想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

食左五日葯,打左四日針,照完得一粒成熟卵....未食葯前基本數一邊7 粒,一邊9 粒.... 谷完都係得一粒...
同時醫生話子宮內膜唔平,無三條線.... 咁係咪即係無乜機....

大宅

回覆 lama0149100 的帖子

正常打八至十二日針,你先打左四日,未咁快熟啫, 唔好咁擔心食多啲有蛋白質既野,放鬆心情

別墅

回覆 Rascalbaby 的帖子

唔係呀.... 已經明天做iui啦⋯⋯day 2 -6 食葯,day7打左一枝,day 9-12 自己在家打左四次,今日返去照得一粒...
但驗試紙已有深淺,明天排卵了.... 但得一粒成熟~

別墅

lama0149100 發表於 18-8-13 11:09

唔係呀.... 已經明天做iui啦⋯⋯day 2 -6 食葯,day7打左一枝,day 9-12 自己在家 ...
有,我就是這樣。打針同不打針基本上無分別。

別墅

lama0149100 發表於 18-8-13 11:09

唔係呀.... 已經明天做iui啦⋯⋯day 2 -6 食葯,day7打左一枝,day 9-12 自己在家 ...

或者每個人對針藥反應不同
我就係屬於無反應嗰堆,我三次iui都各自打咗20-24日針,先叫谷得起,
第一次打20日針谷到3粒
第二次打咗22日針就得兩粒
第三次仲衰,打24日針先谷得一粒咁大把

向好方便唸,係中既一粒都中,唔中既谷到幾多粒都無用

加油,記住要放鬆心情,祝你好孕

別墅

回覆 Pkmant 的帖子

打咁多枝!都啱嘅,有用嘅一粒都中~ 同精子一樣..... 幾多千萬條都無用.... 一條中就夠
今日醫生仲話我個子宮膜唔夠平滑.... 如果今次唔中,要刮平滑啲佢....
聽完得一粒再加埋唔滑,好似意味住唔好有期望咁~ 今趟唔平常心都唔得~

大宅

回覆樓主:

我都係谷得一粒咋 不过我係ivf,如果今次吾得,我都吾知点算

別墅

pongpig 發表於 18-8-13 19:03
我都係谷得一粒咋 不过我係ivf,如果今次吾得,我都吾知点算
...

Ivf唔係可以再雪多幾粒先做嘅咩? (我未做過唔知),咁可唔可以下次再谷多幾粒先做?!
咁你之前有無試過iui ?有無試過谷多過一粒?

大宅

lama0149100 發表於 18-8-13 19:55
Ivf唔係可以再雪多幾粒先做嘅咩? (我未做過唔知),咁可唔可以下次再谷多幾粒先做?!
咁你之前有無試過 ...

醫生又無話储卵呀,我得一粒就放了,我未試过iui

大宅

lama0149100 發表於 18-8-13 09:46
食左五日葯,打左四日針,照完得一粒成熟卵....未食葯前基本數一邊7 粒,一邊9 粒.... 谷完都係得一粒...
...

你FSH係咪好高,所以谷吾大d 卵泡呢?
我放之前都做了宮腔鏡,切除息肉,順便整平滑子宮,做完有黃金三條線,醫生話子宮狀態好好,最後順利著床

別墅

回覆 Manmanman12345 的帖子

我無驗過血呀。醫生大概係會觀察今次情況,如果失敗了,就下次睇下要否刮平滑子宮內膜,同照埋輸卵管等等。都係醫生叫我做咩就跟住做~

別墅

lama0149100 發表於 18-8-13 12:49
回覆 Pkmant 的帖子

打咁多枝!都啱嘅,有用嘅一粒都中~ 同精子一樣..... 幾多千萬條都無用... ...

我知要叫你放鬆係好難,我自己都仲學習緊
Jm加油

大宅

lama0149100 發表於 18-8-14 11:56

我無驗過血呀。醫生大概係會觀察今次情況,如果失敗了,就下次睇下要否刮平滑 ...

下?咁奇怪
我上次做iui 之前,醫生都一定會驗血,檢查AMH, FSH 等等,e d 係重事數據咼

男爵府

lama0149100 發表於 18-8-14 11:56

我無驗過血呀。醫生大概係會觀察今次情況,如果失敗了,就下次睇下要否刮平滑 ...
打針前無做過驗血和其他檢查?好少見wor.另外我係打左10日針先有2大1小卵,做iui唔會要谷多d卵,多過3粒係唔可以做iui, 要停。

大宅

lama0149100 發表於 18-8-13 09:46
...

我想講我係照係夠大,但當抽左五粒出来先知五粒都吾成熟!
連医生都解吾到result 點解甘差.

別墅

係呀,無抽過血呀..... 你地係咪個個都有驗晒所有野架?
因為我都有問醫生要唔要照輸卵管(塞左嘅話嘥錢),但醫生話輸卵管唔會天生塞,通常有發生過某啲情況(佢舉左幾個情況),咁我都無試過,所以佢叫我做左一次先,睇下情況點先。
因為佢話照輸卵管都有風險。
咁醫生點講,我就照做啦。

別墅

回覆 AAV 的帖子

無呀,除左照陰超無做過其他檢查....今次最後有一粒17,兩粒15,所以照做了....
但卵細應該機會都細吧.....

男爵府

lama0149100 發表於 18-8-14 17:41
回覆 AAV 的帖子

無呀,除左照陰超無做過其他檢查....今次最後有一粒17,兩粒15,所以照做了....
咦,你個醫生同一般網上資料講既做法有少少唔同wor, 有無打破卵針?幾時打?網上資料講一般正常成熟卵泡係直徑18-25mm,你17mm都做既?我唔係專業,當然唔敢評論你醫生方法,但會有疑問囉。你邊到做呀?做左幾錢?祝你中獎。

別墅

回覆 AAV 的帖子

有扛破卵針呀,尋日朝打,今日做左.... 我都有見啲人係打完隔兩日先做,但因為尋日驗小便驗到深淺,如果今日唔做,醫生都怕我自己排卵,所以打左破卵針.... 今日做左.... 我喺仁安呀,亦見好多人搵呢個醫生做.... 所以我照跟醫生指示啦....
其實我見尋日照得一粒17 我以爲會唔做,但醫生又話照做,咁咪照做.
今日照仲有三粒喺卵未排出黎,就係一粒17 兩粒15....
我就係有啲覺得同大家做嘅情況有啲唔同咁囉⋯⋯
但揀得呢個醫生又應該要相信佢.... 所以無問太多點解....

大宅

lama0149100 發表於 18-8-14 17:40

係呀,無抽過血呀..... 你地係咪個個都有驗晒所有野架?

你邊到做呀?我係仁安做,做既時候都要mon 住數據睇下d 指數ok 與否

輸卵管最後我都有照埋,吾爭在啦,都係2000多元,又放心d

首頁

尾頁

跳至