自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

咁唔滿意就搬出去,咪鬼咁多怨言

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

太多應酬,令人頭痛。

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主:

最好一家一主。
應唔應該又好depends....
我有個遠房cousin 哥一家三口同父母住,個女同外國人結婚,外國人無屋企人,平時佢地約父母飲茶食飯。但兩三個月,佢媽會叫佢地返去食一餐飯。

點知佢嫂就好嬲,話屋企係佢㗎,唔俾人去disturb佢生活。但佢外家d人就可以上去探佢小朋友,仲食完外賣唔執俾奶奶執
間屋係老爺㗎,奶奶平時同佢湊小朋友,個嫂返PT⋯⋯無俾家用。

每次佢一句我嫁入嚟乜乜乜,佢老爺奶奶就乜都就曬佢。佢老公好怕佢,話就下佢啦,怕佢嘈,一間走左去就煩

點解我地知,佢嫂响Facebook 寫結左婚仲返外家騷擾人真係無家教!間屋我㗎!
我係唔鍾意你返嚟!
你嫁左就跟個老公返鄉下啦!唔好返嚟霸我間屋

琥珀宮

nsychristy 發表於 18-8-15 13:48
結婚最理想係兩個人既事,兩個人一齊住都有排夾

仲要同對方家人夾咁多野,家庭背景集慣差得遠係非常極度 ...

係架,唔係點會話竹門對竹門,木門對木門,N年前睇過劉若英套新結婚時代,當年嗰句"結婚從來都不是兩個人的事,係兩個家族的事",當年我都仲讀緊書,但依兩句說話一直令我印象深刻,所以依度見不時有D JM會話要嫁孤兒,可能換轉男人都想娶孤兒,免煩

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

最好搬開住,自己家自己話事。

翡翠宮

畀面勳章

Ashleycorina 發表於 18-8-15 14:13
最好一家一主。
我有個遠房cousin 哥一家三口同父母住,佢同外國人結婚,外國人無 ...

唔明,「佢」係指邊個?同外國人結婚既哥,定係返娘家既妹?既然外國人冇屋企人,點解又會有外家人去探小朋友?
日日是好日

琥珀宮

Ashleycorina 發表於 18-8-15 14:13
最好一家一主。
我有個遠房cousin 哥一家三口同父母住,佢同外國人結婚,外國人無 ...
其實不嬲都係咁,娘家人做咩都得做咩都啱,婆家人做咩都唔得都係錯

珍珠宮

tansyneko 發表於 18-8-15 14:13
係架,唔係點會話竹門對竹門,木門對木門,N年前睇過劉若英套新結婚時代,當年嗰句"結婚從來都不是兩個人的事, ...

雖然我係潮洲妹,佢地係汕尾人,大家父母都係鄉下出黎之後環境有所改善,生活水平差不多,睇落似乎無咩問題,婚前大家都客客氣氣

但我呢 d 爛身爛世最唔鍾意同親戚來往內心反傳統,真係完全夾唔到我前夫既一家,佢地係玩長幼有序兄友弟恭男尊女卑既。

婚後我真的不習慣,即使係不同住只係住得近。

侯爵府

超級特務 發表於 18-8-15 12:57
曾經有諗過呢個問題
我叫C6必要時可以照返99度住
得閒先黎探下我地就ok

都要C6接受先得
佢一定覺得我不孝唔共同進退

珍珠宮

王國教室勳章

mother904 發表於 18-8-15 14:18
唔明,「佢」係指邊個?同外國人結婚既哥,定係返娘家既妹?既然外國人冇屋企人,點解又會有外家人去探小 ...

個女同外國人結婚,無屋企人响香港,所以佢地好鍾意約女仔父母食飯飲茶,女仔個媽都話叫佢地返下屋企食飯。
但佢媽話嫂唔鍾意有人去佢屋企,叫佢地唔好返,廢事煩,怕哥哥難做

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

最好一家一主。
我有個遠房cousin 哥一家三口同父母住,個女同外國人結婚,外國人 ...
識唔識分莊閒

我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

翡翠宮

畀面勳章

Ashleycorina 發表於 18-8-15 14:24
個女同外國人結婚,無屋企人响香港,所以佢地好鍾意約女仔父母食飯飲茶,女仔個媽都話叫佢地返下屋企食飯 ...
原來如此
日日是好日

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

siupigwai 發表於 18-8-15 13:59
咁如果係新抱結婚前已經係日日99煮,啲仔女黎食又點?
真係結婚後先會姑9大伯人人上黎食晚餐?
人地一家人 ...

人地一家人? 如果唔當新抱係一家人, 咪唔好理佢囉! 一句一直都是咁, 就真是唔駛就佢架喎! 由得佢自己嬲飽佢上網呻飽佢囉!

珍珠宮

王國教室勳章

lingfu 發表於 18-8-15 14:25
識唔識分莊閒

佢父母都怕左佢佢話宜家無得返去㗎

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

HongV 發表於 18-8-15 14:24
都要C6接受先得
佢一定覺得我不孝唔共同進退

我覺唔難為對方,比勉強對方更加人性化。
你若盛開, 蝴蝶便來!

水晶宮

nsychristy 發表於 18-8-15 13:06
所以而家 d 奶奶要食飯,就出街等啊仔埋單啦,做乜咁傻留係屋企又煮又洗,咪就係俾人搵慣笨

...

出街食要阿仔埋單新抱咪一樣會呻

珍珠宮

luckybaby2011 發表於 18-8-15 14:27
出街食要阿仔埋單新抱咪一樣會呻

佢呻佢事,養咁大食餐飯都要嘈。

侯爵府

超級特務 發表於 18-8-15 14:27
我覺唔難為對方,比勉強對方更加人性化。

我唔反對佢孝順,唔好改變我就夠,每個人都有選擇自由

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

有本事咪自己搬出去囉
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

超級特務 發表於 18-8-15 13:07
我媽同其中一個心抱住
我甚少返去食飯,一年只吃一次開年飯。
有時同父母外出食,有時黎我度食。

咁你同你媽住咪得
你嫂肯同你媽住已經好難得,同99住數係易事
一係叫係媽自己搬走,一係就忍左佢。

首頁

尾頁

跳至