懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

本人在屋企量血壓就11x/7x,去到醫院量次次都高既,醫生都覺得我有白袍高血壓,,現在懷孕36周,突然間諗起到時入院生b,去到產房,啲人話醫院仲會每個鐘同產婦量血壓,我擔心會唔會到時開左幾度,但我見到醫護人員拿住個血壓計又緊張,當時又痛,佢地會即時幫我轉開刀呢?

大宅

回覆樓主

政府係唔會
會先控制你血壓
除非你有危險

大宅

其實次次產檢佢都知我係緊張,我仲影埋我在家量血壓既數值比醫生睇,因為係心理問題,食血壓藥都唔得,我驚到時開左幾度痛到死,佢先話幫我開刀,定我返去產檢同醫生講聲,如果一早約時間開刀又唔同...

大宅

Pingu00800 發表於 18-8-17 23:50
本人在屋企量血壓就11x/7x,去到醫院量次次都高既,醫生都覺得我有白袍高血壓,,現在懷孕36周,突然間諗起 ...

我未生時同你一樣咁情況,一樣有咁嘅擔憂!點知我生時可能流太多血,血壓應該低左,當緊張完血壓反而變左正常!不過因為緊張,心跳都偏快~

大宅

哦,即係到時生佢無叫你去開刀,最後順產?呢啲白袍高血壓真係好煩惱

複式洋房

本人在屋企量血壓就11x/7x,去到醫院量次次都高既,醫生都覺得我有白袍高血壓,,現在懷孕36周,突然間諗起 ...

我都一樣,係屋量100/65,一到醫院125/70,次次都咁,每次產檢都緊張

大宅

我都唔叫高丫,我驚我係白袍症比人當係真,但果時痛到解釋唔到比人聽😣😣😣

大宅

我都唔叫高丫,我驚我係白袍症比人當係真,但果時痛到解釋唔到比人聽😣😣😣

大宅

Pingu00800 發表於 18-8-18 00:01
其實次次產檢佢都知我係緊張,我仲影埋我在家量血壓既數值比醫生睇,因為係心理問題,食血壓藥都唔得,我驚 ...

點解你咁緊張?咩叫白袍高血壓

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

應該都會先嘗試叫你順產架,真係唔得再開刀

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

你每次去產檢果陣,唔好即刻去量血壓,坐下,平復心情再量過。

複式洋房

我係血壓正常,但係脈絡稍快,次次都要量兩三次,都唔知緊張啲乜

大宅

唔知有無人因為緊張高血壓,到最後都順產到呢?

別墅

回覆 Pingu00800 的帖子

我之前都緊張高血壓,我生兩個都係。通常到36-38周,有機會因高血壓原因而入院一天作日間監測,如不合格會住院一天作全日監測,無事可出院,如血壓較高,就會強行要你催生。我第一個就37週5無事出院,38週穿水入院催生。第二個因見紅兩日,留院期間有蛋白尿及上壓有少少高,醫生話似有妊娠毒血症早期症狀,又39週,當天出左血液報告(妊娠毒血指標低)無問題就催生了。但我都建議你在家日日量住血壓,同拎個血壓器對比下同健康院/醫院差幾多,仲有預多少少時間去覆診,到左休息15-30分鐘先量血壓較理想。

大宅

回覆 Sakurawan 的帖子

謝謝回覆,我次次都有拿血壓計去產檢,而醫生都信我係緊張先會咁,聽完你咁講,佢最多都係要我催生,應該唔係開刀,我仲想下次返去問佢比唔比我開刀,我在瑪麗生,之前都比人捉過入院,去到醫院都高呀,後尾醫護人員比我自己用佢地啲大機量血壓,當我一見唔到醫護人員又變返110/70左右,醫生都無晒符,第2朝叫我好出院喇

珍珠宮

回覆樓主

咁你要盡量放鬆心情,唔好太緊張

伯爵府

你緊張乜嘢?

大宅

回覆 hamsterma 的帖子

本身個人容易緊張,同埋10年前一次入職驗身比人捉住過又抽血又量血壓之後,當時仲係得唔夠20歲既我好驚好緊張,以後對呢樣野都恐懼

別墅

回覆 Pingu00800 的帖子

加油,仲有2星期就會係38週,保持心情開朗,期待bb來臨。不仿在量血壓時諗下期他嘢,唔好諗個醫生護士,反而諗下個醫生咁靚仔嘅?個姑娘好索喎,可能心情好啲呢,哈哈!其實係產房係會搏住血壓器,胎心機同觀測宮縮儀器,到時只要平心靜氣,運用呼吸法,聽助產士帶領,唔好亂叫,留力生就可以。祝你生產順利

子爵府

回覆樓主

我都係一到醫院就好緊張,所以俾醫生搵血驗左好多野都冇事,屋企日日量都冇事,佢都相信我係因為緊張,但係我而家先14wk有排面對

我問醫生點先可以令到自己冇咁緊張,佢反而問返我做咩先會放鬆到。 嗰下我好想答佢,唔駛我去醫院就得架喇

首頁

尾頁

跳至