論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章

我家菲傭5月中回鄉放假一個月,而家話我知有咗。佢已在我家做了10年,出年4月尾完約,即應該趕得及完約前生。唉,請問我有咩要注意?10星期產假要唔要比佢喺我屋企住?個BB會唔會有香港國藉?煩。

Update:
初步傾咗,佢話打算做到個肚6-7個月就走,返菲律賓生仔。

水晶宮

Funny 發表於 18-8-14 16:35
我家菲傭5月中回鄉放假一個月,而家話我知有咗。佢已在我家做了10年,出年4月尾完約,即應該趕得及完約前生 ...

你叫工人最好趁個肚仲细上飛機返菲律賓生仔, 佢要自费産檢费用及bb唔入得你屋。

禁止訪問

水晶宮

jenniferlam428 發表於 18-8-14 17:28
回覆 birdbird 的帖子

乜吾係要留係僱主家咩 ? 佢未完約,叫佢返菲律賓生,乜得咩 ? 好似吾合法架 ...

工人大肚係唔炒得, 但絶對可以叫工人返菲律賓生BB、放產假。僱主冇義務比外傭個B入屋, 但外傭在港就要住在僱主家。工人返家鄉生BB就係對產婦及BB係最好。

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

我家菲傭5月中回鄉放假一個月,而家話我知有咗。佢已在我家做了10年,出年4月尾完約,即應該趕得及完約前生 ...

你唔炒得佢,但可以試下勸佢返菲國生,可能比少少錢睇下肯唔肯,佢係合約期生,如果佢堅持留港,你要比10個星期產假,佢喺你屋企住。但係你無責任要比埋bb喺你屋企,呢段時間佢自己安排bb喺邊住,你可以以此勸佢返家鄕。佢個bb出世就算香港出世都唔會有香港藉的

洋房

喊出黎,有無買姐姐保?你要幫佢比醫療費嫁

男爵府

既然俾你知,你可以請佢講埋佢想點先

水晶宮

丁哥哥 發表於 18-8-14 20:02
喊出黎,有無買姐姐保?你要幫佢比醫療費嫁

僱主只負責外傭生病或因工受傷的醫療费用。而懷孕不是生病, 僱主無需負責外傭的產檢及生産费用。一般家傭保險是不保障此範圍。

wcpcelia    發表於 18-8-15 08:49

別墅

回覆樓主:

工人姐姐在樓主家工作了10年,彼此關係應該不錯。好言相勸姐姐回國安胎,比埋長期服務金,讓她好好在自己家鄉生B B。
我之前有位朋友,工人又是大了肚,要傭主額外陪她十多萬才走,我朋友當然不肯,之後她開始玩嘢,成日話懷孕不舒服,不做家務,用傭主家中食物燉補品畀自己食,出入乘的士向傭主claim錢,又不回家睡。。。
總之令到朋友差啲抑鬱!
最後朋友向工人講清楚,BB係唔可以入屋,BB係香港的生活及照顧工人自己諗清楚。
最後工人捱到就生肯先離職!
所以樓主要小心處理,好好同姐姐傾下!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

同佢講生BB所有費用係姐姐自己比,生完個B唔可以帶入屋。提早回鄕生B,你可以比長服及十星期產假工資⋯⋯攞一筆錢返去安胎生B都幾好。

男爵府

回覆樓主

我之前有問過中介,中介話如果工人有咗BB要幫佢比政府醫院的生產費。

水晶宮

Che_Che 發表於 18-8-15 01:21
我之前有問過中介,中介話如果工人有咗BB要幫佢比政府醫院的生產費。

僱主不需負責外傭的產檢及生産費用。

合約第2頁9(a) 段有寫僱主在咩情況下要負責外傭的醫療费, 就係 當工人在港 " ill or suffers injury.....": (懷孕不是病) 。 另外, medical expenses 亦冇註明是私家或政府醫院。

所以, 唔好䀆信agent 講嘢, 要問嘢就問勞工署或入境處。

複式洋房

回覆 丁哥哥 的帖子

真架? 姐姐保邊到買?

男爵府

birdbird 發表於 18-8-15 05:55

僱主不需負責外傭的產檢及生産費用。

Agent幫著工人

水晶宮

Che_Che 發表於 18-8-15 09:10
Agent幫著工人

所以我從來都話自己工人自己管。边ㄧ個老闆、公司會找第三者來管理員工, 跟員工討論工作表現、放假安排等事宜?

禁止訪問

子爵府

birdbird 發表於 18-8-15 09:12
所以我從來都話自己工人自己管。边ㄧ個老闆、公司會找第三者來管理員工, 跟員工討論工作表現、放假安排等 ...

講得岩!真係要多方面查證!問勞工處,入境處!上網睇條例!
Agent有次同我講一定要買機票到工人鄉下!
我即刻打入境處問,問完再大返agent!
依家你話我知係入境處講錯,定你講錯?agent收左皮!

翡翠宮

做左10年, 感情應該OK
我會同佢商量, 比長服+多少少酬金, 協議提早完約送佢走
好黎好去.

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

Update:

伯爵府

Funny 發表於 18-8-16 18:21
Update:

生完後仲會返黎繼續工作嗎?如果不返你也要比10星座產假和長服?

首頁

尾頁

跳至