自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

叫佢自己比錢買,自己比會著緊啲

珍珠宮

heyou 發表於 18-8-13 13:49
真係火都黎,已經唔係第一次既事!個大頭蝦又試唔見電話!上次整唔見三叔機已經買過部LG比佢,用左唔夠一年又賴 ...

梗係買2手,仲要有甘cheap得甘cheap, 小懲大戒。。。守行為兩年,除非有所改善,否則繼續cheap cheap二手机。

男爵府

真係火都黎,已經唔係第一次既事!個大頭蝦又試唔見電話!上次整唔見三叔機已經買過部LG比佢,用左唔夠一年又賴 ...

逐次扣零用還機錢、手機都係貴重物品。我家女女米6一個月就爆芒、自己用儲蓄去换芒、家下米8出世、佢自己儲錢去换、冇錢就用最基本嘢
快樂的甜芋快樂的甜芋

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

阿女成日唔見機,跌機落厕所,跌爆 mom,新機係咁,舊機又係咁,最後我要佢自己俾錢,用到超過年半,先分期俾番錢佢。

Minniemouse:-P

子爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章 BB防敏心得分享勳章

叫佢自己負責

男爵府

heyou 發表於 18-8-13 14:46
JM教子有方,我果個就大定難教,真係要從小由嚴教起,大小小先慢慢放權

中學肯聽都仲有得教,中四中五會定d架,我大女dse一完唔讀書開始我就唔比零用佢,要佢自己搵,我都希望佢辛苦搵一兩年錢就走返去讀書,大家一齊加油

象牙宮

回覆樓主:

咁就一定會扣零用,等佢有返責任感

水晶宮

回覆樓主:

等聖誕先買,冷靜期

男爵府

cinda72. 發表於 18-8-13 13:54
扣零用錢抵機價,唔好心軟,唔係好似我咁,真係著晒燈,唔駛佢比就唔會珍惜
...

男爵府

回覆樓主:

唔見唔關使用問題, 幫佢用個膠套加條長橡筋扣住褲頭或袋。 鴨記賣扣果啲地方有售。
我c6成日跌銀包, 自用此後就算跌左係地下拖行, 都有叫佢執番。

我仔就整濕部機, 而家買防水機。

成日唔見買新小米, cheap cheap地先。

男爵府

1109608 發表於 18-8-13 15:29
叫佢自己比錢買,自己比會著緊啲

大宅

仔部3個月三叔,我都未去浸温泉
佢一野跳落去,浸温泉後個Mon 变紫色bye bye
亞仔结果買部iphone
全數佢自己比,之後小心左,部iphone
用左一年無穿無爛

大宅

senchacha 發表於 18-8-13 13:57
零用錢扣,要俾佢知道,自己唔見野係有後果,唔可以下下都屋企人幫佢執手尾,順便俾佢知道唔見野係好大件事,到 ...

瑪瑙宮

叫佢自己買返一部

大宅

要等佢知佢有責任,唔可以下下唔見當冇事,你地就買過部比佢。
我聽過,個小朋友成日話唔見電話,到成年講返出嚟,其實冇唔見,係佢自己拎出去賣,因為唔夠錢洗

男爵府

回覆樓主

我細佬(16歲)由細到大都係用我地既二手機,so far佢無跌過,反而我14歲跌過1次,22歲又跌一次。佢拎左我部爆角i7用好錫機,當寶咁

琥珀宮

回覆樓主:

唔買,俾佢知唔見嘢唔係一定有得買埋,要學識珍惜

珍珠宮

brindlewin 發表於 18-8-13 13:59
佢用機作用係?

我覺得我仔唔見書包機會大過唔見手機

我都係咁話,幾次唔記得帶銀包返學,未試過冇帶手機。

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至