懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 Sakurawan 的帖子

感謝你!!!

大宅

回覆 melomelomelody 的帖子

你咁快知道自己係緊張都好,我初初以為係真,仲急急去買個血壓計返去慢慢量,但次次都正常,去到產檢心跳去到132,有時無人明白我地點解會驚同緊張,正好似有人驚貓狗一樣

子爵府

Pingu00800 發表於 18-8-20 00:44

你咁快知道自己係緊張都好,我初初以為係真,仲急急去買個血壓計返去慢慢量, ...

因為我第一次去,心跳已經去到127,即刻照左2次心電圖,搵左醫生睇,抽多左3支血驗甲抗/血管有冇塞/仲有一樣唔記得。 我簽紙唔留院,因為我知離開左醫院我就冇事。 然後第2次返去覆診,心跳一樣咁勁,但所有報告冇事,醫生睇手震同腳都冇腫,再抽多次血驗甲都正常。 所以好肯定係因為緊張,同埋我去私家診所產檢係冇事嘅。 所以考慮緊同私家醫生商量唔再返政府產檢。

大宅

你諗住私家生定政府生?

大宅

回覆 Pingu00800 的帖子

我已經因為咁比人留過兩次院,驗晒所有野無野就比我走,我初初又唔敢話拒絕入院

子爵府

Pingu00800 發表於 18-8-20 01:13

你諗住私家生定政府生?

希望一切順利喺私家生,因為生第一胎喺政府經驗唔太好。

大宅

咦,咁你第一胎果時係咪又係因為緊張高血壓架

大宅

回覆樓主

我同你既情況一樣,係屋企量血壓好正常,產檢就過哂界。我生個陣都都係血壓高,都係順產。

大宅

回覆 邱優 的帖子

謝謝你回覆,我以為血壓高就係開刀,咁駛唔駛催生呀?

大宅

Pingu00800 發表於 18-8-20 12:12
回覆 邱優 的帖子

謝謝你回覆,我以為血壓高就係開刀,咁駛唔駛催生呀?

唔洗呀⋯⋯我好快就生左,我穿水先陣痛。計埋都係9個鐘就生左了

子爵府

Pingu00800 發表於 18-8-20 03:39

咦,咁你第一胎果時係咪又係因為緊張高血壓架

第一胎生嗰陣冇野,但生完又黎料,
不斷俾人keep住量血壓到穩定先有得訓,因為之前量得太密訓唔到

大宅

回覆 Sakurawan 的帖子

我想問果時你高血壓生完bb仲駛唔駛不停覆診?

大宅

回覆 邱優 的帖子

我想問你生bb時產檢高血壓,生完佢地會唔會都叫你返去醫院係咁量血壓產後檢查

複式洋房

Pingu00800 發表於 18-8-17 23:50
本人在屋企量血壓就11x/7x,去到醫院量次次都高既,醫生都覺得我有白袍高血壓,,現在懷孕36周,突然間諗起 ...

我都係咁㗎,我依家28週,屋企量11x/7x 去到醫院14x/8x 甚至去私家16x/7x , 其實又唔係話咁緊張,都唔知點解會係咁

大宅

Pingu00800 發表於 18-9-26 16:33
回覆 邱優 的帖子

我想問你生bb時產檢高血壓,生完佢地會唔會都叫你返去醫院係咁量血壓產後檢查 ...

咁又無呀⋯⋯佢有叫你番醫院嗎?

別墅

回覆 Pingu00800 的帖子

生完係產後房會有人keep住量血壓…如無問題就無再跟進覆診

首頁

尾頁

跳至