親子旅遊

跳至

首頁
12345...44

尾頁

男爵府

繼復活節去台北,book車機場接送機同訂門票,今次也不例外,去之前做定功課,因為成七年冇去過了!

Book車篇~

因為成七月中先訂機票,所以D機票都幾貴,而且D時間都吾太靚,今次訂嘅系晚去早返,所以都系想book車接機,感覺安全D,避免坐的士時D司機劏客/ 又或者吾知車咗去邊?畢竟有小朋友同行!
今次一樣格咗好多間價,呢間算抵,但D條款吾係最好,因為有D公司系計你飛機降落嗰刻免費等候90/120分鐘,如果飛機有延誤/誤點,都系由降落嗰刻至計時,而我呢間系計我當初預約嘅時間,免費等候2.5hrs,所以如果有延誤/誤點嘅時間,都系計當初預約嘅時間!
正正我今次坐TG,就系誤點,比原定時間遲咗差唔多一小時才起飛,所以即刻起飛前通知客服,會遲到!
到達曼谷機場,好彩過關都快,去到約定集口,已經搵到自己間book車公司同見到自己個名,個心即刻定落嚟,等大約十分鐘就可以上車,而我今次2大3小(2件行李),book咗舒適七座,最終佢比咗架九人車接載我地,一路上,估吾到已經成晚上12點幾,曼谷都仲有塞車,所以慶幸自己book車而吾系搭的士!

大家會問我,今次喺邊book同幾錢?
今次都系淘X訂接機,舒適七座,人仔138。不過大家選擇車型時,要睇清楚邊架車型先載得晒,因為要放行李,所以佢地有限制的!

待續~

Cheuk2012    發表於 18-8-19 23:08

男爵府

回覆樓主:

一日遊篇~

上網睇咗好多款一日遊,最終揀咗美功鐵道、安帕瓦水上市場及睇螢火蟲,每位人仔106,而且中午12:00先出發,吾洗朝早咁趕。朝早,已有負責人打咗兩次電話比我確認上車時間,幾點喺大堂等,因為呢個團最正係喺自己住嘅酒店接送,方便好多!
上車後,遇到一團人,佢地係兩個家庭,而且大家都系香港人,正!閒談得知,原來佢地報呢團,係經香港旅行社報,每位$188,比我貴成約50蚊一個人,即時覺得自己好抵!

順帶一提,火車尾站路軌旁,有一些食店,好似大排檔仔,眼見幾乾淨,於是坐底食野,味道又吾錯喎,而且價錢好平,一個椰子都系25泰銖,一碟炒飯都系40泰銖,冬蔭功就50泰銖,一個字,抵!

食飽後,就行去街市內睇架火車經過,真系好貼,火車距離自己只不過10厘米,真系值得去感受吓!

待續~

volar    發表於 18-11-14 11:05
Cheuk2012    發表於 18-8-19 23:08

別墅

*豬仔包* 發表於 18-8-18 10:07
一日遊篇~

上網睇咗好多款一日遊,最終揀咗美功鐵道、安帕瓦水上市場及睇螢火蟲,每位人仔106,而且中午1 ...

可唔可以提供book車同一日遊嘅link呀,好有興趣呀!

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

*豬仔包* 發表於 18-8-17 16:58
繼復活節去台北,book車機場接送機同訂門票,今次也不例外,去之前做定功課,因為成七年冇去過了!

Book車 ...

我可能同你 book車, 不過我9人車 178人仔, 下星期出發

大宅

一日遊篇~

上網睇咗好多款一日遊,最終揀咗美功鐵道、安帕瓦水上市場及睇螢火蟲,每位人仔106,而且中午1 ...

有冇link? 怎book?

男爵府

fongchung 發表於 18-8-18 12:47
可唔可以提供book車同一日遊嘅link呀,好有興趣呀!

Pm u already

男爵府

圓圓2017 發表於 18-8-18 17:20
有冇link? 怎book?

男爵府

回覆樓主:

一日遊篇~

去完美功鉄道,跟住就轉去安帕瓦水上市場,而我跟呢團,到達安帕瓦後,會有兩個幾鐘比我地自由行,沿途都有好多小商店,好多地道手工、飾物、手信、小食,甚至熟食小販都有好多,不過因為D小朋友吾太鍾意行街,行咗一陣,我地就坐底咗喺一間有冷氣嘅cafe hea,系導遊介紹,好似係唯一一間有冷氣嘅食店,坐咗兩個鐘後,我地就返碼頭集合,等待上船,去遊船河+睇螢火蟲。
坐喺船上,D海風吹過,欣賞湄南河兩邊景色,真系好舒服,差點想瞓著呢!
當天色入黑時,船家會將隻船駛去有機會見到螢火蟲嘅樹旁,最初幾次我地都睇吾到,心諗:吾系咁黑仔呀?一場嚟到,咁都睇吾到?好彩,之後船家兜多幾處吾同嘅位置,終於睇到螢火蟲,雖然吾系好光,但滿佈整棵樹,就好似聖誕燈飾一樣,閃吓閃吓,真系好靚,我都系第一次見到咁多,真系好難忘!
上岸後,就直接載我地返酒店lu!

小小分享:如果買生果、芒果乾、榴連乾,美功鉄道會平D,如果食野,我覺得美功鉄道終站旁乾淨D,因為去到安柏瓦,好多D街邊小販,導遊都建議我地吾好食,怕我地受吾到會拉肚子,而且我眼見好多烏蠅‘嬲’過,所以我地都冇幫襯,淨係去咗有冷氣cafe食野同飲野!
順帶一提,呢D團叫拼車團,係幾架車,得一個講國語嘅導遊,每當到一個景點,導遊就會集合大家,作一D景點介紹,同講清楚集合時間等等,我地今團個導遊吾係跟我地車的,所以我地小費都冇比,反而到達酒店,我地比咗小小心意個司機,見到佢收到後,都好開心!

待續~

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

I 大蚊豬   

大宅

*豬仔包* 發表於 18-8-18 18:26
一日遊篇~

去完美功鉄道,跟住就轉去安帕瓦水上市場,而我跟呢團,到達安帕瓦後,會有兩個幾鐘比我地自由 ...

請問呢個一日團啱唔啱4歲既小朋友去呀?我而家都諗緊join 唔join呢個團好...

大宅

回覆樓主:

12月會去曼谷,可否PM book 接送及一天團資料給我,謝謝!

別墅

回覆樓主

樓主,麻煩您比條一天遊的link 比我啊,多謝

男爵府

letiteasy 發表於 18-8-18 19:04
請問呢個一日團啱唔啱4歲既小朋友去呀?我而家都諗緊join 唔join呢個團好...
...

我覺得適合,有火車睇,有船坐,而且如果佢要瞓晏覺,你可以好似我咁,去cafe hea兩粒鐘,同埋最緊要系呢個團12點先集合,因為有D團,早上6點就集合!

男爵府

tomatowu 發表於 18-8-18 19:48
12月會去曼谷,可否PM book 接送及一天團資料給我,謝謝!

男爵府

yanngaimama 發表於 18-8-18 19:50
樓主,麻煩您比條一天遊的link 比我啊,多謝

大宅

回覆樓主:

Please pm me information, thx!

男爵府

回覆樓主

Book車篇(接機)~

由於試咗接機,覺得都ok,所以我喺旅程去到一半嘅時候,就book埋送機,上網一check,仲平咗,今次都系book舒適七座,朝早6:30上車,人仔117,一個字⋯⋯抵!
到走當日,吾知點解,又係比架九人車接我地,正!

溫馨提示:如果好似我咁,中途想book車,記得支付寶要有足夠餘額!

等我得閒再分享埋適合小朋友嘅水上樂園同海洋館!

待續~

大宅

一日遊篇~

可否PM book 接送及一天團資料給我,謝謝!

大宅

*豬仔包* 發表於 18-8-18 23:33
Book車篇(接機)~

由於試咗接機,覺得都ok,所以我喺旅程去到一半嘅時候,就book埋送機,上網一check,仲平 ...

請問係點book?同埋係咪一定要用支付寶畀錢?

子爵府

*豬仔包* 發表於 18-8-17 16:58

Book車 ...
可不可以PM book 接送及一天團資料,有勞!

首頁
12345...44

尾頁

跳至