自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

仔仔下年就會去英國留學,想問下有無JM熟英國果邊既環境係點樣申請電話做聯絡?定係都係可以用香港號碼同卡,係果邊搵到wifi就可以wtsapp返黎昋港?仲有就係果邊申請號碼要咩文件?(學生證,學費單etc)

同埋我都想佢有個號碼旁下身方便佢有咩事可以隨時打返黎,有無英國通JM係度?

大宅

香港有得預先申請號碼的,我估樓主search working holiday應該睇到好多資料

複式洋房

印象中數字台係英國有業務的,樓主你可以落門市問問

男爵府

I am not sure if you can get a UK number in Hong Kong, as in having long term monthly payment plan ones.
I used 3 in England, so I am no sure about other telecom companies' practice, but your boy would only need to bring his passport. He can just walk into a 3 store and tell the staff what kind of plans he prefers, the one I had... as far as I remember was like 12 pounds a month unlimited data.

As for whatsapp, you only need internet access, there is the option of not changing the number, so your son can keep his HK number for whatsapp.

He can just get a pay as you go sim card in the airport when he arrives England and then top it up, and then go to a telecom company to setup a long term one,

zukieem    發表於 18-8-15 11:56

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

用prepaid card 都可以, 我長住,屋企有WiFi 都係用prepaid card.

zukieem    發表於 18-8-15 11:58

複式洋房

岩先再睇左多少少資料,英國果邊都有數字台同無限數據上既,不過只限當地通話,如果佢想打返黎就真係要用wtsapp。如果係第一次出國留學就建議係香港上定媽窿先,可以帶定張卡過去到埗即用,方便佢唔識路可以即時聯絡求救

zukieem    發表於 18-8-15 11:58

男爵府

goodnight 發表於 18-8-15 11:58
岩先再睇左多少少資料,英國果邊都有數字台同無限數據上既,不過只限當地通話,如果佢想打返黎就真係要用wtsap ...

係呀第一次留學,咁我想問下如果真係上smartone可以係香港拿定卡先?

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我英國留學,都係兩機,一部 keep 香港 number 同 wifi WhatsApp,另一部 UK 電話 (當地求其一間公司),除聯絡銀行,診所,政府部門之外,無其他用處。

UK 買 Sim Card 好簡單,就咁去電話公司連鎖店買就得。UK 有 Pay as you go,要 top up 就去超市買。如果要上台有 contract 的話,需要 proof of ID, uk address, school acceptance letter 同 bank letter。我冇上台所以唔知邊間好。

cocobb312    發表於 18-8-15 12:17
zukieem    發表於 18-8-15 12:17

大宅

zukieem 發表於 18-8-15 11:59
係呀第一次留學,咁我想問下如果真係上smartone可以係香港拿定卡先?

我自己都有細路留學不過唔係英國,岩岩都上左smartone台,係係香港比卡你先,家人係香港交錢,小朋友到埗有得即刻用打到電話果隻,佢個plan抵唔抵就見仁見智,要你簽24個月死約但送外地WIFI蛋數據比你,樓主可以參考下適唔適合你個case。我自己果個係女所以特別擔心即使貴都盡量比足所有支援佢

男爵府

1998Ruby1998 發表於 18-8-15 12:10
我英國留學,都係兩機,一部 keep 香港 number 同 wifi WhatsApp,另一部 UK 電話 (當地求其一間公司),除 ...

唔該哂,超有用,我forward比個仔睇睇先!

男爵府

cocobb312 發表於 18-8-15 12:16
我自己都有細路留學不過唔係英國,岩岩都上左smartone台,係係香港比卡你先,家人係香港交錢,小朋友到埗有得 ...

係呀我都驚佢人生路不熟,即使男仔又女仔又好,人離鄉賤,佢地又入世未深一個人好容易出事.
我過兩日落門市望望先,如果真係有即時卡可以一到外國就通話加隨身數據,都安心好多,即使佢唔報平安有咩野都可以直接打比學校問個架步係邊同點叫車

大宅

回覆 zukieem 的帖子

有個當地手機號碼報平安點都好少少既

大宅

zukieem 發表於 18-8-15 12:21
係呀我都驚佢人生路不熟,即使男仔又女仔又好,人離鄉賤,佢地又入世未深一個人好容易出事.
我過兩日落門市望 ...

人離鄉賤呢句講得好中,總之做媽媽既都係放手得來盡力offer自己做到既野比小朋友啦祝你仔女開開心心,順利畢業

zukieem    發表於 18-8-15 12:30

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

機場都有sim card買了,可以上網top up. 我仔用giffgaff,係之前agent比的, 但我仔話3好用過giffgaff. 學校都有wifi,唔使開太多gb比佢,驚佢地不停打機上網.

zukieem    發表於 18-8-15 12:35

男爵府

回覆 cocobb312 的帖子

多謝你既正能量同祝福,我都祝你果個學業進步,一切順風平安

珍珠宮

回覆樓主

買張giffgaff card已經可以,very easy to use

男爵府

kit2004 發表於 18-8-15 12:34
機場都有sim card買了,可以上網top up. 我仔用giffgaff,係之前agent比的, 但我仔話3好用過giffgaff. 學校都 ...

哈哈,我唔expect佢過到去打機,不過都想比基本數據佢係街同人通訊/緊急求救用, 鬼仔果邊好似興玩twitter,telegram唔用whatsapp,應該係我地呢邊D老餅搵小朋友先用,仲有我都預佢讀完第一年穩定少少係點都要搵份M記又好,餐館洗碗又好,自己娛樂洗費自己搵返,父母無責任去比佢玩, 因為佢都講過果邊感恩節百貨大減價買野係好抵好想係果邊shopping

但我同時都有睇新聞果邊感恩節係排隊搶野仲有槍擊案,我都有提佢唔去為左買波鞋中槍,命得一條,真係唔搏得過

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

我自己用3,申請上台要身份證明同住址證明,如果每月月結用銀行自動過戶會平少少

如果用pay as you go儲值卡,邊間都得,我用Lyca,上網訂就得,用呢張打長途返香港平,去歐洲我都用呢張有漫游都平,增值top up上網攪就得

zukieem    發表於 18-8-15 12:54

珍珠宮

王國教室勳章

zukieem 發表於 18-8-15 12:39
哈哈,我唔expect佢過到去打機,不過都想比基本數據佢係街同人通訊/緊急求救用, 鬼仔果邊好似興玩twitter,te ...

放心,佢哋好鍾意玩Twitter /instagram 都好多人whatsapp...
嗰邊中國人(包括BBC,香港人)仲好鍾意we chat㗎!
你仔太幸福,媽媽連Sim card 都同佢諗
仔幾大?

zukieem    發表於 18-8-15 13:01

男爵府

Ashleycorina 發表於 18-8-15 12:58
放心,佢哋好鍾意玩Twitter /instagram 都好多人whatsapp...
嗰邊中國人(包括BBC,香港人)仲好鍾意we chat ...

唉唔好提啦,都係DSE派唔到心儀既科目但屋企負擔到咪比佢囉,都大唔透架啦依家細路哥.....咁都好既,比佢出去闖一闖希望佢能夠成熟少少,第日可以自立啦!父母負擔到佢既前半生唔代表可以睇住佢成世的

首頁

尾頁

跳至