自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

kenshiro18 發表於 18-8-19 09:43
咁其實你冷氣機有無滴水?

冇滴水!收到食環署投訴過冇消息,自己又上黎㩒門,睇過冇就走左!

子爵府

回覆樓主

樓主住下層鄰居對聲音太敏感是他個別問題,冇可能要全世界遷就他一人,生活在大城市根本冇可能完全冇不必要聲音。日間在自己家玩Lego , 推學行車都算聲音污染?究竟是邊個有問題?

子爵府

好媽媽勳章

回覆 yaumuimui 的帖子

完全同意
我發覺而家有啲人連「有聲音」同「有噪音」都分別唔到
有人生活嘅地方就有聲,唔等如有問題
行步路跌少少野都有問題咩?
坦白講,香港咁迫人,起樓質素又越來越差,聽到樓上樓下有聲好正常
但有聲就係嘈音咩?
我朋友屋企,工人正常時間(湊左小朋友返學買埋餸再返去)吸塵同洗衫都被人話「噪音」
仲有個朋友講開,話樓下投訴佢十一二點沖涼「嘈」到佢
人地收工返到屋企十一二點沖涼都有問題?
好似我屋企練琴,我入左房關左門都只聽到廳中個仔練琴,都唔係太清楚
你住樓下會去到「噪音」程度要投訴?
以前井字公屋,樓上樓下打麻雀、電視聲、細路跑上跑落,c9鬧仔、細路喊、阿婆仔撞聾講野,其實都係有聲,隔離會聽到,但係咪就有問題是「噪音」?

子爵府

pamelaywy 發表於 18-8-19 11:52

完全同意

最奇怪仲有咁人多話樓主有問題,仲要說到比小孩繼續玩Lego, 在家推學行車是縱容「港孩」行為。

這件事真正「港孩」是樓下位鄰居,因為樓主家人在家做正常活動都要被他投訴,要全世界遷就他才叫合理。

子爵府

好媽媽勳章

其實我地樓下用對講機開閘都有「咔嚓」一聲,樓上幾層都聽到(唔關大唔大力事)
投訴我嗰家佢地用密碼鎖,每次返屋企「嘟嘟嘟嘟」我都聽到好清楚
佢工人每朝出門入門晾衫其實我大概都知
對面屋開鐵閘一大班人傾計入屋我都知道
但,全部都只係聲音,我唔覺需要投訴

大宅

pamelaywy 發表於 18-8-19 11:52

完全同意

多謝你明白我感受,湊住二個小朋友,平時又冇著內衣方便餵人奶,佢地男人就隨時㩒門要投訴!其實未被人投訴過人,覺得我地嘈就唔岩,我都想講小朋友係正常時間活動,錯咩?錯在跌野?推轆?

我只係想解決,佢地唔好動不動就上門投訴!次次我地答:好!叫小朋友冇玩!佢下次又黎過!所以要諗點應答,佢先放棄投訴!

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 BK Milk勳章

油麥麥 發表於 18-8-19 09:38
三同四真係好惹人嬲怒

咪係囉,仲話人計較
咩叫正常時間? 夜晚9點已經係好多小朋友既瞓覺時間,玩玩具跌落地d聲你知唔知樓下聽係好嘈好煩 ,冇公德心之餘仲話人同你計較。

子爵府

yaumuimui 發表於 18-8-19 11:35
樓主住下層鄰居對聲音太敏感是他個別問題,冇可能要全世界遷就他一人,生活在大城市根本冇可能完全冇不必要 ...

樓主係夜晚7點9點玩唔係日間呀

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

yaumuimui 發表於 18-8-19 12:10
最奇怪仲有咁人多話樓主有問題,仲要說到比小孩繼續玩Lego, 在家推學行車是縱容「港孩」行為。

這件事真 ...

多謝體諒!
好無奈話我小朋友係港孩,自己嘈仲話人錯!我的確冇此意!
假設我表達錯或講錯野,矛頭可指向我!直接話「港孩」太唔尊重人!我小朋友真人好有禮貌的,只係比較怕醜!

子爵府

mrsmacaroon 發表於 18-8-19 12:35
樓主係夜晚7點9點玩唔係日間呀

香港地,7點9點有幾夜吖?又幾多人瞓覺時間? 玩lego推車又有幾大聲? 我隔壁夜晚成日鬧交我都聽得清清楚楚,樓上鄰居每晚10:30pm後練琴亦都好清楚聽到,又要去投訴?投訴投訴,不如學下包容喇,世界唔會只圍住自己轉㗎。

伯爵府

TYY1988 發表於 18-8-18 12:27
(1)未生小朋友前朝9晚6,收工去奶奶食晚飯再回家都9點,沖涼開冷氣起碼10-11點!日頭食環署上門但冇人開 ...

妳千祈咪再俾個男人入屋,講真,我覺得佢可能有情緒病或精神病,下次有乜嘢不滿叫佢通知管理處由佢地跟進啦

禁止訪問

子爵府

yaumuimui 發表於 18-8-19 12:46
香港地,7點9點有幾夜吖?又幾多人瞓覺時間? 玩lego推車又有幾大聲? 我隔壁夜晚成日鬧交我都聽得清清楚 ...

閣下既意思係遇到樓上夜晚9點幾玩玩具跌落地下發出聲音/夜晚10點半練琴既情況下作出投訴就唔啱,應該要包容先啱?

子爵府

油麥麥 發表於 18-8-19 12:58
任何時段都應該控制下,唔係日間可以放肆!我日日朝九晚五「作」妳頭頂、五輪轟頂妳,妳會點?做人要易地 ...

不能同意更多

大宅

回覆樓主:

我之前住果度都試過,無喇喇樓下條友走上黎話我地好嘈,咁果下我仔又真係玩緊玩具,不過有墊,咁我咪say哂sorry話仔玩緊,嘈到唔好意思,佢仲係門口係咁望入屋

第二次,全屋人食緊晚飯,突然聽到呯呯餐,我以為我仔踢枱,但係地下震,咁唔知點解無理佢

之後試過唔小心跌左野落地又有呯呯聲
幾次呯呯聲之後發現係樓下篤個天花,但好幾次都係大家坐定定食飯或睇電視時發生,我真係唔明果條友究竟聽到咩聲

大宅

mrsmacaroon 發表於 18-8-19 12:31

咪係囉,仲話人計較

兩次都係一下,你想像小朋友疊得高、跌左,黎到投訴見到一地lego!我地只答好!推車亦係推去玩具堆,準備收拾,一見小朋友就指:叫佢冇推,好嘈!
如果我地冇公德心,投訴完唔會叫仔冇玩!亦唔會每日十點前一定收玩具!佢矛頭的確指向我仔!我只係希望包容小朋友玩玩具有雜聲,如果係投訴過我本人做任何事,你可以話我冇公德心!

珍珠宮

musiccisum 發表於 18-8-18 13:24
agree用地墊隔一隔聲。
我樓上都係咁好困擾,我仔成日俾啲聲嘈醒,但我就無投訴,樓上樓下大家忍讓下。
...

有時啲聲真係好應

大宅

油麥麥 發表於 18-8-19 12:58
任何時段都應該控制下,唔係日間可以放肆!我日日朝九晚五「作」妳頭頂、五輪轟頂妳,妳會點?做人要易地 ...

我地真係冇好嘈,我明白以身作則!兩件事都真係一剎那,佢即刻上黎!可能大家包容限度唔同,我唔會叫小朋友唔玩玩具,只會叫佢盡量小心!多謝大家意見!

水晶宮

mom06 發表於 18-8-18 13:45
(2) 絕對不可以比他私自入屋。有冇事一定要經管理處(幾無用都要經他們)。個大叔唔小心在你家跌親之類,e ...

同意!樓主太好人,點可以比佢入屋?樓主人善只會被人欺

首頁

尾頁

跳至