自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

我之前都係呢度問過 , 我己過左 3 個月試用期幾日 , HR 完全冇搵我 , 信都冇封 , 咁係咪正常 ?

其實係咪起碼有封信 ?

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

hebesiu 發表於 18-8-13 21:23
我之前都係呢度問過 , 我己過左 3 個月試用期幾日 , HR 完全冇搵我 , 信都冇 , 咁係咪正常 ?
...

你咪問番你 HR 啦。

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我之前都係呢度問過 , 我己過左 3 個月試用期幾日 , HR 完全冇搵我 , 信都冇封 , 咁係咪正常 ?

正常,不過你可以問下係咪過左試用期
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

珊瑚宮

good_pig 發表於 18-8-13 21:37
正常,不過你可以問下係咪過左試用期

你咪鬼理佢啦,三日前已經上來問,自己都唔去問 HR.

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小可愛11 發表於 18-8-13 21:41
...

原來係咁
*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

珍珠宮

2019新春慶豚圓

小可愛11 發表於 18-8-13 21:41
...

無信就當過左,但正常做法係有信,遲幾多有信睇同埋跟唔跟正常做法,視乎 HR 係咩質素

近來發現真的咩人都有,咩 function 咩 seniority 咩 background 都一樣有人好奇怪

珊瑚宮

good_pig 發表於 18-8-13 21:42
原來係咁

樓主又唔係第一日出來打工,自己唔問番自己公司 HR, 情願上討論區問路人甲乙丙!無言!

伯爵府

有冇比MPF form你填?

珊瑚宮

nsychristy 發表於 18-8-13 21:47
無信就當過左,但正常做法係有信,遲幾多有信睇同埋跟唔跟正常做法,視乎 HR 係咩質素

近來發現真的咩人 ...

咪就係,每間公司HR 都有唔同做法。有正常亦有唔正常。
樓主就偏偏上來問,唔通問完就將我哋嘅回覆 copy & paste 比佢個 HR 睇咩。

寶石宮

小可愛11 發表於 18-8-13 21:47
樓主又唔係第一日出來打工,自己唔問番自己公司 HR, 情願上討論區問路人甲乙丙!無言!
...

其實bk都好多呢d人,而外人又冇辦法知

珊瑚宮

good_pig 發表於 18-8-13 21:59
其實bk都好多呢d人,而外人又冇辦法知

我就真的係最怕見到呢啲人。

珍珠宮

KTKTKT5 發表於 18-8-13 21:48
有冇比MPF form你填?

個半月要填了

寶石宮

小可愛11 發表於 18-8-13 22:01
我就真的係最怕見到呢啲人。

我還好。。

我怕google 即搵就有,都上黎問果D

例:台證個網址係乜

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

間間公司做法不一,可試吓問問

象牙宮

tsung 發表於 18-8-13 22:16
間間公司做法不一,可試吓問問

別墅

勞工法例冇規定到試用期要有到通知信

男爵府

good_pig 發表於 18-8-13 22:11
我還好。。

我怕google 即搵就有,都上黎問果D

宜家伸手黨太多
其實去google search要打/寫字,呢度開post問都同樣要架姐

子爵府

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章

你試下遞辭職信上去,有人問你原因的話你答佢因爲過左三個月無人通知你試用期過唔過

寶石宮

yung0415 發表於 19-2-10 21:11
宜家伸手黨太多
其實去google search要打/寫字,呢度開post問都同樣要架姐

所以我寫左去簽名果度

男爵府

2019勳章

米米子 發表於 19-2-10 21:14
你試下遞辭職信上去,有人問你原因的話你答佢因爲過左三個月無人通知你試用期過唔過
...

有個舊同事3個月之後果日no show, 佢話冇信通知過試用期=過唔到即是唔駛返

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊