家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我老爺幾十年前買左d 銀行股票比我奶奶
奶奶早幾年走左
老爺就將股票轉返佢自己名
依家想將呢d 股票實貨存倉方便日後買賣
去過上商問
職員話要有股票來源證明先可以做
因為已經幾十年前買落搵唔到
請問有冇人知仲可以點做?
去中央結算查唔查到呢?
唔該晒

男爵府

畀面勳章

yy13 發表於 18-8-15 17:04
我老爺幾十年前買左d 銀行股票比我奶奶
奶奶早幾年走左
老爺就將股票轉返佢自己名

股票實貨已經轉左自己名就可以直接存入銀行或卷商自己同名户口。
間間証卷商或銀行都可以咁做,我自己都做過好多次。唔明白点解上商咁奇怪。

子爵府

wallshar 發表於 18-8-15 17:18

股票實貨已經轉左自己名就可以直接存入銀行或卷商自己同名 ...

我都覺得超奇怪
因為已經幾十年前冇可能搵得返
我都問上商點樣可以查到
佢地又答唔到我
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

男爵府

畀面勳章

yy13 發表於 18-8-15 17:42
我都覺得超奇怪
因為已經幾十年前冇可能搵得返
我都問上商點樣可以查到

存第2間卷商吧!

子爵府

wallshar 發表於 18-8-15 18:02
存第2間卷商吧!

唔好意思想問清楚
即係基本上股票實貨已經轉左自己名嘅話
就可以直接存入銀行或卷商
而唔需要再比d 咩股票來源證明?
Thx
**if you wanna cry, cry on my shoulder;
    if you need someone who cares for you;
    if you're feeling sad; your heart gets colder;
    yes I show you what real love can do.**

男爵府

畀面勳章

yy13 發表於 18-8-16 11:23
唔好意思想問清楚
即係基本上股票實貨已經轉左自己名嘅話
就可以直接存入銀行或卷商

係, 直接攞埋張股票去証卷行開户。

子爵府

wallshar 發表於 18-8-16 19:16

係, 直接攞埋張股票去証卷行開户。

Ok
唔該晒

伯爵府

yy13 發表於 18-8-16 21:35
Ok
唔該晒

我一年前做過,將我家人的股票轉給我,我拿實股去耀才開戶口,即時可以開戶及沽貨,約二天可收到錢。

N年前試過轉入銀行,好煩要成個月,仲要指定分行辦理。

首頁

尾頁

跳至