家庭理財

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

月供股票, 網上流傳每月供6千2800盈富基金,20年後每月有3萬現金流, 其實可以的嗎? 盈富基金都唔算太高回報

盈富基金沒有以股代息,複息效應 該相對小,如果買一首一年派2次息,即是-年有大約幾多現金回報?

禁止訪問

大宅

盈富基金當年在1999年11月上市,價$13.8
到現在都差不多20年。

股息不高,現在都是每股$1以下。

你可以計下歷史上有沒有這個回報。

男爵府

畀面勳章

ifcsir 發表於 18-8-17 19:49
月供股票, 網上流傳每月供6千2800盈富基金,20年後每月有3萬現金流, 其實可以的嗎? 盈富基金都唔算太高 ...

股票的價值邊有保證架,你只可以估計20年後恒指好大機會高過今日,但有幾高有冇人夠膽保證先. 呢個就係股票同債卷最大分別。你今日買份20 年美國國債,你會計到現金流有幾多,20 年後可以收番幾多,股票就無得計囉。

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

新秦先生 發表於 18-8-18 00:16
不如試下簡單計算,睇睇呢個每月3萬大約係一個咩概念.

首先唔好計複利效應,就立即用現價去計算,20年後股價 ...

無知一問,如果好似你咁講,恆指去到廿幾萬點,通賬應該都一樣升如果係咁樣,到時3萬一個月其實唔係好多錢
唔知我理解有無錯呢
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆 newspaperhang 的帖子

過往10年記錄:
一萬股每年平均派息約7千元

禁止訪問

侯爵府

kksam 發表於 18-8-19 11:33
回覆 newspaperhang 的帖子

過往10年記錄:

但一股要13k , 13k x 10000?

首頁

尾頁

跳至