自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

侯爵府

回覆樓主

親戚女大學,食飯、搭車、等洗費自己俾;靠PT,所以夜咗都寧願忍下,返屋企食!

侯爵府

讀大學嗰陣無grant 或者借 loan,我自己俾一半學費,我老豆俾一半學費。點解我有錢係因為咁多年儲利是零用剩落黎都有7萬8萬。嗰陣住hall,父母另外每個月有俾零用加自己出去幫人補習,每個月都有剩仲可以儲錢。

水晶宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

有能力會俾學費
但零用錢只會俾所需
其他既要自己搞

水晶宮

BK Milk勳章

11111 發表於 18-8-15 18:20
今年大學第二,因家庭經濟問題,今年先開始借loan . 佢平時幫人補習,暑假做埋part time . 返學時有比飯, ...

咁既態度對吾住
我一蚊都吾俾

你叫佢問下同學父母
收吾收義子義女

大宅

emily22 發表於 18-8-15 18:03
我個女自己借錢讀大學,現在做嘢自己還錢。零用錢係自己幫人補習,費用自己用作返學放學車錢,午餐$:funn ...

好生性

珍珠宮

回覆樓主

1st hon 畢業就幫佢還

hw1115    發表於 18-8-16 12:22

男爵府

sasa@uk 發表於 18-8-15 22:13
1st hon 畢業就幫佢還

有獎學金都收貨啦~

象牙宮

回覆樓主:

我個仔肯讀,點都會撲錢比佢讀,但零用使費自己諗掂佢囉!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Sumyeema1 發表於 18-8-15 17:48
視乎家庭經濟環境吧。

伯爵府

回覆樓主

個個家庭唔同喎。
我自己就大學父母俾,亦有零用錢。
我希望我都比到我仔女。到時睇環境。

男爵府

11111 發表於 18-8-15 20:35
還說自己啲同學唔使交學費還有零用錢。仲話佢啲同學講乜你阿媽咁哀架,令到我好傷心,仲話我唔係好媽媽
...

同佢講每次有新盤開都有慈父慈母幫幾歲大的小朋友買樓,叫佢同呢d小朋友比。

呢d教養問題,其實是從小教起

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

比到一定比!

水晶宮

11111 發表於 18-8-15 20:35
還說自己啲同學唔使交學費還有零用錢。仲話佢啲同學講乜你阿媽咁哀架,令到我好傷心,仲話我唔係好媽媽
...

你都可以同你家年青人講你朋友的仔女都係自己還 loan, 做part time 賺洗费比自己。

你要令年青人明白唔係每樣只揀自己想要的就同人比、同人看齊, 而係要睇自己實際環境。年青人如覺得返工令佢兼顧不到學業, 可以同父母商量, 而唔係怨父母。父母從來冇欠仔女。

大宅

Suncloud 發表於 18-8-15 18:14
我自己自從上左大學後,屋企一蚊都無比過我, 樣樣都自己搞掂,有辛酸。

到咗做人父母,我會選擇幫仔女畀 ...

我同你一樣,上左大學就自給自足,學費都係自己還。

諗番出來做野人工低,比埋家用仲要每季還grant loan,生活真係苦。

第時個女大左,我地會幫佢比學費,鼓勵佢追求知識。另加基本生活費/ 零用錢,等佢好好享受大學生活。

男爵府

回覆樓主

我讀文科,不太忙。
冇零用,自己補習搵錢,借loan自己還,但如果我有能力我將來會俾仔女學費+基本生活費,因為要part time 搵錢太辛苦,本來可以去搵d其他field但少錢的part time/intern,但因為補習高人工d放棄了,其實咁早就咁為錢放棄興趣係好可惜。

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

11111 發表於 18-8-15 17:46
政府借錢大學學費,學生自己還?定父母幫他還? 原本叫他自己還但他說個個同學都是父母比的。
學生有做part ...

我有比基本嘅搭車食飯,無再比額外零用,有申請貸款,有部分係資助,所以借嘅錢都唔太多,第一年資助後自己再交8仟幾,負擔到嘅我就帮佢比,始終負擔到嘅都唔想借太多,到第二年同今年資助少左,自己需要另外交2萬幾,我仔話自己借自己還,叫我地留番d錢,佢讀個科係比較辛苦比較忙,有時都未必有咁多空閒去做pt,佢做pt賺番黎嘅錢會比自己日常生活費,仲儲到少少錢去左2次旅行,我都希望佢尊心讀書考到好成績,畢業後大把時間搵錢啦

用戶要求終止服務

11111 發表於 18-8-15 17:46
政府借錢大學學費,學生自己還?定父母幫他還? 原本叫他自己還但他說個個同學都是父母比的。
學生有做part ...

學費自己還
零用自己喺學校做student helper賺
再唔係就做下part time

珍珠宮

回覆樓主

少少苦都捱唔到,點出嚟同人鬥?

乜都輸囇啦

大宅

同學老豆係李+成就等如你老豆都係? 讀到大學都仲咁諗野... 就憑佢咁既態度/想法, 我會叫佢自己借自己還, 反正畢業先還; 零用錢自己搵, 大學生點會冇時間/搵唔到PT, 係肯唔肯!

大宅

11111 發表於 18-8-15 18:20
今年大學第二,因家庭經濟問題,今年先開始借loan . 佢平時幫人補習,暑假做埋part time . 返學時有比飯, ...

咪直接同佢講,話屋企冇錢,要佢自己畀。你係知佢辛苦,你要肯定佢既付出。但你千祈吾好話,好多人都自己搞掂學費,以免互hurt。而且你應說,到佢畢業還loan嘅時候, 如果佢搞吾店, 屋企都會支援佢。

重點: 一家人互相扶持

首頁
45678...9

尾頁

跳至