母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

好攰,身心都,宜家係醫院健康院兩邊走,已經食住抗生素,但硬塊推極都仲係度,好灰,好驚,感覺好似無人可以帮到我咁

侯爵府

asml 發表於 18-8-15 23:51
好攰,身心都,宜家係醫院健康院兩邊走,已經食住抗生素,但硬塊推極都仲係度,好灰,好驚,感覺好似無人可 ...

我依家都係成日出現硬塊
明明已經全埋身
又冇食增奶食物

真係有d 想放棄餵人奶
但我bb 又唔肯食奶樽
自己又怕回奶時會塞
真係令人灰爆

複式洋房

Mary媽咪 發表於 18-8-16 08:09
我依家都係成日出現硬塊
明明已經全埋身
又冇食增奶食物

我都係全埋身吖,所以都好恐懼,好怕到時硬塊散吾去變膿要開刀就死喇。有時我都有唸過放棄,但覺得自己有奶但吾喂又好有罪惡感咁好矛盾吖

侯爵府

asml 發表於 18-8-16 13:42
我都係全埋身吖,所以都好恐懼,好怕到時硬塊散吾去變膿要開刀就死喇。有時我都有唸過放棄,但覺得自己有 ...

我係怕bb 唔肯食奶粉
因為佢完全唔肯用樽
試過用針筒餵佢
喊到痴左線咁
所以想斷人奶真係唔易
同埋我bb 夜晚只比我抱
爸爸抱佢都喊到拆天
我bb 會不停喊直到我抱佢為止
就連沖個涼痾個屎佢見唔到我都喊

你都講得啱既
明明有奶點解又唔餵呢
塞奶硬塊真係我最大既天敵

複式洋房

asml 發表於 18-8-15 23:51
好攰,身心都,宜家係醫院健康院兩邊走,已經食住抗生素,但硬塊推極都仲係度,好灰,好驚,感覺好似無人可 ...

媽媽加油晤好放棄呀,我餵到我仔一歲三個月我就無餵人奶啦,初期我都係成日塞,塞到我又痛,個人又灰,好想放棄,後尾我食左卵磷脂同埋通乳寶,塞少左啦,到後期六個月後都無再塞過,同埋媽媽你要飲多d水,食少d會導致塞奶的食物,例如花膠。至於硬塊,你沖涼時用熱水淋下同按摩下睇下得晤得

複式洋房

Mary媽咪 發表於 18-8-16 14:48
我係怕bb 唔肯食奶粉
因為佢完全唔肯用樽
試過用針筒餵佢

我bb其實肯食樽,因為之前有泵出來教佢食
不過你又真係比較難啲,如果係咁你仲辛苦過我,我都覺得塞奶係天敵吖,如果吾係塞你話幾好,我都願意喂到佢吾食為止,大家一齊加油吖,有同路人真好,起碼有人明白

複式洋房

yeungmiranda 發表於 18-8-16 23:50
媽媽加油晤好放棄呀,我餵到我仔一歲三個月我就無餵人奶啦,初期我都係成日塞,塞到我又痛,個人又灰,好 ...

好佩服你吖,好偉大,可以喂到咁耐。
我有食卵磷脂吖,亦都飲好多水吖,你講嘅我都有做吖,都吾掂所以我先咁灰,又驚吖,宜家三兩日就去醫院度用超聲波搞,都未搞得掂吖

別墅

回覆樓主:

我去左仁安乳房科睇,用左8000蚊,穩定左了

用針筒抽膿,唔痛的

複式洋房

GracefromGod 發表於 18-8-17 01:50
我去左仁安乳房科睇,用左8000蚊,穩定左了

用針筒抽膿,唔痛的

8000蚊?又要針抽膿?代價好似太大了(emoji)
宜家仲有無繼續喂吖?

大宅

asml 發表於 18-8-17 00:11
我有食卵磷脂吖,亦都飲好多水吖,你講嘅我都有做吖,都吾掂所以我先 ...

如果已沒有發燒發炎,但仲有硬塊,試下食通乳寶,我都好怕塞,所以一有少少泵極都唔清就食通乳寶,雖然真係好苦,不過好過塞到又痛又少左奶。

複式洋房

mrshong2011 發表於 18-8-17 20:03
如果已沒有發燒發炎,但仲有硬塊,試下食通乳寶,我都好怕塞,所以一有少少泵極都唔清就食通乳寶,雖然真 ...

我一時時吖,有時好返少少,之後又會再嚟過,不斷重複,由硬塊之後痛,之後無痛又硬塊,所以好崩潰。我試下通乳寶,希望對我都有用喇。邊度有得賣吖?

侯爵府

asml 發表於 18-8-17 22:46
我一時時吖,有時好返少少,之後又會再嚟過,不斷重複,由硬塊之後痛,之後無痛又硬塊,所以好崩潰。我試 ...

我飲左中藥通奶茶第2日就冇事啦
你可以試試
去藥材鋪執
我係因為62係中醫
本黎想買回奶丸但依家冇得買
於事我c6就叫62執回奶茶
我62可能怕我斷個孫奶
所以開左通奶茶比我飲

水晶宮

asml 發表於 18-8-17 22:46
我一時時吖,有時好返少少,之後又會再嚟過,不斷重複,由硬塊之後痛,之後無痛又硬塊,所以好崩潰。我試 ...

你BB幾大呀?平時埋身餵奶會唔會每次都轉姿勢?

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 18-8-18 13:29
你BB幾大呀?平時埋身餵奶會唔會每次都轉姿勢?

個幾月咋,我有轉,不過吾係成日轉吖,尤其夜晚太攰就無,就咁抱住

複式洋房

asml 發表於 18-8-17 00:11
我有食卵磷脂吖,亦都飲好多水吖,你講嘅我都有做吖,都吾掂所以我先 ...

晤偉大啦,你都得架,不過晤好有壓力,盡力而為啦,你d硬塊解決未呀?你快點上網買通乳寶試下啦

複式洋房

yeungmiranda 發表於 18-8-18 15:12
晤偉大啦,你都得架,不過晤好有壓力,盡力而為啦,你d硬塊解決未呀?你快點上網買通乳寶試下啦
...

未解決到吖,仲有時有時無,一時嚴重,一時又好少少咁,我都吾知自己可以頂到幾時

別墅

回覆樓主

請問乳線塞左係點?我有個位禁落係會痛,係咩即係塞左?

複式洋房

after1717 發表於 18-8-20 11:56
請問乳線塞左係點?我有個位禁落係會痛,係咩即係塞左?

如果禁落去痛應該係塞咗,咁你要快啲處理喇,因為吾處理會乳腺炎㗎

別墅

asml 發表於 18-8-20 13:47
如果禁落去痛應該係塞咗,咁你要快啲處理喇,因為吾處理會乳腺炎㗎

點處理?係咪按摩下佢?

複式洋房

after1717 發表於 18-8-20 15:35
點處理?係咪按摩下佢?

如果埋身喂嘅就一路喂一路按摩下,熱敷下

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊