自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

翡翠宮

bubblegummy 發表於 18-8-13 12:38
認真,會為咗產假而生?

仲要又唔係多喎

伯爵府

回覆樓主

多四個星期產假就可以刺激生育率?
好好笑
Praise the Lord!  

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

BGCOME08 發表於 18-8-13 12:51
cut咗又點,跟本就地方大細,人大多,不宜居住。

人多擠迫

公爵府

mydearson 發表於 18-8-13 13:50
多四個星期產假就可以刺激生育率?
好好笑

諗果個人 short ,將佢實行既人更 short ,有四星期假期刺激性慾就可能得,刺激生育就一定唔得~

我比個好辦法佢好過喇,建議政府不如禁止使用所有避孕工具一年,好似避孕袋避孕丸一律禁止進入香港,應該更有效

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Alex123 發表於 18-8-13 13:37
我都覺得政府要解決托兒服務,唔可以依賴家庭請外傭去解決。
另外就是房屋問題。
...

仲有老人院舍問題,政府俾咗幾多資源香港老人?香港人口老化已越趨嚴峻,唔覺政府有咩長遠計劃喺哩方面,只係將資源側重喺基層,搞到攞福利嘅人仲要求有質素嘅福利。

香港點解對外傭需求咁大,就係因為政府長時間幼兒托管同老人院舍資源投放不足,結果雙職家庭要照顧幼老,唯一係請外傭,令外傭供求失衡,外傭咩質素都會揾到工,做成惡性循環,請外傭好多時變成惡夢。

政府冇對症下藥,只係揀最簡單方法,拓展外傭國家,始終冇減少對外傭的需求和倚賴,只係不斷增加外傭人數,政府根本缷責,將社會問題推返俾雙職家庭,仲好意思叫人生,只係加產假,生完邊個湊?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

MiuMiuLi 發表於 18-8-13 14:00
諗果個人 short ,將佢實行既人更 short ,有四星期假期刺激性慾就可能得,刺激生育就一定唔得~ ...

最好送埋偉哥同崔情藥

子爵府

asukav6 發表於 18-8-13 12:32
cut左日日150先講生少D啦

認同,一日繼續放呢班人落嚟,只會令物價繼續高,樓價繼續高,然後佢地嚟到就有房屋 , 有綜援! 根本係個政府攪到我地唔想生!因為所有福利都俾晒個d 無貢獻!!

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

不設實際

公爵府

pi0219 發表於 18-8-13 14:02
最好送埋偉哥同崔情藥

呢 D 一定要喇 ,好似商場門口派傳單咁派,又可以增加就業機會,招聘街邊派偉哥催情藥專員~如果即場食落肚,即送 5星級酒店房一晚,包自助餐

pi0219    發表於 18-8-13 15:42

侯爵府

BGCOME08 發表於 18-8-13 12:51
cut咗又點,跟本就地方大細,人大多,不宜居住。

cut 咗150... 至低限度公屋唔會咁長龍, 社會資源可以鬆動好多啦...例如, 托兒, 教育....

侯爵府

低質人越黎越多,高質人評估環境因素越黎越吾想生,就算生左都會移民或送子女去外國,夾心人生左又養得辛苦,送去外國又無錢,睇見子女將來只養埋班低質人,邊個想見子女咁辛苦

子爵府

SabrinaR 發表於 18-8-13 11:59
【本報訊】香港出生率長期偏低,勞工及福利局局長羅致光昨發表網誌,指香港生育率或是全球最低,勞福局政策 ...

講呢D係一個美麗開場白嚟架咋, 大條道理增加輸入大陸人來港至係真, 而家每日150, 唔洗幾耐每日double. 咁白痴的局長真係香港先有.

禁止訪問

侯爵府

親子王國15週年勳章

加產假係好過無, 但難保到時僱主又黑面, 或放完返黎炒人........

唔想生既, 都唔會因為多幾星期產假而生, 政府咁想提高生育率, 點解唔幫下啲不育夫婦? 至少佢地係想生的一群........ 成日睇到排政府不育科要等幾年, 我就覺得香港人真係好可悲

翡翠宮

回覆樓主:

住問題解吾到講乜都冇用!

公爵府

激烈的海狗 發表於 18-8-13 14:33
講呢D係一個美麗開場白嚟架咋, 大條道理增加輸入大陸人來港至係真, 而家每日150, 唔洗幾耐每日double. 咁 ...

如果舊年報紙報導既數字係真,前年單程證來港人數其實係唔止每日 150,政府呢 150 既數字根本唔知真定假,其實佢發證既數量可能係多過呢個數~

翡翠宮

回覆樓主:

侍產假1日都唔應該有仲點會贊成加產假。。。。。。

男爵府

回覆樓主:

唉!香港宜家教育制度根本不適合小朋友,除非大把錢,可以讀私校少功課壓力就唔同,宜家日日返8放3點半,放學又7-8樣功課,都要做幾個鐘,每個月幾次默書,再加一年2測2考,真係覺得咁嘅教育下小朋友能開心快樂地成長

子爵府

回覆樓主

無錯,最大問題係托兒服務嚴重不足!當你生活費咁貴嘅時候,雙職父母係在所難免,冇托兒服務真係無人想生仔,自己都養唔掂,點養個小朋友呢?

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 18-8-13 12:36
託兒唸唔掂,產假長幾週無幫助呀

首頁
12345...7

尾頁

跳至