自由講場

跳至

首頁
12345...19

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

LittleRoxie 發表於 18-8-14 07:33
我接觸過基督教,天主教,佛教,道教
本來返開基督教,但因為覺得基督教太專橫,
我改信天主教

同意

水晶宮

KimiTang1013 發表於 18-8-14 05:53
本人由細到大都係信耶穌,所以基督教係最好耶穌很愛我們

耶穌無問題,反而我覺得仰教會d人好假

公爵府

sizzlers 發表於 18-8-14 07:38

我尊重各個宗教,我相信只要導人向善,無分好懷,惟對於會 ...

完全同意 以我平日的觀察,大部分基督徒的言行都好似一個模子刻出來的? 例如: 自私自利,雙重標準,言行不一,打壓及排除異己....太多種種不能認同。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

呢唔好意思,點解要選擇?可以唔選擇嗎?

男爵府

BGCOME08 發表於 18-8-14 07:39
你咁講嘢,令人對教徒更反感。你信你嘅教,人信人嘅教,應尊重別人信仰。
...

同意,非常反感

禁止訪問

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

基督教是最自私的。基督徒做盡壞事,臨死就話祈句禱,就可以上天堂喎。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

大pat豬媽 發表於 18-8-14 05:24
我無宗教信仰,但我會尊重各種宗教。你有何証據指佛教是假呢?

x 2
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我會揀一個能令自已感到安心同平靜的,
好多宗教都係導人向善,我信基督教因為
祈禱能比我內心平靜同踏實的感覺,但我不會
反對其他宗教。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

李露眉 發表於 18-8-14 08:00
耶穌無問題,反而我覺得仰教會d人好假

係。 公司都有唔少,信基督教的,女的會bad mouth 人,男的會睇“女性藝術相”。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

fewrer 發表於 18-8-14 07:48
最近先同基督教教徒爭論
我都覺得佢地好野蠻
唔識尊重其他宗教

講落又係喎~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

龍蕊 發表於 18-8-14 08:08
真理就是真理,沒有甚麼可以包容

就係呢種基督徒嘅態度令人十分反感,因而對基督教卻步。

禁止訪問

侯爵府

龍蕊 發表於 18-8-14 05:02
佛教是假的

我只信瞓覺,勁僧基督教

子爵府

wonderful506 發表於 18-8-14 02:26
本人認為基督教同佛教都好好,有好多宗教都好好,好難選擇。當初你地點選擇你自己依家嘅宗教?
...

係,親人拜神燒香(應該是道教?),初小讀佛教學校,但沒有宗教堂,印象中好似週會講少少道,但太細唔明,老師教學守舊和尊制...高小讀基督教學校,大部份老師年青親切,有宗教堂,早會祈禱唱聖詩,但我沒有上團契班,中學讀沒宗教學教,工作後間中被邀請去崇拜,但沒有感到受感召,然後生活上遇過問題會去求神問卜,而且有回應的,我妺妹去年已經受洗成基督教,就算她跟我講神的能力有幾大,我是感受唔到,而且真的唔喜歡佢哋抵制其他宗教,我接觸佛教應該是某年出咗佛歌響部迷你播放器出售時期,我只覺得喃磨得令人不安,幾年前去慈山寺行一趟也是純粹參觀,不過響FB到佛道哲學又感到幾有道理

公爵府

佛教是假的

你有什麼証據?就算教宗見到其他宗教領袖,會唔會好似你咁口不擇言,抨擊其他宗教是假的?
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

佛教是假的

何以見得?願聞其詳?

子爵府

sizzlers 發表於 18-8-14 07:38

我尊重各個宗教,我相信只要導人向善,無分好懷,包括基督 ...

我沒接觸過天主教,我曾問基督教朋友,分別在哪,她說只知道天主教讀玫瑰經,跟基督教不一様,我女讀天主教小學,一年級時某老師好嚴厲,向班主任了解得唔到幫助,我妹就話天主教學校守舊(其實我之後跟幾位家長聯絡上副校,找到有關老師,社工,主任一齊見面,該老師有所改善的

大宅

龍蕊 發表於 18-8-14 07:24
係,所以佛教係拜偶像

如果你咁講教堂都有耶穌像丶聖母像呀!

已刪除用户

首頁
12345...19

尾頁

跳至