自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

feifei_baby 發表於 18-8-18 12:55
阿女而家七歲,學了兩年多,興趣一般,唔特別鍾意也不特別唔鍾意,永冇主動練琴,但佢乖叫佢就會去,見佢都 ...

小朋友學到上去,最重要係家長不要動搖。放手比老師,同配合老師既要求。
學到上去嘅人,背後就係有一個堅持的父母。 小朋友練琴就一定唔會主動, 自動自覺練琴,同熱愛彈琴嘅小朋友,半成都冇。 肯練琴嗰啲都係因為佢鬥心強, 想有成績。 真正愛上彈琴要一段時間去培養,而家先學左兩年,冇咁快培養到的。而要小朋友有興趣,必須有一個好的學習環境, 例如有冇多啲讚賞小朋友 ? 有冇帶佢去睇音樂演奏會?
如果小朋友冇惡劣行為去反抗, 根本唔使諗咁多, 家長嘅角色就係配合老師, 氹下又逼下咁, 唔覺唔覺就彈到上去㗎啦。

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

meowmi 發表於 18-8-18 18:48
$700!

我仔只在屋企樓下琴行學 $330/ 45 mins

我都唔係expect佢做咩音樂家,
只係越高級學費越貴 ,

plan緊出年考演奏初級,
淨係考試費都差唔多五千蚊 ,
好金呀

水晶宮

PINK2007 發表於 18-8-18 19:04
想問700/堂,系學到幾级?

演奏初級

珍珠宮

王國教室勳章

tsung 發表於 18-8-18 13:21
你呢個喺保守嘅估計

我妹無乜練琴,佢成日話好鍾意,但好少彈,好hea,但佢學到去DipABRSM
佢仲話因爲無人逼佢

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

問下小朋友仲想唔想學同點解

水晶宮

Pianistbaby 發表於 18-8-18 19:17
小朋友學到上去,最重要係家長不要動搖。放手比老師,同配合老師既要求。
學到上去嘅人,背後就係有一個堅 ...

認同你呀

子爵府

阿女而家七歲,學了兩年多,興趣一般,唔特別鍾意也不特別唔鍾意,永冇主動練琴,但佢乖叫佢就會去,見佢都 ...

阿仔 K 3學,學咗無耐就次次都要同佢搏鬥先肯上堂。如是經過年幾,同佢傾完後,決定唔學。

中二時候佢又突然話好有興趣,不過指定要之前個老師教。老師已收山無再教人,大部份時間唔係香港。好彩佢仲記得阿仔,最後肯每星期飛返香港一次上堂,而阿仔今次真係認真上堂。

個人覺得無興趣無謂迫,浪費金錢時間傷感情。到佢真係有心學時先學返,會更加比心機同珍惜。

伯爵府

回覆樓主:

我女5,6歲時學琴,學左一年左右,情況同你女差不多,唔會主動練琴,有時即情話唔想返。後尾同我講想學跳舞,咁就俾佢學,到而家學左三年,跳到4級,都話唔辛苦。

伯爵府

回覆樓主

我以前只有考試先練
平時一星期最多10分鐘
Hea 係行得通

大宅

回覆樓主

除非小朋友好抗拒,否則家長可以試下堅持。既然你叫佢佢肯練,咁辛苦d都要提佢。同埋要提高佢對鋼琴既興趣,聽多d演奏會,可以比佢彈佢喜歡既歌,即使係兒歌、流行歌,試下四手聯彈,呢d都係好好玩既!好玩好聽自然會練啦。

公爵府

fatchu@home 發表於 18-8-18 19:01
其實點解一定要識彈琴

睇完幾版
同問
無興趣,學黎做乜?

花$事少,花時間事大

向有興趣的地方進發

或者培養其他興趣Lo

琥珀宮

Charlotte_mom 發表於 18-8-18 14:01
有人陪我wor,十幾年考左7級(人地同時期一個老師學,考演奏級了)
不過佢有興趣,會玩學彈,我當 ...

我囡仲hea 住學埋大提琴,因為中學無樂團,考完五級,七級fail 咗,中三就放棄了!

琥珀宮

twotigers 發表於 18-8-18 13:20
你仔女hea學到7,8級用咗幾多年?

中六準備考DSE就停咗

珍珠宮

你有無坐佢隔離陪佢練習?

珍珠宮

sunnymama2 發表於 18-8-18 14:54

真ga? 次次琴行老師都話彈得唔錯,唔知係唔係我要求太高 ...

老師梗係話你個仔完全無問題,佢就可以好快咁話你個仔又升一級,升級咪可以俾多啲學費囉

琥珀宮

Charlotte_mom 發表於 18-8-18 15:07
學咩都要成本啊真係,好彩我女個老師唔算貴,咁佢都算仲會開個琴黎玩,衰衰地要考試比賽時都會認真,咪繼 ...

我囡仔都有學體驗,由兩三歲學到初中先停。

佢地乜都有玩過,張張刀,無把利,叫做樣樣識下,游水、溜冰、側手翻都無難度,大咗跟朋友乜都啱玩

除咗游水(操水班)我唔比停,其餘都係佢地自願學,隨時叫停我也不反對

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Ashleycorina 發表於 18-8-18 19:24
我妹無乜練琴,佢成日話好鍾意,但好少彈,好hea,但佢學到去DipABRSM
佢仲話因 ...

你妹應該喺屬於音樂天才一類

子爵府

洛婷 發表於 18-8-18 19:23
演奏初級

勁!

男爵府

Protea 發表於 18-8-18 13:37
我個仔已經七級, 從來平時開個琴都是亂彈, 只是要考琴前先肯係咁易練下, 係學得比人耐, 但好彩次次都考 ...

請問小朋友學到幾多級先上45分鐘? 我女學到2級,老師要求上45分鐘,但我覺得太快,怕佢坐唔到咁耐,但老師又成日問我得唔得

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我女想學但唔鍾意練琴,我唔逼考試,只係想她識一樣樂器,我由她慢慢學
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

首頁
23456...7

尾頁

跳至