母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

我仔剛5個半月,近呢個月我覺得泵出黎既奶好似冇咁白,淺色左。因為係窮媽,係公司泵個兩轉之前我會狂飲水,飲到就黎嘔個隻,先keep到多d奶出。日頭6299照顧bb,餵兩餐,有時放工返去佢地講返話bb頭先餐奶唔多願食,緊係冇奶味(應該由顏色辦別出黎)我真係好無奈,係咪真係關我飲得太多水事?同埋點先可以令d奶白返d....多d「奶味」?
謝謝各位!

大宅

回覆樓主

人奶透明都是有營養和飽肚的

人奶會隨天氣變化改變質地,最近天氣熱可能身體想比較水d比BB,但一樣有味道和飽肚有抗體的

大宅

回覆樓主

我都係窮媽,係公司都係要狂飲水先泵到夠奶,不過我好少淨飲水,我會焗黑豆水、飲黑豆漿

侯爵府

回覆樓主

BB 4m 最近啲奶又稀同層油脂又薄左

男爵府

回覆樓主

可以飲多D豬手鰂魚或雞腳湯等D奶杰D

男爵府

Cathywithdream 發表於 18-8-10 21:23
我仔剛5個半月,近呢個月我覺得泵出黎既奶好似冇咁白,淺色左。因為係窮媽,係公司泵個兩轉之前我會狂飲水 ...

隨著bb長大人奶會調節營養中嘅比例 ,我呀
個仔6個半月大,我都睇得出人奶雪左後脂肪層無以前咁厚,我自己會食豬腳,蒸魚,豬腩肉,小量花膠,等多脂肪膠質既食物,我自己d奶係會無咁稀,同埋一定要食足夠白飯
不過我覺得你個bb唔多肯食奶未必關啲奶嘅味道,可能係厭奶期,都5個半月大差唔多可以加固

別墅

mudchun 發表於 18-8-11 00:07
人奶透明都是有營養和飽肚的

人奶會隨天氣變化改變質地,最近天氣熱可能身體想比較水d比BB,但一樣有味道和 ...

謝謝你,都有道理,我都明白人奶會隨bb年齡增長而有所變化,佢飲多d水份係好事,但就怕佢唔肯飲反而變左壞事

別墅

lolonorna 發表於 18-8-11 08:55
我都係窮媽,係公司都係要狂飲水先泵到夠奶,不過我好少淨飲水,我會焗黑豆水、飲黑豆漿
...

我有飲黑豆漿呀,泵左第一轉成績差既話我會即刻走去買枝黑芝麻豆漿飲,都有用,但唔敢日日飲,好高糖份...(無糖個d入唔到口)
我試下飲多d黑豆水先,謝謝建議!

別墅

-Athena- 發表於 18-8-11 10:14
BB 4m 最近啲奶又稀同層油脂又薄左

你都係呀?咁你bb有無易肚餓左呀?

別墅

一杯凍奶茶 發表於 18-8-11 11:56
可以飲多D豬手鰂魚或雞腳湯等D奶杰D

我媽有時都會煲俾我飲,一星期一兩次,自己唔識煲...
我想問如果出街食飯我見有南乳豬手、沙姜豬手、雞腳呢d餸(唔係湯)我叫黎食有無效既呢?

別墅

kissapplegirl 發表於 18-8-12 02:55

隨著bb長大人奶會調節營養中嘅比例 ,我呀

我係比放產假時食少左好多飯(以前每餐兩碗夾硬食,而家每餐大半碗)因為奶量穩定左(可以話我覺得已經到頂)又想都係時候收下身(我已經俾無數人問我有無諗住收返身,自己都唔想咁肥落去)如果間中食返豬手高脂肪高蛋白質食物會有改善,我會試試!
同埋我都有開始加固,但到佢斷奶都有段時期我要繼續努力,希望餵到佢一歲~
謝謝你呀!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊