自由講場

跳至

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

屈記原本想買Avene, sales話uriage都是法國做,我感覺兩者都幾相似,但未用過uriage, 有無jm用過? 好用嗎?

子爵府

回覆樓主

Avene 幾好哦 我本身有敏感 用左佢無惡化

大宅

lingluk1306 發表於 18-8-12 16:54
Avene 幾好哦 我本身有敏感 用左佢無惡化

我都是敏感肌,用過好多款Avene, 佢有隻保濕精華我長期用㗎,但改左配方比之前"笠"左,以前較爽身,sales介紹我uriage保濕精華,試上手係比Avene清爽,諗咁買唔買

珍珠宮

回覆樓主:

我用緊avene,好滋潤保濕,好用過 physxxgxl

大宅

choco_soup 發表於 18-8-12 16:59

agree phyxxxxl 唔好用,日/晚霜/精華都用過,唔夠Avene好用

子爵府

回覆樓主:

我只用uriage spray, 其他用avene

大宅

choco_soup 發表於 18-8-12 16:59

我覺得physxxgxl有陣好似酸叔味,仲要我用敏感,Avene我長期回購

男爵府

回覆樓主

Avene 唔啱我,一查落面就㾗,
我而家用Uriage 噴霧、落妝水覺得幾好。

珍珠宮

chitchitmum 發表於 18-8-12 17:35
我覺得physxxgxl有陣好似酸叔味,仲要我用敏感,Avene我長期回購

我用physxxgxl 都敏感。

有個陪月話呢個牌子好用,話私家醫院兒科醫生都介紹用,我話人地賣廣告,個陪月話返我唔識野。

我奶奶信佢咪買比我個仔用,點知我同我個仔愈用愈敏感,個陪月堅無知。

大宅

2019勳章

choco_soup 發表於 18-8-12 18:00

我用physxxgxl 都敏感。

佢有2 仲條line, 紅色就抗紅抗敏,藍色就補濕..... 個人用後感係藍色好少少,但質地真係杰身d....

另外,紅個條抗紅抗敏line 不適合暗瘡機膚用

大宅

2019勳章

loveclementine 發表於 18-8-12 17:58
Avene 唔啱我,一查落面就㾗,
我而家用Uriage 噴霧、落妝水覺得幾好。

我都覺得 uriXXX落妝水幾好用,好過 BioderXX.... 所以最近我都試左佢隻補濕cream , 質地同個味都幾舒服

男爵府

csy_0101 發表於 18-8-13 00:16
我都覺得 uriXXX落妝水幾好用,好過 BioderXX.... 所以最近我都試左佢隻補濕cream , 質地同個味都幾舒服
...

我用Bio字頭覺得好「拿」,
而家日常護膚主要用uriage and la Roche-poxxx,
呢個牌子都啱我。

大宅

csy_0101 發表於 18-8-12 20:14
佢有2 仲條line, 紅色就抗紅抗敏,藍色就補濕..... 個人用後感係藍色好少少,但質地真係杰身d....

另外, ...

我之前就是用紅色line..唔覺好用

男爵府

回覆樓主

如果講噴霧,avene噴既水幼細好多,功效應該差不多,我鐘意用Uriage 既cream lotion mask,幾補濕又唔會敏感,avene cream相對油d,價錢應該uriage抵用d

大宅

flyinsky 發表於 18-8-12 22:24
如果講噴霧,avene噴既水幼細好多,功效應該差不多,我鐘意用Uriage 既cream lotion mask,幾補濕又唔會敏感 ...

thx for your sharing

男爵府

hellomiki 發表於 18-8-12 17:00
agree phyxxxxl 唔好用,日/晚霜/精華都用過,唔夠Avene好用

Phyxxxgel 真係麻麻,洗面cetaphil好過佢,cream唔太補濕,又退唔到紅,藍色紅色都係普通,呢個價錢唔值

大宅

flyinsky 發表於 18-8-12 22:35
Phyxxxgel 真係麻麻,洗面cetaphil好過佢,cream唔太補濕,又退唔到紅,藍色紅色都係普通,呢個價錢唔值
...

係呀,支保濕精華唔保濕,呢個價錢太唔值,cream查左唔退紅,仲甩皮添

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

hellomiki 發表於 18-8-12 16:58
我都是敏感肌,用過好多款Avene, 佢有隻保濕精華我長期用㗎,但改左配方比之前"笠"左,以前較爽身,sales ...

Avene支精華我都長期用,轉左配方用到我生粒粒,好彩頂硬上用完一支又無事了。但竟然我喺colourmxx買到舊款,20年到期,我會買定幾支舊款看門口。

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

avene支cream mask,無得輸

男爵府

2019勳章

回覆樓主

Both good

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊