家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

想生BB熱投 畀面勳章

諗通唔想成世人都得戈萬幾蚊人工,想學下投資幫補家庭,但以前沒有讀過商科類,想請問大家有無初學投資,簡單易明的書籍介紹?謝謝各位!

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

Siuyee_chee 發表於 18-8-16 15:09
諗通唔想成世人都得戈萬幾蚊人工,想學下投資幫補家庭,但以前沒有讀過商科類,想請問大家有無初學投資,簡 ...

戈万即多少万?
投资同商科無咩关係呀?
開心過每一天吧!

大宅

想生BB熱投 畀面勳章

希爾達 發表於 18-8-16 15:39
戈万即多少万?
投资同商科無咩关係呀?

小女子不懂事,我以為商科都學到少少有關投資野。

複式洋房

回覆樓主

圖書館好多理論書~ 但我覺得係BK都學到好多野!

男爵府

回覆樓主

我既理財知識都係由BK開始,後悔太遲睇依版,學到好多野!

wcpcelia    發表於 18-8-17 10:41

大宅

想生BB熱投 畀面勳章

littlecheryl 發表於 18-8-16 19:45
圖書館好多理論書~ 但我覺得係BK都學到好多野!

就係偶然會去圖書館,所以想問下大家有咩書籍推薦下可以學下野

複式洋房

hi
我之前都無從入手,經朋友介紹IFA比我認識,現在投資了幾年,回報也不錯。

男爵府

去到圖書館,揀自己覺得喜歡嘅來睇,慢慢積累!

男爵府

畀面勳章

kentseky 發表於 18-8-17 11:11
去到圖書館,揀自己覺得喜歡嘅來睇,慢慢積累!

去圖書館揀書有一個缺點, 就係受歡迎的書好多時都已被借出。
投資需要温故知新,去書局打書釘,見到適合自己的,直接買翻屋企慢慢睇。
bk 唔係唔好,不過始終係公開地方,每人都可以發貼, 真或假無從稽考 ,好多時要靠自己再次驗證.

男爵府

wallshar 發表於 18-8-17 11:40
去圖書館揀書有一個缺點, 就係受歡迎的書好多時都已被借出。
投資需要温故知新,去書局打書釘,見到適合 ...
圖書館尐財經類書籍無乜人借,而樓主係白紙一張,基本上叫做對投資無乜認識,介紹佢去睇,未必啱佢心水,所以最好就係自己去到,隨便選一本,睇幾頁,啱睇就借,唔啱就放低,睇完一本,覺得(重)有興趣,繼續落去,到合適時,佢自然會出去搵書!

至於你話:「每人都可以發貼, 真或假無從稽考」,呢點我相信好多師兄都係善意出發嘅,只不過師傅都有可能學錯,所以。。。

對於新手來講,投資,我只可以忠告二句,一字戒之曰貪,不可不防!

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

市場上所謂投資, 很多都是蝕錢收場的,不要以為投資是一定賺錢~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

最好的投資往往要自己撞下版,交下學費先領悟到。

總之越多人Sell的,越落力Sell的,就越有蠱惑。

大宅

不用學

大宅

想生BB熱投 畀面勳章

kenobaby 發表於 18-8-16 22:21
我既理財知識都係由BK開始,後悔太遲睇依版,學到好多野!

之前聽聞微信好高收息,在大膽無知情況下,走去買,c6分析會有機會蝕錢、有咩風險,嚇到即時拎返錢出來。

大宅

想生BB熱投 畀面勳章

kentseky 發表於 18-8-17 12:17
圖書館尐財經類書籍無乜人借,而樓主係白紙一張,基本上叫做對投資無乜認識,介紹佢去睇,未必啱佢心水,所 ...

係呀,就係白紙一張對投資唔認識。多謝忠告,我會去到圖書館試抽d書睇,

大宅

想生BB熱投 畀面勳章

新秦先生 發表於 18-8-17 14:41
關於睇書呢樣野,都有小小介紹,大約廿年前,富爸爸呢本書一紙風行. 講既係咩野呢?就係資產和負債,同埋現金流, ...

細個都略睇過富爸爸、窮乜乜,都有印象會講富人做咩、窮人做咩,偏向故事性。多謝你的意見,希望自己睇書都緊記要自己做下分析,而唔係作者講甚麼就支持甚麼

大宅

想生BB熱投 畀面勳章

大力大力 發表於 18-8-17 15:13
市場上所謂投資, 很多都是蝕錢收場的,不要以為投資是一定賺錢~

望自己不要沉迷,能幫到屋但就好

大宅

想生BB熱投 畀面勳章

BabyGGBaby 發表於 18-8-17 20:47
不用學

笑左

男爵府

如果有睇開電子書嘅,呢道都有好多,像斯賓塞.約翰遜《誰搬走了我的乳酪》、馮兩努【向海派學習】、羅伯特.T.清崎《富爸爸窮爸爸》、宋鴻兵【貨幣戰爭】。。。可以下載來慢慢睇,進入後點選【隨身智囊】一欄↓

http://www.haodoo.net/?M=hd&=wisdom

首頁

尾頁

跳至