母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

daisymomo 發表於 18-8-19 04:06
前幾日去健康院打針,個護士長話呢d係坊間d人講嘅厭奶,其實bb吾係真係厭奶,只係大左,吾再需要咁多奶量 ...

我唔打算提早加固呀,大仔都係差不多六個月先加。

至於生長曲線,我覺得都幾煩,健康院唔係淨係睇條curve,而係要個BB跟返足出世時條生長線先叫做最好喎。我除左第一個月之外,每次返親健康院都俾姑娘鵝,因為我個女嘅生長線頭一個月係50,之後跌落25,上次仲跌到10,佢keep唔到喺50果條線,但其實佢三個半月之前食奶都食得幾好,但吸收到幾多、體重增加速度呢啲邊到我地控制丫,我都覺得夠濕片咪得囉

四個月時返健康院,姑娘就話佢生長線跌落10,要我餵多幾餐,唔好隔三四個鐘先餵,要得閒就埋身,但其實我都講左佢濕片數量都ok,咁啱佢仲遇上厭奶,就算我肯兩個鐘餵一次佢都唔肯食咁密啦,BB食量真係會自己調節架麻,所以我次次俾佢地鵝我都覺得好煩,仲話我唔餵返密啲奶要佢食好啲,佢到時加固加得唔好,食奶又食得差就麻煩喎,唉... 好frustrated,唔通佢唔肯食都要繼續要佢食,永遠都要好似初生咁兩個鐘食一次,瞓緊都要摷醒佢要佢食?!所以我都好努力諗盡方法等佢食耐啲,但都係隔返四個鐘先餵,佢根本係夠飽唔會提早嗌肚餓

大宅

wendy0101 發表於 18-8-19 06:54

至於生長曲線,我覺得都幾煩,健康院唔係淨係睇條curve ...

哈哈,我試過企喺度,一邊搖或者un住,佢又肯食下喎,又試過訓喺度餵……總之就一得閒就俾佢食,好似好dd,起碼都肯啜下

禁止訪問

子爵府

wendy0101 發表於 18-8-19 06:54

至於生長曲線,我覺得都幾煩,健康院唔係淨係睇條curve ...

正確!bb食量真係會自己調節
我早前已經經歷過呢個階段,bb生長線由一出世50,之後慢慢跌到10,每次返健康院都令我好沮喪。我被轉介去見營養師仲叫我加餐奶粉,人奶優質過奶粉係不爭事實,我有人奶當然繼續全埋身。後來bb慢慢大生長線上返25,到依加兩歲健康活潑,我已經無理條生長線
香港幅生長線圖係根據當年bb生長而定,當年奶粉盛行好少bb飲人奶。人奶營養著重bb腦部同免疫系統發展,而且埋身係bb做主導,由bb自己控制食量。
做得全埋身媽媽已經將最好營養比bb,唔需要比奶粉bb數據影響到,更加唔好盲目地追生長線。
一個bb健康與否生長線唔能夠完全反映唔到,果幅圖係比提供數據醫護人員參考。人奶著重係bb腦部同免疫系統發展,生長線圖係唔會反映到。

子爵府

daisymomo 發表於 18-8-19 07:35
哈哈,我試過企喺度,一邊搖或者un住,佢又肯食下喎,又試過訓喺度餵……總之就一得閒就俾佢食,好似好dd ...

瞓住埋身係壞習慣,因為bb啜住乳頭入睡,到佢淺睡時發現無咗人肉奶咀就會醒同喊,嚴重影響bb睡眠質素同建立壞習慣。5個月大絕對可以4個鐘一餐,如果bb習慣咗經常要埋身安撫,而唔係肚餓先埋身,你嘅埋身路會好辛苦,bb都會因為慣咗有人肉奶咀不停想埋身而喊。

果幅生長線圖係奶粉bb數據,全埋身人奶bb同奶粉bb係唔會一樣咁生長。人奶著重腦部同免疫系統健康發展,你完全唔需要因為體型而擔心bb食唔夠/唔夠營養。全埋身已經將最好營養提供比bb,全埋身係bb自行調節食量。

大宅

艾森 發表於 18-9-2 21:59
瞓住埋身係壞習慣,因為bb啜住乳頭入睡,到佢淺睡時發現無咗人肉奶咀就會醒同喊,嚴重影響bb睡眠質素同建 ...

好多謝你嘅回覆呀…我諗果排係厭奶加上病先冇乜胃口食,加上又黎m,奶量少左好多,不過而家好左好多喇,冇厭奶,大概3個鐘食一次,不過都係食5,6分鐘就停,4個半月去打針,見佢磅數ok就冇理佢喇,同埋而家識得啜到差吾多,放落床自己訓,有時吾使啜都可以自己訓着添

大宅

厭奶期正常的

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊