自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

[p=24, null, left]距離開學日尚餘不足三星期,不少中一新生及家長正密鑼緊鼓籌備迎接。雖然大部分中學都會為中一新生預備暑期適應課程,但始終中學與小學情況大不同,學生或者仍未能適應在新環境學習。如果小朋友本來已是連綁鞋帶都不能自理的「港孩」,情況就更加嚴重。

[p=24, null, left][color=rgba(0, 0, 0, 0.83921568627451)]有社工指,現時「港孩」現象仍存在,欠缺自理能力,現時甚至有大學生面試時仍要家人陪同;有個案更是長大成人後,要家人為他們洗澡,問題源自家長的心態,呼籲家長應盡早讓小朋友學懂自立[color=rgba(0, 0, 0, 0.83921568627451)];另有心理學家認為,家長應嘗試放手讓子女自己成長,強調「有心唔怕遲」。

[p=24, null, left][color=rgba(0, 0, 0, 0.83921568627451)]

[p=24, null, left]社工:近十年小孩缺乏自理能力 問題源自家長

伯裘書院發現,有部分中一新生仍不懂得乘搭輕鐵、扣鈕扣;聖雅各福群會樂寧兒童發展中心經理梁翠雲解釋,小朋友白紙一張,歸根究底「港孩」現象的主因其實來自父母。

[p=24, null, left]她直言,近十年來小孩欠缺自理能力的現象一直未有改善,最大的問題來自家長的心態。她指,近年社會上出現大量雙職家庭,將家中的工作交予外傭處理,然而外傭難以擔當家長角色,「小朋友食完飯咪幫佢執碗,除完衫咪幫佢執好」,形容小朋友因而習以為常,並不認為處理自己生活瑣事是自己的責任。

[p=24, null, left]梁姑娘又稱,現時甚至有大學生面試時仍要家人陪同的個案,更有個案是成人但仍要家人為他們洗澡。她指出,這正正反映,欠缺自理能力會帶來一連串問題,影響深遠。

[p=24, null, left]自理能力不足 極度影響社交能力

[p=24, null, left]她又指特別是中學學生,正處於尋求自我認同的階段,「如果做唔到自己著衫、綁鞋帶,好容易被同學笑,好影響自我形象」她又稱,如果自理能力不足,將極度影響社交能力,認為家長應要了解到小朋友要獨立的重要性,盡早讓小朋友學懂自立。

[p=24, null, left]臨床心理學家朱嘉麗認為,家長應為小朋友做好心理準備,即使子女成績好,家長亦要盡早讓子女明白環境不同,未必可以保持良好的成績,並從旁為他們打氣加油。

[p=24, null, left]有學生升中後未適應有壓力致「鎅手」

[p=24, null, left]她指,過往曾有新生升讀英文中學,惟英語能力不高,而且未有妥善處理人際關係,為學業及生活帶來巨大壓力;及後出現失眠、甚至「鎅手」的情況,最後在接受精神科醫生的治療紓緩病情後,情況才得到改善。

[p=24, null, left]家長應直接與子女傾談

[p=24, null, left]所謂防患於未然,朱嘉麗指如果親子關係和睦,父母應直接與子女「傾多啲計」、多溝通,如了解子女最近擔心及緊張的事,如果家長仍是十分擔心,她建議可以在開學的第一個月多觀察子女言行。她形容「小朋友唔識遮掩」,提醒如果家長發現小朋友有異樣,如上學後回到家中後異常安靜或表情有異,家長就應盡早向學校及老師了解情況。

[p=24, null, left]專家指家長應嘗試放手讓子女成長

對於實際解決問題,朱嘉麗認為家長應引導小朋友靠自理能力處理。如中學生要自己帶運動服回校更換,她稱家長可以觀察子女是否能夠自己帶齊衣服,如有缺漏就再加以提醒。她又建議,家長應放手讓子女自己安排溫習時間、完成功課等等,而非一而再而三為他們準備好一切。

[p=24, null, left]朱嘉麗又提到,過去在中學成長、學業成績較好的學生,其實往往在小學時相對較同輩獨立,認為從小讓小朋友多嘗試解決自己問題,可更有助他們穩定地成長。她指,雖然中學與小學的情況有很大差別,但強調「有心唔怕遲」,家長應嘗試放手讓子女自己成長。

伯爵府

回覆樓主

長大後仍要家人幫忙沖涼.......唔係掛

用戶要求終止服務

回覆樓主

好多null

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Ytfc 發表於 18-8-16 22:58

不過Interview...BK好多阿媽問...

水晶宮

成人?我唔信

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

係咯

珍珠宮

我有個朋友,個仔十幾歲都要工人幫佢沖涼,佢話個仔吾識沖,後來我叫佢吾好喇,個仔咁大個仲俾姐姐摸到敏感部位真係吾係咁好,佢出街仲拖實個仔隻手話驚佢走失。而家大學都無零用錢,只俾張八達通佢搭車,買件文具都要問阿媽攞錢。

wcpcelia    發表於 18-8-20 09:47
kcpak    發表於 18-8-17 18:20

公爵府

loved 發表於 18-8-16 23:07
我有個朋友,個仔十幾歲都要工人幫佢沖涼,佢話個仔吾識沖,後來我叫佢吾好喇,個仔咁大個仲俾姐姐摸到敏感 ...

惨!

大宅

我有個朋友,個仔十幾歲都要工人幫佢沖涼,佢話個仔吾識沖,後來我叫佢吾好喇,個仔咁大個仲俾姐姐摸到敏感 ...

寶石宮

佢拍拖死梗....

又咁...我都見過有出黎做野...都好裙腳FEEL

佢阿媽好自豪咁同人講....佢可以用阿仔張提款卡...自由拎家用....其他師奶好似好羨慕咁

珊瑚宮

2024年龍年勳章

個仔好慘呀

水晶宮

回覆樓主

幾時都話生容易,教係最難!要教育孩子有禮貌、道理、自理、學識、人際關係⋯⋯一大堆學問!!最重要父母的時間、工作、金錢、忍耐、愛心⋯⋯
各位父母加油
自由太多會令世人失去平衡

男爵府

家長唔肯放手,真係害了小孩。我仔細個時已經告訴他,屋企冇工人,所以好多嘢要自己做番,開頭佢會嬲嬲,但習慣自己做就冇再發脾氣,而家佢可以自己攞錢落街買嘢食,有時去幾個地方格價,邊間平至買,有時仲買埋咖啡比我,放長假會幫手拖地吸麈洗米炒餸。所以話,小孩其實不笨,係唔願放手的成人導致他們變笨蛋

珍珠宮

good_pig 發表於 18-8-16 23:12
佢拍拖死梗....

又咁...我都見過有出黎做野...都好裙腳FEEL

佢仔仲有一年畢業,剛剛先拍拖,佢好搞笑,話讀緊書吾想個仔拍拖,不過個女仔係教友個女,佢又吾敢出聲。我話個仔二十幾歲,拍拖無問題,自己管理到時間讀書就得啦

珍珠宮

李豆豆 發表於 18-8-16 23:16
個仔好慘呀

咁佢個仔好純品,放假都係返教會,吾覺自己慘嘅

男爵府

我讀大學都無零用錢,咪自己做PT囉

男爵府

我仔6、7歲就開始自己沖,有教點會唔識 ? 十幾歲仔唔識怕醜 ?
我仔而家9歲,佢好鍾意烹飪,我有教佢,佢自己識煮飯、炒蛋、滾湯俾自己食
尋日佢仲主動去洗碗、掃地、接被,叠得好整齊。

珍珠宮

貪靚媽 發表於 18-8-16 23:32
我讀大學都無零用錢,咪自己做PT囉
其實我都吾明點解吾做PT,成日話學校好多野做

珍珠宮

三棵樹 發表於 18-8-16 23:34

我仔6、7歲就開始自己沖,有教點會唔識 ? 十幾歲仔唔識怕醜 ...

佢就係無教,個仔由細到大慣咗俾姐姐沖,又無人向佢面前話咁吾好。
後來我咪教我朋友點教個仔沖涼,好在佢都肯聽,之後吾洗姐姐幫手沖

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

家長一手做成

首頁
12345...9

尾頁

跳至