自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

我仲book左9月幫小朋友驗眼, 似乎comment 好差,因為學童保健驗眼Fail, 等政府要下年6月

男爵府

回覆樓主

我反而帶小朋友去eyecare驗,佢地好細心,仲不停哄我小朋友,我覺得感覺幾好,而且價錢都唔貴

大宅

wingwing515 發表於 18-8-18 22:04
我反而帶小朋友去eyecare驗,佢地好細心,仲不停哄我小朋友,我覺得感覺幾好,而且價錢都唔貴
...

請問你在那一間分店?

大宅

EMINGT 發表於 18-8-17 22:30
Poly vision每年驗一次的,是一直都話沒問題
學童健康檢查只是簡單的檢查其實係唔會驗到有冇遠視嘅,只有明 ...

學童保健驗唔到?
當年我兒近視約100度,學童保健有通知我,要帶小朋友去驗眼,告訴我他有近視,而學童保健不會驗度數只驗睇得清唔清。
有同學仔就因遠視通知家長。

大宅

回覆樓主

Polyvision同理工大學有咩分別?不是同一間

侯爵府

MommyPanel勳章

minlbc 發表於 18-8-18 23:14
學童保健驗唔到?
當年我兒近視約100度,學童保健有通知我,要帶小朋友去驗眼,告訴我他有近視 ...

係,阿女6月尾去學童保健,睇唔到4行fail, 視光師要約到出年1月見,我7月去左理大驗,每邊100及75,仲好細心,因睇唔到黑板建議配眼鏡,我出左去出面配

男爵府

monphoebe1983 發表於 18-8-18 23:19

唔係,問過理工大學,Polyvision同佢地無任何關係

珍珠宮

taifat 發表於 18-8-19 00:22
唔係,問過理工大學,Polyvision同佢地無任何關係

唔明 ,可以講解多些嗎?謝謝
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

男爵府

回覆樓主

早幾年,我囡十幾歲去驗話視力好正常,但我囡話睇黑板睇唔清,最終去眼鏡舖驗有百幾度近視配返副眼鏡。

反且細囝兩三歲健康院驗出遠視,自此之後去嘉賓大廈找眼科專科醫生年年跟進。因為幾歳人仔遠視可戴度數眼鏡改變眼球發育,一大過唔知六歳定八歳就無得改變。

我最憎Polyvision 好hard sell 年年去驗眼,好老實我囡正正常常使鬼年年去驗,你估唔駛錢咩

男爵府

球星媽咪 發表於 18-8-18 22:43
請問你在那一間分店?

我去荃灣個間

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我小朋友已經係 Polyvision 驗左好多年都冇問題喎
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

貓頭雀 發表於 18-8-19 00:30
下 唔明 ,可以講解多些嗎?謝謝

我之前打電話去理大幫小朋友預約做定期檢查,咁岩睇開個視光師放大假,佢幫我約另一個註冊視光師又要等好耐,咁我問佢可唔可以幫我預約Polyvision, 因為我以為佢哋係同一個團體,點知佢話理大同Polyvision係完全無關係,佢地亦唔係合作夥伴,我都係果時先知道

大宅

monphoebe1983 發表於 18-8-18 23:19

我問過polyvision話初初是poly 班人出黎開的 ,之後點run 就唔知了,而理工大學是真果間大學視光學院攪,有錯請更正

珍珠宮

taifat 發表於 18-8-19 21:06
我之前打電話去理大幫小朋友預約做定期檢查,咁岩睇開個視光師放大假,佢幫我約另一個註冊視光師又要等好 ...

多謝解釋 我研究下先,謝謝
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

大宅

回覆 pui-e 的帖子

請問妳小朋友戴咗眼鏡後, 而家幾多度遠視? 有無跌?

男爵府

moorechacha 發表於 18-8-20 15:21
回覆 pui-e 的帖子

請問妳小朋友戴咗眼鏡後, 而家幾多度遠視? 有無跌?

因為最初健康院referal 政府視光師,說除了遠視還有一隻眼有散光,因為兩眼度數相差得遠,俗稱為弱視,醫生每年check住,話佢追得返。如果我當初唔理佢,會稍為好一隻做主力,弱一隻逐漸減弱(稱為lazy眼),所以有乜唔對路最好找眼科醫生。

現在他十幾歲,高度高過我,所以醫生說就算現正不戴眼鏡也沒有影響,他二百度遠視,好多時也不戴眼鏡

子爵府

2024年龍年勳章 睛靈勳章

回覆 JoeyPC 的帖子

re : polyvision

我家的老人家們去驗眼已經 6/7 年了...., 有同時驗埋糖尿眼, 最初去灣仔合和果間, 超好人又好細心 (christine), 而家去左尖沙咀 2/3 年, 只是一般職員的服務!

哪一間最好, 真要講彩數 !

謝謝.

子爵府

回覆 EMINGT 的帖子

re : 如要去理工大學入面驗眼

你好.

1) 要醫生的轉介信嗎 (普通家庭科醫生) ??
2) 指定視光師, 需收附加費 ??
3) 你的排期大約多久 ??

thanks.

大宅

yokochiu 發表於 18-8-21 10:32
回覆 JoeyPC 的帖子

你講的polyvision好象不是我講的polyvision, polyvision和理大眼科是一樣嗎? 有點混亂呢!
polyvision 灣仔沒有分店

子爵府

JoeyPC 發表於 18-8-21 11:36
你講的polyvision好象不是我講的polyvision, polyvision和理大眼科是一樣嗎? 有點混亂呢!
polyvision 灣 ...

看看我的資料:

首頁

尾頁

跳至