少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

仔仔9月升中一,而佢小學時因有ADHD及行為問題,所以又成日要見社工,而通常都係上上下堂就被叫出去見,唔一定係犯左事,行常見面都係咁,因而佢被同學排斥,當然佢又有其他問題。
小學社工之前問我地同唔同意將佢份資料比中學,問過仔仔佢又唔想,所以我地同小學社工講唔上份資料,但有d人又話如唔同中學講又可能令中學無準備,到時情況可能重差。點好呢?

子爵府

好媽媽勳章

回覆 Ruby05 的帖子

如果好似你咁,個人認為其實可以將資料比中學,再同中學講仔仔唔想公開及仔仔的情形,中學係會幫你保密的。

別墅

但我會擔心歧視

水晶宮

回覆樓主:

如果中學不知道孩子是ADHD,當他犯事時,會待他是問題學生般處理,犯多幾次,成為問題學生,到時一樣有同學排擠,老師覺得他是慣匪,有問題一定是他,但如果中學知道他有ADHD,有社工跟進,有事發生,都可能會特別處理。

男爵府

醒目開學勳章

我覺得要講, 有file, record, 學校容忍力大d, 無咁易下下罰, 話他曳. ADHD 學生,學校一般會特別處理, 無咁嚴厲對待行為問題

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

完全同意樓上所说,樓主唔通知中學,學校就唔知小朋友有問題,有咩事都唔會特殊處理,唔通知壞處多過好處。

複式洋房

Ruby05 發表於 18-8-15 17:29
仔仔9月升中一,而佢小學時因有ADHD及行為問題,所以又成日要見社工,而通常都係上上下堂就被叫出去見,唔 ...

我認為交資料會好啲,起碼學校有準備,或者安排返有相關經驗嘅老師去教佢。唔比分分鐘誤會仔仔係曳學生,搞事份子

我小朋友都有以上問題,想問下樓主當初點揀中學?點知邊間適合佢地?

民房

回覆 寶媽1號 的帖子

我都認為要交, 其實現時ADHD已好普遍,首先是要自己接受! 學校知道可能有額外時協助,對仔仔有好處!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至