烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

用開Kenwood BM450, 內膽幾呼一年要換一個(甩青及漏). 部機用左5年. 一星期用一次. 家下內膽$280 個.
有無人好似我咁要一年換一次?
第二個牌子包機會唔會有咁情況?
我主要用來搓面團, 做肉鬆, 果醬. 換機咩牌子好呢?
多謝大家指教.

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

suntra 發表於 18-8-16 10:46
用開Kenwood BM450, 內膽幾呼一年要換一個(甩青及漏). 部機用左5年. 一星期用一次. 家下內膽$280 個.
有無 ...

我都係用kenwood麵包機,BM366, 七年來內膽都換左兩次,不過我覺得佢好用夠大,所以都係換膽算了。我一星期整兩至三次。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

有無 ...

樓主,你換左內膽未,而家kenwood在銅鑼灣時代廣場開倉,bm450賣740元,你可睇下。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bonbon123 發表於 18-8-31 11:52
樓主,你換左內膽未,而家kenwood在銅鑼灣時代廣場開倉,bm450賣740元,你可睇下。
...

多謝分享

大宅

有無 ...

咁Kenwood就真係好渣, 我用柏翠, 第一年隔日做包, 頭幾次唔知訂, 落左合桃去搞, 結果個包桶即花左, 用左一年就甩好多coating....跟住貪平買錯左個老番包桶, 半年後又開始花, 又係用左一年後就甩coating到要換, 最後換番個原裝包桶(95蚊人仔), 改為一星期做一次包, 現在用左接近二年半, 都未甩coating....

其實麵包機功能大致上差不多, 如果大家用全自動模式, 貴價機係做得比較平價機好, 但如果識當中的技巧, 一部三百蚊樓下的強國包機, 用同一set材料, 可以做得好食過貴價機如P仔...

大宅

回覆 pangdeng 的帖子

我打過去KENWOOD 問, 佢地答我係正常損耗. 我覺得咁樣真係太大損耗, 其他牌子既機好似無損得咁快.
請問你部機係邊到買. 我基本上用來打面團, 都唔會用部機來焗.

大宅

hoichingching 發表於 18-8-31 09:16
我都係用kenwood麵包機,BM366, 七年來內膽都換左兩次,不過我覺得佢好用夠大,所以都係換膽算了。我一星 ...
我都係覺得佢夠大, 係呢樣好用. 不過一年一膽真係......終於要同佢分手.

大宅

suntra 發表於 18-9-5 09:43
回覆 pangdeng 的帖子

我打過去KENWOOD 問, 佢地答我係正常損耗. 我覺得咁樣真係太大損耗, 其他牌子既機好 ...

柏翠及東菱淘寶有得賣, 新機二百幾人仔有一部, 或者二手市場, 都經常有人放番d擺左妤耐冇乜點用的包機。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

換機算.

我都係用bm450, 我都係貪佢夠大至買佢. 用第二年就壞左, 果陣個內膽有d 漏. 我換左部新機, 都係bm450, 而家就黎2年但好少用. 如果壞機, 我會換機, 因為部機好嘈. 如果只係壞內膽, 我諗我只會換個內膽, 始終我屋企人多, 用大機點都好d, 同埋換膽當安全d..

首頁

尾頁

跳至