0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請教大家,我阿b剛滿月,發現條頸好多紅色一點點,請問知道係咩嗎?有啲擔心

大宅

mrslamly 發表於 18-8-16 19:52
請教大家,我阿b剛滿月,發現條頸好多紅色一點點,請問知道係咩嗎?有啲擔心

我bb都有,可能係熱痱。
我得閒用清水幫佢抹,就退左唔少

男爵府

mrslamly 發表於 18-8-16 19:52

抱住bb喂奶時有機會大人手臂既汗,或者奶奶流落條頸醃住,要確保乾爽先會退紅,我個仔都有生過,用爽身粉好快好,留意喂奶有奶流落頸,用熟水清潔條頸

複式洋房

kissapplegirl 發表於 18-8-17 03:37
抱住bb喂奶時有機會大人手臂既汗,或者奶奶流落條頸醃住,要確保乾爽先會退紅,我個仔都有生過,用爽身粉 ...

明白,我都有用熟水同佢清潔,但就搽保濕,但好似愈來愈嚴重,佢呢兩晚唔知係咪因為條頸,訓得好唔舒服

男爵府

回覆樓主:

我仔仔個時係咁樣 比健康院醫生睇過 話係熱痱 唔好搽啲滋潤嘅嘢 例如凡士林落去會噏住噏住仲嚴重 我就買咗個爽身粉 係粉餅做唔怕啲分飛嚟飛去 或者你可以試下爽身粉液
同你個BB差唔多 你用熟水清潔完要整番乾條頸

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

應該系熱痱吖,你地要注意,頸呢個部位一定要保持乾爽,通常bb食完奶都會漏系呢度,而大人忽略咗架

複式洋房

回覆樓主:

麻煩大家了,剛剛睇左醫生,係真菌,都係因為大家所講,係清潔不足加埋太熱而造成,而家要更加勤力清潔先得。

珍珠宮

回覆樓主

好似熱親。平時有無開冷氣?試下用金銀花煲水抹下

珍珠宮

mrslamly 發表於 18-8-17 13:33
麻煩大家了,剛剛睇左醫生,係真菌,都係因為大家所講,係清潔不足加埋太熱而造成,而家要更加勤力清潔先得 ...

咁沖涼時就注重清潔呢個部位啦。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 mrslamly 的帖子

知道原因就好好護理BB,BB皮膚幼嫩,稍微不足,就出現皮膚問題。

複式洋房

回覆樓主:

多謝大家,我以後會好好注意

複式洋房

RubyYu07 發表於 18-8-17 15:40
好似熱親。平時有無開冷氣?試下用金銀花煲水抹下

已24小時開冷氣了,會試下煲比佢抹身,謝謝

珍珠宮

RubyYu07 發表於 18-8-17 15:42
咁沖涼時就注重清潔呢個部位啦。

唔使客氣,bb仔的確好大汗架~

首頁

尾頁

跳至