少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

佢自己想健身, 但怕佢唔識用儀器受傷, 有無fitness centre好? 會唔會教咁細? 找personal trainer 是否太過份? youtube有沒有一些好介紹?

子爵府

我仔14歲時又係突然對健身好有興趣, 仲成日上youtube睇人地點操肌.

應佢要求都買左好多輔助器材俾佢係屋企用. 佢都有話想去健身中心跟人學, 不過我同佢講佢正值發育時期, 用得唔岩力度同姿勢可能會影響長高. 叫佢發育成熟後都仲有興趣再去學.

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

QueenBallet 發表於 18-8-11 21:58
佢自己想健身, 但怕佢唔識用儀器受傷, 有無fitness centre好? 會唔會教咁細? 找personal trainer 是否太 ...

男孩子吾好過早做gym
發育長高先
過度操會阻礙長高
叫佢要有充足睡眠
高定左先

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

健身室有年齡限制,14齡唔入得
大啲有肌肉先好玩

男爵府

佢自己想健身, 但怕佢唔識用儀器受傷, 有無fitness centre好? 會唔會教咁細? 找personal trainer 是否太 ...

我早排問過一間8000多呎、幾新嘅gym、personal trainer 要850一個鈡、我覺得幾貴。

我自己睇、PT係要嘅、例如一星期一堂、其他日子按自己時間去操....

所以有冇PT介紹?或者大家認為幾多錢合理??

我知有d明星用嘅PT可以去到好貴、但阿囝唔需求嗰d級數。請指教。

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

jenniferlam428 發表於 18-8-15 13:08
回覆 maymay220hk 的帖子

請問你地個囝囝生得高吾高,肥吾肥,男仔可以發育到幾大 ? ...

我仔12y old 吾肥164高
男仔發育期我吾太肯定
應該15,16後先定

禁止訪問

大宅

細路呢個年紀係尷尬一 d, 我個少爺仔都係咁, 想高想大隻, 想比較人強一點突出一 d, 連性器官都比一比, 幾時生毛幾時可以大一 d, 要指導佢認識身體, 到咁上下先做健身好一 d, 骨架未成長晒唔係幾好, 平常運動已經足夠, 成年後先操肌啦.

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

回覆樓主:

太早玩健身會生得好矮,最好高定D先,我都有跟教練玩開,如果自己吾識就跟youtube學,動作似但姿勢肌肉未必正確!
有D試堂的你可以比佢玩下!

水晶宮

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 熱血勳章 畀面勳章 有「營」勳章 陪月勳章 爸B勳章 大廚勳章

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

公爵府

有冇游水?
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

男爵府

回覆樓主

可以做,不過唔好做舉重既活動,或唔好舉高過頭

子爵府

回覆樓主:

叫佢呢兩年專注練水先啦,不阻礙增高又必定會大隻,我有幾個成日游水既男性朋友胸肌都不小,健身成日要負重怕影響身高

琥珀宮

去康文署報器械健體班,上夠八成可用康文署器械室,夠平

男爵府

未發育完唔建議做器械. 想練肌肉做吓掌上壓, 深蹲, 平板支撐就好好.

別墅

未發育完真係唔好舉鐵,唔係第時一定後悔(影響身高)

大宅

mandy952 發表於 18-9-22 23:44
去康文署報器械健體班,上夠八成可用康文署器械室,夠平

康文署器械室不用18歲以上嗎?

琥珀宮

moon88 發表於 18-12-21 13:11
康文署器械室不用18歲以上嗎?

好似16歲

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至