1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

在職媽媽幫BB報N班定Playgroup好

大宅

懶懶媽 發表於 18-8-10 20:27
在職媽媽幫BB報N班定Playgroup好

我都念緊,我女係17年3月出世
有朋友話拒個女又係大b
番左n班上到k1好明顯係比無番既小朋友聰明
但有的無番n班既朋友就話有時間就自己湊
因為會好多病痛......

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

Junjuncheung 發表於 18-8-10 20:54
我都念緊,我女係17年3月出世
有朋友話拒個女又係大b
番左n班上到k1好明顯係比無番既小朋友聰明

我以前都想報n班,但發覺多人佢中b又怕易病,最後我報左出面pre school, 比佢讀,一星期三堂又唔洗日日返,一班唔多人,感覺上仲好,因老師更加專注教佢地,我地讀下讀下都讀左成年,黎緊讀k1了

複式洋房

有時間我一定自己湊可惜我係在職媽媽
屋企少咗份糧真係會無飯開嗰隻
而家BB主要俾公公婆婆湊
想盡量爭取多啲時間俾老人家休息
我都唔希望BB成日病
但係淨上playgroup真係夠?
唔讀N到時直接考K兢爭咪好大?
而家好迷茫

大宅

回覆樓主

個人睇法:

Playgroup 主要係比BB鍛鍊大小肌肉、認知、嘗試接觸群體生活。但過程都要家長/老人家全程參與一齊玩,主要由家長照顧同帶住玩。有時有d遊戲要連續幾次抱高放低BB都咪話唔辛苦(我同我B上playgroup, 見唔少係老人家陪上堂的,見到佢地都覺辛苦老人家)

N班:雖然同playgroup 內容大致差不多(咁當然會深少少),但小朋友自己上,由老師照顧,交曬比老師。N主要係訓練自理、紀律、同其他小朋友相處、聽老師指令例如幾時要排隊洗手食茶點,全程小朋友友自己做,老師角色係協助。考K1老師除左睇小朋友能力,亦好睇重小朋友識唔識紀律嗰d,始終自己家教比唔到N班咁樣嘅環境比小朋友,除非你屋企有5、6個差不多年紀嘅小朋友日日一齊跟紀律生活啦,有讀N班去考k點都著數d。N班通常3個鐘,老人家起碼中間可以有得休息。

複式洋房

回覆 BlossomAlmond 的帖子

我而家間中(咁啱放到假)都有帶BB去上一個星期一堂嗰啲playgroup呀一堂2個鐘㗎咋
真心攰
又唱遊、又做手工、又玩玩具
嗰兩個鐘真係心力交瘁
我都擔心婆婆會不勝負荷(公公堅持唔肯入課室)

會唔會有啲playgroup係唔使家長陪嘅呢

複式洋房

懶懶媽 發表於 18-8-12 20:26

我而家間中(咁啱放到假)都有帶BB去上一個星期一堂嗰啲playgroup呀一堂2個鐘㗎 ...

有呀, 我 join嗰間去到兩歲preschool課程可以唔洗家長陪

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

如果你需要老人家湊去你都係問下佢地意見喇

複式洋房

gloria524 發表於 18-8-12 20:54
有呀, 我 join嗰間去到兩歲preschool課程可以唔洗家長陪

可唔可以俾啲資料我參考吓?

複式洋房

回覆 我要做媽媽 的帖子

我有同佢哋傾過呀佢哋把口就梗係話咩都無所謂咩都冇問題
但係見到佢哋有時真係力不從心
我唔想兩老咁辛苦
但又希望盡量可以俾最好嘅BB
好矛盾

子爵府

懶懶媽 發表於 18-8-12 20:26

我而家間中(咁啱放到假)都有帶BB去上一個星期一堂嗰啲playgroup呀一堂2個鐘㗎 ...

有唔駛跟入去嘅,但你要好忍心到佢喊足一堂

複式洋房

musiccisum 發表於 18-8-13 13:14
有唔駛跟入去嘅,但你要好忍心到佢喊足一堂

洋房

回覆 懶懶媽 的帖子

通常Playgroup都要家長陪,反而去到約20個月,就可以上Preschool班,唔洗家長陪。我仔仔岩岩開始上preschool, 佢仲有中、英、普既導師揀,模擬N班有本地、外籍老師。

有兩個鐘可以抖下,又可以自由地揀上星期幾,幾時上幾時唔上,都幾自由。

大宅

回覆樓主

小女今年9月升K
其實一班N 起碼20個人,老師顧唔到咁多
比我再簡一次我會簡啲小班教學嘅適應班
除非手上嘅N可以直升難入嘅K啦

複式洋房

MyBabyLover 發表於 18-8-13 15:09
回覆 懶懶媽 的帖子

通常Playgroup都要家長陪,反而去到約20個月,就可以上Preschool班,唔洗家長陪。我仔 ...

好似幾好
可唔可以俾啲資料我參考吓?

複式洋房

回覆 cy372818 的帖子

呢個都係我心郁郁想報N嘅其中一個原因K班兢爭真係好大⋯⋯
可以嘅話都想BB有個好開始

複式洋房

回覆樓主:

preschool 又唔同N班

複式洋房

patatbb 發表於 18-8-16 19:00
preschool 又唔同N班

Sorry好confuse

Playgroup=要家長陪

Preschool=唔使家長陪

咁N班同Preschool唔係差唔多?

我以為係幼稚園同私人機構開辦嘅分別??

大宅

懶懶媽 發表於 18-8-16 20:28
Sorry好confuse

Playgroup=要家長陪

我理解嘅pre-school 係一啲幼兒教育中心開辦嘅課程,不一定要返一至五,讓小朋友學自理、學規舉⋯

首頁

尾頁

跳至