自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

即使得悉被騙真相後仍拒絕相信事實,「因為他們唔想醒,一醒就冇」。

問世間情為何物?有癡心女子遇情騙,在銀行準備匯款廿萬元予海外「情人」時,獲銀行職員和警員及時制止,但她竟選擇沉淪愛海堅持匯出款項,糾纏半天始接受現實,但事主即使心深傷透仍拒絕報警。警方數字顯示,網上情緣騙案有死灰復燃之勢,今年首半年接獲二百七十二宗相關騙案,較去年同期多出近兩倍半;損失金額更高達一億三千七百多萬元,亦比去年同期增長逾一億元!騙徒愛扮成軍人、工程師或海員等,不論受害人是男是女、單身或已婚,均以甜言蜜語、噓寒問暖以建立感情,再藉故要求匯錢解救其不同「難題」,市民要小心提防各式愛情陷阱。

警方商業罪案調查科總警司曾正科表示,今年首半年錄得二百七十二宗網上情緣騙案,已高於去年全年的二百三十五宗。

受害者超過九成為女性,從事白領或服務業人士為主,當中八成年齡介乎三十一至六十歲,全部均未曾親身或經視像通話見到對方。雖然從未見面,但部分受害人深信已覓得真愛,即使得悉被騙真相後仍拒絕相信事實,「因為他們唔想醒,一醒就冇」。

商罪科警司陳天柱舉例,本月六日一名中年女子打算向身處土耳其的「美軍男朋友」匯款約二十萬港元,惟銀行職員得知事主匯款目的感到可疑,於是通知警方反詐騙協調中心。警員向事主講解已遭對方欺騙,「特點是見都冇見過,但就要求匯款到外國戶口,又自稱是美軍

或專業人士」,但該女子不肯相信受騙。

陳說,「同事用一個上午解釋,對方一直不相信,同事直接說『你投訴我啦,你投訴我都係會咁做,你畀人呃緊錢呀』!」受害人始肯相信,但最終亦沒有報警。陳又謂,其實不少受害人曾聽聞其他騙案,但不認為自己會成為當中主角,「佢會覺得人哋畀人呃,我呢個真係男朋友來的。」

警方上月二日亦接到一名姓陳的七十三歲老翁報案,指自己去年十一月透過網上社交平台認識一名女子,對方以不同理由索取金錢,他於去年十二月至今年五月間,將約二百萬元分開五次存入一個外地及三個本地戶口。據了解,該名老翁家有一妻,去年於Facebook認識一名自稱為「美國女軍人」,多次匯款已令自己身無分文。

至於最大宗網上情緣騙案則於一六年發生,一名五十五歲女子於親弟的公司任職,在網上認識了聲稱來自馬來西亞任職財務分析的高層人士並成為「情侶」。騙徒稱自己將要繼承家業,涉及七千多萬資產,但需額外費用處理,故受害人於兩年間將二千六百多萬元,分四十次匯至其指定的三十六個戶口,最後因將公司款項匯清,獲家人提醒終在今年報警求助。

水晶宮

唉。。。

怪不得騙案無日無之,咁多水魚。。。

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

佢真係好彩,
遇到個醒目職員

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

洛婷 發表於 18-8-13 02:02
佢真係好彩,
遇到個醒目職員

琥珀宮

回覆樓主:

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

係,一日都唔想醒,醒左就無。

伯爵府

回覆樓主:

公爵府

mickeyeva 發表於 18-8-13 01:56
即使得悉被騙真相後仍拒絕相信事實,「因為他們唔想醒,一醒就冇」。

个职员真系要獎勵一下
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

侯爵府

好媽媽勳章

當年我有個朋友在加拿大剛失戀好傷果隻,同時間fb識左果鬼佬,從未見過既,傾左個零月話飛去加拿大見佢,咁不知為何會條友自稱在馬拉轉機,但比人扣留在,話佢犯法要罰款先放人,初初話要五萬港銀,朋友即pay, 之後D人見容易就話要比廿萬,我朋友又二話不説la, 期間冇人知我朋友咁,之後再要多廿萬,我朋友仲未知中伏,問周圍朋友借先知,大家叫唔好,話冇可能發生,另有朋友係馬拉人都話唔會咁既,佢唔信,自己淘埋最後廿萬出尼前後45萬,可能最後廿萬太耐先pay, 對家知可能已淘盡所以就失蹤。
事後知自己受騙去報警,警察同佢講果期佢已經係唔知第幾個

水晶宮

回覆樓主:

我朋友都識咗件“金融財俊”, 但我朋友同“財俊”講佢做餐廳待應,對方仲問佢一個月搵幾錢, 即無興趣

但我朋友至今都仲信佢住貝沙灣嘅金融財俊,比我炳到佢差啲反面咁滯

wcpcelia    發表於 18-8-13 17:54

大宅

親子王國15週年勳章

一直都有,我好多年前係台灣d時事節目都聽過,又係d女人比過錢後唔肯面對人財兩空現實,唔知點解香港警方唔提醒下。

翡翠宮

回覆樓主:

D人寂寞空虚。被人呃又不願醒。有朋友劝还好多。冇朋友死得仲金!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mickeyeva 發表於 18-8-13 01:56

最後果單,個細佬多得佢唔少

侯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

你叫不醒不想醒的人

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

係某D平台,見過幾個60亞婆,係道爭亞伯,大家都未見過面,只係得個傾字,一張係山頭野領影的亞伯相,就話係美國農場....幾個亞婆為爭呢個一睇就知係大陸農民的男人,鬥送禮物,金錢,衣服....
後來有個40歲女人加入,呢個仲傻,約個男人飛返來香港見面,個男人話比廿萬佢擺低係農場比工人做開支,要請個人代佢個位先離開得,寄完廿萬又話想來香港耐小小陪佢,比多廿萬啦...

之後又話想買定介子同40歲訂婚...話冇時間出去shopping,只可以係機場買,叫亞40借住5萬比佢,來到香港就比返D錢佢...攪左一輪,亞40係3個亞婆道威哂,個男人來同佢訂婚,始終40歲點都勝過60歲...之後就等等等個美國農場主人來辦喜事,等等下冇哂下文,65萬就咁冇哂,後來係網路道搵到一張相,係大陸一單意外死者相來架.
<br><br>

子爵府

wendy貓 發表於 18-8-13 07:01
一直都有,我好多年前係台灣d時事節目都聽過,又係d女人比過錢後唔肯面對人財兩空現實,唔知點解香港警方唔 ...

你有冇睇警訊?其實有提但大家唔睇姐⋯

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

公爵府

回覆樓主

見到冇見過,有幾愛呀?!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

呢個有冇咁好笑?

phoenixM    發表於 18-8-14 00:21

首頁
12345...14

尾頁

跳至