6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

5月頭喉嚨發炎咳同發燒,之後無發炎就變左敏感咳,睇左5次西醫好左少少,但依家每日都仍然有5-6聲咳,請問大家有無咩止咳方法?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

每日有5-6聲咳咁就冇咩既,你可以煲D川貝雪梨水俾佢潤潤既,仲有就係俾多D溫水佢飲
crystal01 發表於 18-8-16 11:41
5月頭喉嚨發炎咳同發燒,之後無發炎就變左敏感咳,睇左5次西醫好左少少,但依家每日都仍然有5-6聲咳:bashfu ...
Hello crystal01, 咳未必可以即刻停晒,會慢慢先好。空氣中嘅刺激物, 例如塵蟎, 花粉,霉菌等, 有機會刺激BB呼吸道, 引致敏感咳架。媽媽可以注意空氣流通/家居清潔, BB床遠離窗簾或大塵嘅位置,每星期清潔床單/被單/枕頭,係陽光下曬乾或用高溫燙斗清除塵蟎。開冷氣時確保頸部溫暖,避免冷空氣刺激到氣管呀!

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

氣管敏感可能同冷氣有關,注意冷氣清洗,唔可以24小時都開冷氣,朝早可以通風。

男爵府

5月頭喉嚨發炎咳同發燒,之後無發炎就變左敏感咳,睇左5次西醫好左少少,但依家每日都仍然有5-6聲咳:bashfu ...

好翻之後依然咳嗽應該同空調有關,注意空調清潔呀

複式洋房

回覆樓主

唉,今日咳多返,帶左佢去睇另一個醫生,個醫生話無理由咁細個就敏感咳,應該係輕微支氣管炎,要食抗生素

複式洋房

同意上面講要勤力D吸床同洗冷氣
我以前都唔知原來有影響
但用左部野(唔開名,可PM介紹)之後 每隔2日就吸同洗
就發覺非常有效

特別BB抵抗力冇咁強 真係要吸多D

珍珠宮

平時可以多煮點滋潤,化痰止咳湯水俾BB飲。

伯爵府

我女依家都係呀,斷斷續續咁咳

複式洋房

sammiso 發表於 18-10-26 15:40
平時可以多煮點滋潤,化痰止咳湯水俾BB飲。

我都有煲下但都係咳有咩止咳湯水推介?呢排睇左4次中醫都唔得

複式洋房

hamsterma 發表於 18-11-9 11:04
我女依家都係呀,斷斷續續咁咳

你個女幾大呀?我個仔咳到依家都未好,睇左幾次中醫都係咁,有時仲會有痰

男爵府

而家有無好翻點?

複式洋房

bchuma 發表於 18-11-20 22:41
而家有無好翻點?

依家轉左第二個中醫睇緊話佢係燥熱所以咳,睇左幾次但都仲係咳緊

珍珠宮

crystal01 發表於 18-11-25 00:51
依家轉左第二個中醫睇緊話佢係燥熱所以咳,睇左幾次但都仲係咳緊
...

平時有冇煲少少滋潤嘅糖水俾佢飲亞?

男爵府

crystal01 發表於 18-11-25 00:51
...

我個今日又開始咳啦

首頁

尾頁

跳至