婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我生咗B,而家坐月中。

1. 係人都話我個仔似C6。咁依個係fact 我覺得冇問題。問題係阿99次次上來都總要講一次阿B真係似足xx(我老公)喇,
一有人話同我老公似樣,佢就好雀躍話「梗係啦,xx個仔嚟㗎嘛」
即係個仔冇我份咁嘅意思??
最新係話連腳趾都似足我C6

2. 有一次我同佢一齊坐梳化,佢想pass返bb比我抱,因為唔係太就手所以唔係即時抱得好。佢就話「哎呀,我個仔抱得仲好過你喎」
咪玩啦,佢個仔冇整親bb已經萬幸
得喇,又係你個仔最好喇。

3. 佢係個典型鄉下人,成日話讚bb佢會小氣云云。咁我好casual講一句bb又重咗喇,佢又話「你講咩呀,阿b你阿媽傻傻地㗎」
頂,係唔係講相反嘅會好D?(touchwood)

好多野加埋,我覺得佢真係好煩唔太想見到佢...

公爵府

憎一個人就連呼吸都得罪了你。講真,佢所講嘅野,又唔覺有乜問題囉。

JD930    發表於 18-10-5 09:41
wcpcelia    發表於 18-8-17 10:59

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

啱啱生完係會敏感啲,
當佢發噏風啦!
再唔係佢話你傻傻地,
你回返佢「係呀!你個仔娶左個傻婆呀!」
睇下佢滿唔滿意!

大宅

回覆 babyhoi 的帖子

笑左

男爵府

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主:

我都想知我嗰個點解成日講嘢唔睇對像,唔諗人哋咩感受

水晶宮

回覆樓主:

憎1個人,佢連呼吸,飲水都係罪

別墅

回覆樓主

我直頭唔鐘意佢抱我個B,但偏偏就成日攬住我B上佢張床玩,有時仲會用零食引佢入房,我勁唔鐘意

複式洋房

felixsky 發表於 18-8-11 21:55
我都坐緊月,我都覺得我99講野好黑人憎!佢叫我俾水呀b飲,跟住又明知我坐緊月要休息仲叫一大班親戚過來睇b ...

係喎,我喂人奶,咁人奶本身就好多水份,我就話唔洗比水BB飲,佢見親我個仔都講一次:唉呀,冇水飲真係慘啦。我想同佢講99我對住你仲慘呀。

遲少少我仔開始加固,我99一定又話要比葡萄糖水BB飲,健康院本書仔第一句就話唔洗比葡萄糖水BB飲,唉,到時又有得我煩。

JD930    發表於 18-10-5 09:41

複式洋房

佢話似你老公都仲好啲,成日話似佢自己仲衰。
我個仔皮膚黑似老公,99一直無限loop話唔似我生得白,「似晒佢同佢一樣」黑黑實實,直到我忍唔住反駁一次:「係呀,似老公生得黑,不過好彩無似老公鼻敏感,好彩係仔黑都無所謂,係生女我就即刻掐死老公。」99就無再講同樣嘅嘢(我老公鼻敏感,99成日好開心同我講話老公似佢一樣鼻敏感)。

禁止訪問

別墅

bikat 發表於 18-8-11 16:33
我生咗B,而家坐月中。

1. 係人都話我個仔似C6。咁依個係fact 我覺得冇問題。問題係阿99次次上來都總要講 ...

係咁架喇~佢地咩都叻過人,同埋硬係好多意見,我99係bb未加固前,成日都叫我俾水,喊又話要俾奶咀,唔俾就問:點解唔俾佢?答佢唔洗,佢就會個陣xxx都係咁,我都俾佢(幾年前佢湊bb嘅堂哥),沖涼又問:做咩唔朝早沖?朝早污糟。個陣冬天,我話等下午暖少少先啦~
到而家加左固又黎:你煲咩粥仔俾佢?其實你可以加xxxxxxxxxxx,我個陣xx幾大我都係咁。
你點點點小心呀,可大可少架(我心諗我做阿媽仲緊張過你啦)bb食食下粥,又問:你唔俾水佢飲?我唔理佢,佢又黎:食幾啖就要飲下水架喇,個陣xx都係咁。
我繼續無理佢餵晒,餵完秒速又問:唔俾水佢飲?我:轉頭先!
有時講佢真係講到無氣,意見多唔緊要,有理人地會聽,但唔好講d無科學根據嘅野~成日覺得自己湊b個套好好,我想問到底你有冇睇過健康院小冊子去學習湊bb呀?同埋係一路update自己,唔係停留係三十幾四十年前囉

大宅

我個女出世到宜家都3歲, 出世時個個都話亞女似爸爸, 99 就更加話似爸爸啦, 62就話都有D 地方似我, 跟住開始大,其他人都覺得有小許似我, 99 就話一D 都唔似, 跟住我就笑笑口回應一句, 係啦, 一D 都唔似我, 都唔係我生, 我執返嚟, 都唔知佢爸爸同邊個生架....

公爵府

回覆樓主:

再難聽果D我都聽過啦 !

大宅

Gary_family 發表於 18-8-12 19:50
我試過讚吓個B 有肉(唔係講我自己嗰個,但我真心) ,就比人好惡咁兇我:「你講咩呀你!你把屎坑口,無嘢 ...

呢D古舊迷信諗法真係不能理解

JD930    發表於 18-10-5 09:42

大宅

Babykechi 發表於 18-8-13 10:25
係咁架喇~佢地咩都叻過人,同埋硬係好多意見,我99係bb未加固前,成日都叫我俾水,喊又話要俾奶咀,唔俾 ...

我都好唔中意又叫我比水又呢樣果樣,
唔係質疑佢地嘅古老智慧,但我更加信現代科學囉。
唔通我會唔比最好嘅自己個仔?

男爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 開心吸收勳章

去探朋友個B, 我哋話亞B似媽媽喎, 朋友99好緊張咁話 "無理由, 亞B似爸爸架", 我即刻扮傻然後大笑咁講, "哇哈哈, 亞A (我朋友), 你學人做代母呀, 個B你老公同第二個女人架? 你99話無理由似你喎, 哇哈哈哈哈哈"

JD930    發表於 18-10-5 09:42

複式洋房

bikat 發表於 18-8-11 16:33
我生咗B,而家坐月中。

1. 係人都話我個仔似C6。咁依個係fact 我覺得冇問題。問題係阿99次次上來都總要講 ...

d 99就係咁,最好bb似曬爸爸,癡住爸爸,好似我99咁,我b晤肯拖住99行,要拖住我行,99應該好晤抵得,就同我b講拖住爸爸啦,真係好想同佢講關佢鬼事咩

複式洋房

Ka_ka_kwan 發表於 18-8-12 02:46
我直頭唔鐘意佢抱我個B,但偏偏就成日攬住我B上佢張床玩,有時仲會用零食引佢入房,我勁唔鐘意
...

有同感呀,抱一陣我都憎,因為佢一路抱就一路囉嗦,咩都話下,好q煩

複式洋房

Babykechi 發表於 18-8-13 10:25
係咁架喇~佢地咩都叻過人,同埋硬係好多意見,我99係bb未加固前,成日都叫我俾水,喊又話要俾奶咀,唔俾 ...

唉,有時真係覺得哩係房湊仲好呀,安安靜靜自己個心理都平衡啲

首頁

尾頁

跳至