自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

上個星期老公個同學兼老死生咗個仔,我哋去探佢時,朋友抱BB過黎,朋友話:BB,契爺契媽黎探你嗱。我真係有D愕然 ,兼唔係咁想…… ,又冇問過我……。

我認知做人契爺契媽,多少都要付D責任,例如經常去睇個B,關心個B,過時過節送吓禮物等。送禮物唔係問題,但要抽時間去關心人哋個B,自問真係未必有呢個心……。

但如果做唔到,得個掛名,做黎又有乜意義?而家無啦啦俾人綁咗個名號上身,真係有D無形D壓力……。

BTW,朋友2公婆不停契媽前契爺後……我冇出聲應過,但我個死佬就有應:等契爺抱抱……咁唯有硬食啦……。

公爵府

回覆樓主:

有個思迷,其實BB認我老公做契爺,我係咪變相一定係契媽?

定係BB可以認我老公做契爺,我唔洗做契媽?

不過算啦,而家講黎都冇用了……

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

BGCOME08 發表於 18-8-11 05:57
上個星期老公個同學兼老死生咗個仔,我哋去探佢時,朋友抱BB過黎,朋友話:BB,契爺契媽黎探你嗱。我真係有 ...

祝福你老公個朋友兩公婆會見到呢個post.

你老公都認, 真係你硬食喎. 你問清楚你老公係咪一早應承左人同人上契, 定係一場朋友隨口講下.

俾我就唔想認就點都唔會認. 有幾個冇仔女既朋友想同我d 仔女上契, 我全部拒絕晒.

男爵府

BGCOME08 發表於 18-8-11 06:04

哈哈!我都有同樣經歷。
咁講...你拒絕的話、你想邊個同你老公一齊做契爺契媽?
我之前就係咁比人問過...!

王子

公爵府

bosch 發表於 18-8-11 06:05
祝福你老公個朋友兩公婆會見到呢個post.

你老公都認, 真係你硬食喎. 你問清楚你老公係咪一早應 ...

我老公話冇,之前冇提過又冇問過,但我老公話認咗都冇所謂……但我萬分唔想囉……始終多少有個責任,做得唔好怕俾人話……。

公爵府

LouBB 發表於 18-8-11 06:11
哈哈!我都有同樣經歷。
咁講...你拒絕的話、你想邊個同你老公一齊做契爺契媽?
我之前就係咁比人問過... ...

因為我見過有D人,例如個B認咗阿爸個friend做契爺,但又認咗阿媽個friend做契媽,咁契爺契媽都係互相不識,所以我先有呢個思迷。

點都好,而家講乜都冇用……

大宅

上個星期老公個同學兼老死生咗個仔,我哋去探佢時,朋友抱BB過黎,朋友話:BB,契爺契媽黎探你嗱。我真係有 ...

你係咪諗多左?可能因為老死先咁講,你地一樣可以唔送禮唔買金器.. 唔洗咁認真,唔通人地唱你唔識do 咩..

公爵府

littlemiss123 發表於 18-8-11 06:17
你係咪諗多左?可能因為老死先咁講,你地一樣可以唔送禮唔買金器.. 唔洗咁認真,唔通人地唱你唔識do 咩..
...

唔關送唔送禮事,其實我哋都做咗禮俾BB,只係我唔想有個名號上身啫。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

BGCOME08 發表於 18-8-11 06:11
我老公話冇,之前冇提過又冇問過,但我老公話認咗都冇所謂……但我萬分唔想囉……始終多少有個責任,做得 ...

你老公係咪堅決唔會澄清番? 咁叫你老公自己關心多d 人地個b. 不過現實情況未必如你所想有咁多責任呢...

我都好憎呢d 野, 覺得呢d 上契唔同中學年代果d 契哥契妹咁無聊, 同bb 上契雙方都有責任... 契長輩要關心契後輩, 契後輩第日要照顧老左既契長輩...

大宅

BGCOME08 發表於 18-8-11 06:22
唔關送唔送禮事,其實我哋都做咗禮俾BB,只係我問想有個名號上身啫。

其實就算佢地一廂情願,你地又冇咩表示,叫叫下應該都唔會再叫..

子爵府

回覆樓主

我都曾經試過,忍左大概兩年,搵左個藉口叫佢唔好再叫。

我都超反感。

公爵府

mocha20150323 發表於 18-8-11 06:30
我都曾經試過,忍左大概兩年,搵左個藉口叫佢唔好再叫。

我都超反感。

我都唔鐘意亂認……又冇問過……。對我黎講即使熟到着同一條底褲嘅friend,我都未必會認做契媽。契上契落超級無聊……。

wcpcelia    發表於 18-8-11 16:27

男爵府

其實我的經歷跟你相反,當時生阿仔時有個姊妹話要做契媽,咁我好認真答應了,因我們有幾個很好的姊妹,所以當時覺得契了一個就要契埋其他做契媽,如果唔係唔好意思,其實現在覺得自己很自以為是,人家根本未必想,唉!但叫了契媽後又唔好意思説取消,一直叫到依家,但其實咁多年來唔覺得佢地有特別理個契仔。好想斷咗呢個關係但係又唔唔好意思。

公爵府

kt2007 發表於 18-8-11 07:17
其實我的經歷跟你相反,當時生阿仔時有個姊妹話要做契媽,咁我好認真答應了,因我們有幾個很好的姊妹,所 ...

係囉,我就係知friend還friend,但我哋兩公婆都係唔會特別去關心人哋仔女D人,又唔特別鐘意細路,所以先唔想空有名號做人契爺契媽,今次完全係無啦啦做咗咗人契爺契媽都唔知係乜事……。

仲有,就係同你case相似,又係一班friend玩開,當中同時有friend又剛生咗,而家老公個fd無啦啦將個仔叫我哋做契爺契媽,其他friend會點諗???真係有點兒陷我哋於不義囉……。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

一定係啦!!!我老公契咗契爺契媽,佢哋叫我咁叫,唔通我唔叫咩?!
仲有契哥s、 契爺契嫲嗰啲…………
我真心唔鍾意咁
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

回覆樓主

我又係好憎這些契來契去的關係。
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

男爵府

BB防敏心得分享勳章

係咪你老公應承左契人呀?
我都有個契女,但佢唔駛叫我老公做契爸爸

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主

係咪你老公應承左?係都冇辦法啦,不過男人好少咁既

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主

我自己一聽到話要契媽契姐,我就即刻笑住回應:哇~契來契去咁老土,千祈唔好咁叫我呀,叫我Auntie美冴啦!

公爵府

suetfunglui 發表於 18-8-11 08:20
係咪你老公應承左契人呀?
我都有個契女,但佢唔駛叫我老公做契爸爸

冇呀,我哋事前唔知架,係上星期第一次探佢個B,佢一抱個B出黎就講:BB,契爺契媽黎睇你呀,之後就不停契爺契媽咁叫了……我真係好無耐……

首頁

尾頁

跳至