婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

話說先前已表明唔鍾意6299嚟娘家,有jm表示間唔中嚟叫我忍下,今次真係忍無可忍。
事原老公竟然俾左自己抽門匙6299方便佢哋住我娘家期間出出入入,而6299返台灣無交還門匙,今次又無預警上機前一晚10點幾先通知老公聽日早機飛過嚟,而老公第二朝起身先發現message話我知,目前暫缺工人姐姐,我著晒燈要老公自己搞掂客房,唔洗旨意我大住7個月肚趕頭趕命執房俾6299。

下晝全家返工,我同仔仔喺房瞓晏覺,6299自出自入唔知搞乜大大聲嘈醒左我,仔仔醒左我都唔想出廳。直到整嘢俾仔仔食,出去發現我執到乾乾淨淨嘅廳同廚房,又莫名奇妙多左一堆放到過期都無人食同唔會用嘅嘢。咁啱62肚餓想出街食,仔仔扭出街,62同99講話要帶埋仔仔出街好快返唔洗知會我,我喺廚房彈出去阻止話整緊嘢仔仔要食飯唔出得去,最後62自己出街食過左個幾鐘先返(如果62真係成功偷渡我個仔出街唔話我知唔尊重我,我實掟佢哋行李出街)。不過一波未平一波又起,99自己整素食公仔麵,仲餵我仔仔食,搞到仔仔跟住扭計唔食飯,99仲好意思問我點解仔仔唔聽話食飯,不如俾佢餵我仔仔食,我話就黎報讀幼稚園無得跟埋返學餵拒絕左佢(我仔仔已經自己食唔洗人餵,有時10分鐘就食晒,99真係唔好阻住地球轉)。

夜晚娘家爸媽、老公放工返嚟,我表示不滿,媽咪叫我算數忍下,老公買定好嘢食預左收買我,不過我都以沖涼為名拒絕落樓同6299同檯食晚飯。

依家日日6299佔領左客廳煲劇,我被迫喺房拒絕食62二手煙(等佢走左又要再清三手煙麻鬼煩),娘家媽咪仲想呢幾日搵日放老公假,要我哋帶6299去玩,我寧願老公返工,都唔想自己陪葬做陪客。最後門匙無人山想開口回收(都唔知仲會唔會有後備),換鎖一事,媽咪話我陀緊B唔搞得,有咩都等生完先再整。

男爵府

irky819 發表於 18-8-13 14:40
話說先前已表明唔鍾意6299嚟娘家,有jm表示間唔中嚟叫我忍下,今次真係忍無可忍。
事原老公竟然俾左自己抽 ...

點解你 62 99咁好意思住你娘家成3個月?
而你阿媽 (間屋既真正主人) 又會ok?
成件事真係好神奇

複式洋房

佢地袋住娘家鎖鑰都幾無奈!食煙真係無得忍!落街食唔係好難姐!有小朋友又有大肚婆!!

公爵府

回覆樓主:

6299認真唔識做,去親家屋企自出自入...我都唔知講乜好啦 ?

複式洋房

你媽咪真係忍得 咁都OK"?
HEY YO

男爵府

回覆樓主

吓,甘都晤爆你9962。仲比佢係娘家食煙。
樓主,人善比人欺。

複式洋房

痴缐!點會6299自出自入娘家?佢哋冇屋企咩?
請你老公叫佢二個返家啦?

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主:

果老公唔搞掂佢地,我會連老公都掃埋出去無可能俾佢地入侵娘家,仲要食煙同搞到咁,你老公都唔出手搞掂自己父母

複式洋房

回覆 Solarflare 的帖子

佢哋唔係長住3個月,不過今年幾乎個個月都突然過嚟次次成個星期,今次仲要走嗰日遇著我約左朋友gathering(成大半個月前約實食生日飯),老公問我當晚點安排,我已經話左唔會有變(我先唔會因爲6299不請自來去改自己schedule,6299個個月次次嚟都要食farewell飯,但係我生日同朋友慶祝一年一度,絕不退讓)。

男爵府

irky819 發表於 18-8-14 17:11

佢哋唔係長住3個月,不過今年幾乎個個月都突然過嚟次次成個星期,今次仲要走嗰日 ...

似乎你6299成日不請自來對於你日常生活做成好大不便。
可否請你 62 99住酒店?

複式洋房

回覆 tszting030 的帖子

我媽咪仲叫我咪太任性,難得佢哋嚟要我去迎賓,問題係6299嚟得好密(唔係一年2-3次,係個個月一次),我最唔妥佢哋次次都唔預早通知毫無尊重,打亂晒我嘅生活,就唔信佢哋舖舖都係出發前一晚先買好機票過嚟。

複式洋房

我覺得佢哋袋左抽門匙後已經當左我娘家係酒店,屋企兩個1L水壺裝凍滾水(電熱水壺煲好入落去攤凍),我發現晚晚6299裝晒啲凍滾水入佢哋自備大水壺拎入房,永遠夜晚廚房只剩98度熱水,又唔係住幾千呎,行出房攞杯水唔係好難(62可以不厭其煩一直出房食煙),一滴都不留人嘅行為好討厭。99干涉用咩地板清潔劑拖地,連洗碗舊海綿都中槍,佢今次帶左塊唔知咩嚟嘅嘢放廚房洗碗。
我尊重每個人宗教信仰,不過99都唔好將拜過唔知咩嘅襪,自己著完話要俾我哋著,可保出入平安

複式洋房

irky819 發表於 18-8-14 17:22
回覆 tszting030 的帖子

我媽咪仲叫我咪太任性,難得佢哋嚟要我去迎賓,問題係6299嚟得好密(唔 ...

佢地唔覺會阻住人.....
咁無架喎 C6會唔會出到聲啊?
HEY YO

男爵府

回覆樓主

最大問題係你husband 度,外父外母屋企鎖匙都比自己父母!?佢當間屋係佢嘅!?

複式洋房

Evildada 發表於 18-8-14 21:36
最大問題係你husband 度,外父外母屋企鎖匙都比自己父母!?佢當間屋係佢嘅!?:unknown ...

我今晚要再教育/教訓老公。
6299提出嚟緊過年極可能嚟香港過,姑9分分鐘會同行(到時我細B啱啱出世無耐),但係姑9話要考慮經濟能力,過年機票酒店都貴,我已經唔出聲回避,老公竟然話姑9可以做廳長,我真係暈咁濟。
娘家已決定我生完換門換鎖,客房會改做BB房俾兩個仔仔(餵母乳前期餵得密我同細B瞓自己房,老公同大仔瞓客房),到時連6299都無可能再俾佢哋嚟住,尤其過年我家族人多,客廳更係小朋友天地(有playmat又多玩具同PS4),我爸爸有時半夜瞓唔著又會出廳睇電視,根本唔方便俾姑9瞓廳。
年尾開始學習一打二已經好忙,真係唔想再應酬6299,好心今年過年就放生我俾我好好休息啦,再下一年咪會返台灣都唔知佢哋急啲乜。

男爵府

回覆樓主

我是你一定爆老公,呢度是你媽媽屋企,完全不問下屋主是否同意,就叫埋其他人來住,都傻傻地!
仲有住人屋企,仲食煙,你仲大肚中,我一早已經失控發癲鬧喇!
靠你老公保護你,你不如自己做衰人,保護返你自己的家

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kplett 發表於 18-8-13 22:58
痴缐!點會6299自出自入娘家?佢哋冇屋企咩?
請你老公叫佢二個返家啦?
...

佢哋係由台灣嚟香港探仔同孫

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Evildada 發表於 18-8-14 21:36
最大問題係你husband 度,外父外母屋企鎖匙都比自己父母!?佢當間屋係佢嘅!?:unknown ...

X2

珍珠宮

irky819 發表於 18-8-15 13:39
我今晚要再教育/教訓老公。
6299提出嚟緊過年極可能嚟香港過,姑9分分鐘會同行(到時我細B啱啱出世無耐) ...

簡單直接同 c6 講無地方俾佢哋 3個人住,叫佢哋住酒店。

有可能佢會話新年難卜酒店,你哋一家住 1 個房,6299 1 間房,姑 9 瞓廳咪得囉,只係暫時呢幾日將就吓。

男爵府

台灣嘅6299出哂名至麻鬼煩

首頁

尾頁

跳至