上購物對方試下係咪work,話正常.

跟住第2日發現第2筆交易, 當我打緊去hotline時又有第3筆交易, 結果要cut card, 不過好彩最後唔做我比!

伯爵府

momonicnic1107 發表於 18-8-22 14:31
我都係DBS响8月10日下午俾人盜用,之前張卡用過一次响KLOOK買USJ飛,所以我好肯定係KLOOK有事,DBS話會即時 ...

我2月都訂過Klook,但8月出事唔知關不關事。

大宅

babyf 發表於 18-8-22 14:33

我4月頭訂,但我張卡只係用過呢一次,所以我肯定係KLOOK出事

男爵府

回覆樓主

我之前HSBC Visa 都係咁,所以立刻cut card

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

babyf 發表於 18-8-22 14:33

klook之前有出過通告話有比人偷資料。
我之前都有係klook買過野。

伯爵府

yuensiu 發表於 18-8-22 15:33
klook之前有出過通告話有比人偷資料。
我之前都有係klook買過野。

我都見到新聞,不過事隔咁耐,都追緝不到盜用者,啲資料可能一直被利用中。

大宅

原來會嫁 我好小理呢d野

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

一個月前獅子銀行,一筆5千幾美金,一分鐘後又來4千美金已獲得授權,我已經即刻打電話去cut card ,仲未知點様,呢張咭用左一年唔夠,未起網上、海外買過野,只係起本地用visa wave果D咋!cut 左唔會再出。

大宅

回覆樓主:

CITIBANK中過,係板X壽司。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

回覆 EmilyFun 的帖子

我張獅子銀行咭比人海外網站盜用左2筆共一萬美金既數,銀行話幫我追,追到唔使我比,追唔到就要我比,我話我已經係收到sms一分鐘內打去銀行,我都好無保障,佢話佢地只係代收代付唔關佢地銀行事,呢張咭我一世都唔會再用。

首頁

尾頁

跳至