自由講場

跳至

首頁
45678...19

尾頁

男爵府

choco_soup 發表於 18-8-14 09:05
福音未傳到果個國家姐。

不過聖經講過,如果有人一生都接觸唔到福音即基督教,神會有另外審判佢地,佢地 ...

JM 講得好啱, 我唔係基督徒, 而且傾向信佛, 但我亦相信耶穌基督嘅存在, 唔係基督教有問題, 係人嘅問題

伯爵府

wing_19870612 發表於 18-8-14 10:08
我實在睇唔過睇,我都係基督徙,但見到你咁講真係好反感,各人可以有各人宗教信仰,你可以用自己的行動或 ...

就係因為多左呢啲人,好多人對基督教好反感。

男爵府

龍蕊 發表於 18-8-14 08:16
唔信就落地獄,真可惜

如果天堂全部係你呢類人, 咁一定唔係好地方, 我寧願落地獄, 尚有一線生機

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我都未揀定 ,但呢個post睇到佛教徒相對慈悲,放下執着亦係好好嘅學問

伯爵府

回覆樓主:

我覺得係宗教選我,多過我選宗教

大宅

龍蕊 發表於 18-8-14 09:53
跟據人類歴史,打贏個宗教就係真

浅薄到恐怖,你不可惜,是可悲可憐。南無阿弥陀佛!

大宅

jasonhon88 發表於 18-8-14 09:08
基督教, 有事時就話神嘅考驗, 過到就係神嘅幫助, 過唔到就係神嘅安排
公就我赢, 字就你輸, 佢講晒

X2

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

柏仔媽咪 發表於 18-8-14 08:41
我沒接觸過天主教,我曾問基督教朋友,分別在哪,她說只知道天主教讀玫瑰經,跟基督教不一様,我女讀天主 ...

基督教同天主教的分別就係天主教從慕道開始就會知道「至聖丶至一,從宗徒傳下來的」呢個道理,即係無論你去到世界各地邊一個教堂,所行的儀式都是統一的,天主教有領聖體。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

點解一定要選擇?你心靈冇寄托?

我覺得信則有,不信則無,我唔相信任何宗教但亦唔否定,你心中有就得。

可能,每個宗教都是好的,導人向善,衰的是人,所以我認為唔需要返任何教會,自己修練咪得囉。

男爵府

龍蕊 發表於 18-8-14 10:19
異教就係異教,天主教同基督教嘅立場一直無變

立場是冇變,係你我眼中,其他宗教係異教,所以天父先會叫教徙向世人傳道,而唔係放聲指責!你咁做只會叫其他未信既人反感!你咁樣好似違背左主的真理!

別墅

回覆樓主:

暑假時幫阿仔報了基督教團體攪嗰啲暑假期班,初初上都無事,係臨完晒課程嗰時開始猛叫我仔信耶穌,本來四點半放放的攪到撘九都未走得,就係要聽佢哋講耶穌,我仔都覺得煩,討厭

公爵府

2024年龍年勳章

甄太太 發表於 18-8-14 13:36
你肯定你真係上到天堂?!

如果真係上到,上面d治安,令人擔心!!

ex99係基督徒狂迷,
一知道我小朋友返天主教會,
就話佢信旁門左道,將來會落地獄。

男爵府

pumpumpurin 發表於 18-8-14 10:39
就係因為多左呢啲人,好多人對基督教好反感。

冇錯,嬲到我打錯字!

大宅

wing_19870612 發表於 18-8-14 11:13
冇錯,嬲到我打錯字!

唔好咁嬲有人鐘意撩交嗌

男爵府

回覆樓主:

話佛教假, 應該係比啲假尼姑,假和尚誤導
。我好欣賞翁靜晶的勇敢,香港的佛教團體又好似無乜反應咁....

禁止訪問

水晶宮

fewrer 發表於 18-8-14 07:48
最近先同基督教教徒爭論
我都覺得佢地好野蠻
唔識尊重其他宗教

我以前讀教會學校,我細個已有咁嘅疑惑,覺得好唔合理,所以自己唔能夠接受。

男爵府

loveclementine 發表於 18-8-14 11:12
ex99係基督徒狂迷,
一知道我小朋友返天主教會,
就話佢信旁門左道,將來會落地獄。

有基督徒親友,知個孫天主教嬰兒領洗,用電話向個仔猛鬧新抱,幾難頂嘅說話都講得出....

男爵府

wonderful506 發表於 18-8-14 02:26
本人認為基督教同佛教都好好,有好多宗教都好好,好難選擇。當初你地點選擇你自己依家嘅宗教?
...

我是三十年的天主教徒,仍然有去聖堂。
我近年退了一步,覺得多個宗教的「源」可能一樣。即使天主教和佛教道教,也有一些人和事重覆了。
人類歴史幾千年,歷史靠文字記錄,即使中華文化歷史也可能未能百分百完全記錄事實。
所以各宗教是「同源」未必冇可能。
去教會,自己要舒服。
天主教一向是包容的,我們的教會神父,都叫我們專重其他宗教。
我自己也有看佛教書和故事,都是一個十分注重「善」和「愛」的宗教。

公爵府

龍蕊 發表於 18-8-14 10:19
異教就係異教,天主教同基督教嘅立場一直無變

忍唔住出口,天主教無好似你咁樣去詆毁其他宗教,另外真心想問你幾個問題:
1:你會去吉之島行街買野嗎?
2:你會玩有骰仔嘅遊戲嗎?
3:你屋企有任何手辦、模型、毛公仔嗎?

首頁
45678...19

尾頁

跳至