自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

王國教室勳章

zukieem 發表於 18-8-15 13:00
唉唔好提啦,都係DSE派唔到心儀既科目但屋企負擔到咪比佢囉,都大唔透架啦依家細路哥.....咁都好既,比佢出去 ...

咁就俾佢去體驗下
我有朋友當年會考衰左,本來repeat ,佢媽話不如轉下環境,叫佢去外國repeat 一年中學再考試。
佢話睇到媽眼中的失望。
一個十幾歲男仔,佢話喊都唔敢俾人知,但佢話有一日覺得對唔住佢父母同自己,好勤力讀書啊佢!
佢degree攞first hon入左top 5的uni讀master degree !

dawngago    發表於 18-8-15 15:36

男爵府

回覆 Ashleycorina 的帖子

多謝JM鼓勵,都係一時感觸者,做父母緊係要支持自己仔女,何況香港既教育亦未必係最適合佢的

珍珠宮

王國教室勳章

zukieem 發表於 18-8-15 13:21
回覆 Ashleycorina 的帖子

多謝JM鼓勵,都係一時感觸者,做父母緊係要支持自己仔女,何況香港既教育亦未必係 ...

係啊,試下

子爵府

仔女未到留學年紀,但睇得出樓主的母愛,幫推兼學野

男爵府

Vin828 發表於 18-8-15 13:50
仔女未到留學年紀,但睇得出樓主的母愛,幫推兼學野

多謝你的正能量,唔可以話母愛偉大,只係母性使然,任何一個媽媽都會以自己仔女為先擔心佢地食唔飽穿唔暖同埋係出面比人蝦者

大宅

3比我印象麻麻地成日斷線無信號,反而smartone都算係咁,但去到外國既品質係點我就唔知唔敢亂講。
依家smartone做緊優惠有本地plan送外國電話儲值卡同wifi數據,如果樓主有興趣既可以望望。不過我都係建議你格下價先決定啦,學其他JM咁講,去到國外先買pay as you go加漫遊都係一個好既選擇

zukieem    發表於 18-8-15 15:06

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

1998Ruby1998 發表於 18-8-15 12:10
我英國留學,都係兩機,一部 keep 香港 number 同 wifi WhatsApp,另一部 UK 電話 (當地求其一間公司),除 ...

其實係好易。

男爵府

aaa_m 發表於 18-8-15 14:28
3比我印象麻麻地成日斷線無信號,反而smartone都算係咁,但去到外國既品質係點我就唔知唔敢亂講。
依家smarto ...

主要擔心個傻仔一去到咩都唔識企左係度者,不過男仔就真係應該放手比佢撞板既!如果可以只出卡比佢頭幾日用完之後等佢自己解決果邊既問題應該會較好

禁止訪問

男爵府

其實除左上台都應該睇埋外幣個兌換率就真.......我都想緊好無坐多兩個月先兌?因為港元係掛緊美元,依家貿易戰美元係處於強勢,除左拿讀書舊錢之外我都想緊好無做多少少美金定期準備隨時換英磅同歐羅,有無炒開外匯既JM有意見?唔該哂!

禁止訪問

大宅

回覆樓主

其實唔需要乜野電訊公司,你去鴨寮街買一張3台的英國上網卡,好似有5G 或10G 或多d嘅選擇,內跟一個電話號碼,用完數據前可top up, 十分方便,我旅遊已用過兩天,你可保留卡號長用

zukieem    發表於 18-8-15 16:01

大宅

回覆樓主

係用過兩次

別墅

回覆 zukieem 的帖子

同上面一樣,都建議樓主多換美金,因為即使美金同港元同值唔受匯率影響,做美金定期息口係高過港元,到時再換返英磅有著數

男爵府

Angelmme 發表於 18-8-16 09:28
回覆 zukieem 的帖子

同上面一樣,都建議樓主多換美金,因為即使美金同港元同值唔受匯率影響,做美金定期息口 ...

做美金定期有最低限額嗎?同埋依家做緊咩息口左右?唔該哂!

別墅

依家30萬左右新資金HSBC有2.4厘做半年,唔建議做長年期,因為美金會繼續升,強力貨幣之一

禁止訪問

回覆樓主

男爵府

洋洋 發表於 18-8-16 10:16
我仔用lebara, 當年我地陪他開學,有booths 在校外sell ,就用咗,冇contract, 10鎊一個月夠用,多數用學校 ...

多謝,JM你果時陪佢開學逗留左幾多日?我都想同佢一齊去開學,但應該唔會去到

禁止訪問

男爵府

洋洋 發表於 18-8-16 10:41
小小怪獸,差不多三個月,我同老公一齊去,當去旅行,之後非常熟悉佢身邊嘅嘢
其間,陪佢開銀行戶 ...

唔係,好媽媽就真,小朋友第日要一個人獨立點都唔捨得,如果陪到我都會陪,但三個月無論洗費定香港呢邊假期我都負擔唔起,我相信即使真係抽到時間頂哂隆都係一星期內送佢去宿舍,開銀行AC同搞通訊野,之後就要佢自己解決生活上的問題同望下環境炸

你真係幸福,可以同埋老公一齊成家人去,祝福你既小朋友大過左孝順返你同你老公呀

首頁

尾頁

跳至