自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

liumeowjen 發表於 18-8-15 15:02
咁你同你媽住咪得
你嫂肯同你媽住已經好難得,同99住數係易事
一係叫係媽自己搬走,一係就忍左佢。

間屋我媽架,點解要佢搬走?
我自己有屋
唔使同其他人住,我亦唔想同父母或者62 99住。
好唔好係觀點與角度,幾時都係距離產生美,逼埋一齊爆大鑊。

珍珠宮

Ashleycorina 發表於 18-8-15 14:13
最好一家一主。
應唔應該又好depends....
我有個遠房cousin 哥一家三口同父母住,個女同外國人結婚,外國人 ...

呢位唔係“識唔識大體”, 直情人係小家公主。

老公6299都有份縱出嚟。

珍珠宮

liumeowjen 發表於 18-8-15 15:02
咁你同你媽住咪得
你嫂肯同你媽住已經好難得,同99住數係易事
一係叫係媽自己搬走,一係就忍左佢。

雀巢鳩佔得咁理直氣壯......

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

珍珠宮

王國教室勳章

brindlewin 發表於 18-8-15 15:16
呢位唔係“識唔識大體”, 直情人係小家公主。

老公6299都有份縱出嚟。

係啊,三個都寵到佢不得了

公爵府

回覆樓主:

之前奶奶同叔仔住,未有小朋友,每日上我屋企一齊食飯我ok,有工人洗嘛,但每日10點先放工到我屋企,洗又嘈煮又嘈仲要我工人等到成11點先休息,係人都癲啦,仲嘈到我小朋友日日唔夠精神,我叫c6同奶奶講不如早d煮好打包過去啦,c6死唔出聲,最後又係我做衰人同99講
依家叔仔有小朋友啦,佢地要早訓,但我仔大左就習慣夜訓,99又係都要每晚帶我仔去玩嘈住哂,我都feel到叔仔唔中意騷擾佢但冇人好似我夠薑頂撞99呀

子爵府

nsychristy 發表於 18-8-15 12:59
本來舊式家庭就係令女人沉重養廢 d 男人既 model.....

哈哈!同感,我媽都踨仔,我哥咩家務都唔駛做,簡單到汚衣掉去污衣籃都唔做仲唔會比人講,默默幫佢放,如果是我咁做,比媽駡到反轉,不過我見啲亞媽都要出去搵食嘅,又冇女嘅,男仔都要幫手煮飯做家務嘅

珍珠宮

pinkyee 發表於 18-8-15 12:17
https://hk.mobi.yahoo.com/home/當大伯姑仔係外人-新抱被批欠大體-224534318.html

【晴報專訊】家中太熱 ...

上網貼文指罵,祈求姑/嫂兄見到覺悟自己如何“唔識做”、反省“惡行”又好常見呀 隔離壇一大堆,仲可集氣造勢一齊痛陳其罪狀......

冇立馬撕臉已經大體得爆了。

公爵府

https://hk.mobi.yahoo.com/home/當大伯姑仔係外人-新抱被批欠大體-224534318.html

其實只要在他們回來的日子自己專登OT或返娘家咪唔洗唔開心羅
凡事别人不變就自己變

珍珠宮

畀面勳章

tansyneko 發表於 18-8-15 13:43
係新抱屋企就梗係約阿媽出街見,但如果係阿媽屋企阿哥阿嫂無論咩原因都好黐住一係住,就無可能唔俾其他人上去 ...
如果你系嗰個新抱寄居99家呢?唔好彩你們無能力搬出去,但你又非君不嫁喎,咁點算好呢?我講的系如果

珍珠宮

畀面勳章

只有搬出去, 否則要接受.
冇可能要求99斷6親

珍珠宮

畀面勳章

面對呢類問題,bk好多女人口輕輕,你有本事就搬出啦~言下之意,冇本事你就要受!窮啊~忍啦~
因為佢哋未曾經歷過,所以沒什麼同理心。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

維仔媽媽 發表於 18-8-15 15:44
如果你系嗰個新抱寄居99家呢?唔好彩你們無能力搬出去,但你又非君不嫁喎,咁點算好呢?我講的系如果
...

如果連租劏房能力都冇,唔會結。
你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

畀面勳章

超級特務 發表於 18-8-15 15:59
如果連租劏房能力都冇,唔會結。
你當然有得揀啦~
因為我發現嗰位會員的回覆好特別,所以特別請教下佢點做

琥珀宮

維仔媽媽 發表於 18-8-15 15:44
...

咁非君不嫁咪接受埋男家人囉,愛屋及烏,仲有依個世界本身就係講條件架啦,唔啱聽都係咁話但依個係事實,得到一樣嘢的時候係會連帶周遭所有嘢要一起接收埋,依個世界無免費的午餐,如接受唔到咪唔好嫁囉,未嫁前本身就係要諗清楚架啦,唔好明知係咁都要嫁,為嫁而嫁,然後先嚟抱怨D改變唔到的現實

如果間屋係99既,唔可以唔俾佢D人嚟架喎,或者做人新抱可以一哭二鬧三上吊,或各式各樣的方法令到無人上到屋企探99,但俾人知道點講都唔通啦,當然有D人唔怕人講咪做得絕D囉係唔俾就唔俾,惡新抱唔係無睇下你做唔做得落啫

你依個假設性問題,間屋係99但新抱唔想其他人上嚟,新抱係死都唔接受男家人架啦,咁我會答你︰男家人一嚟我返娘家避暑/出街搵朋友/自己一個周圍HEA,可能你會話做咩下下要新抱就人,咁間屋係99既新抱有SAY咩,人在屋簷下係咁架啦,唔係駛咩一家一主啫,同埋係要互就架啦依個世界,咁人哋唔就我我會選擇用一個較舒服的方法去生存,唔駛下下硬碰硬既,一係辛苦D囉,說服自己老公點都要搬出去住,租都得架唔一定要買架喎,如果搬咗出去租屋住係金錢上辛苦咗但人係開心咗既,我一定會出去租屋住,千金難買快樂時,睇下你點取捨,仲有同99住得唔開心就千祈唔好生小朋友住,一定要等到有自己空間先好生,唔係更加唔駛諗搬走,千祈唔好話驚高齡ETC,住得唔開心對小朋友都有影響,女人唔係一定要生仔,而且如果連出去租都負擔唔到即錢都唔係搵得好多,生小朋友更加諗清楚,每行一步前諗清諗楚,邊樣嘢可以令到自己得到最大的快樂同埋會引伸咩嘢問題先去行出一步,盡量唔好令自己後悔同唔開心

lingfu    發表於 18-8-15 16:55

男爵府

回覆樓主:

覺得新抱好惨,香港樓價物價貴,睇除生育率低外,结婚率應該都會低

琥珀宮

土地問題

男爵府

超級特務 發表於 18-8-15 15:11

間屋我媽架,點解要佢搬走?

所以己所不欲 勿施於人
你自己都唔想同你6299 or 父母住。
可能阿嫂冇得揀要同你媽住
講真間屋係你媽個仲簡單,趕走佢地。

大宅

回覆樓主

我覺得。。如果間屋係99既
新抱真係無咩say
只能希望對”新抱“有多少少體諒

無論係有能力無能力搬
都無人想自己屋企住到好似寄人籬下甘既

大宅

liumeowjen 發表於 18-8-15 17:06
所以己所不欲 勿施於人
你自己都唔想同你6299 or 父母住。
可能阿嫂冇得揀要同你媽住

你講得啱。。己所不欲勿施於人
想像一下身分對調就知大家都有難處

首頁

尾頁

跳至