自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

LedTV 發表於 18-8-18 16:48
我女算睇得多
英文講既程度老師以為家庭語言係英文
但中文就......要靠小學課程加強

我嗰件都係,不過仲衰嘅係講廣東話有尾音,個個老師都以為屋企講英文,有個話叫我多d.同佢講中文唔好交晒比工人姐姐(我未就係嗰個工人囉)。。但我明明同佢講中文。。

男爵府

lover_cat 發表於 18-8-18 13:41
要點睇發? 一日幾多個鐘? 幾歳見效?

我唔會睇YT,怕配音教壞,所以睇碟或Disney Channel

水晶宮

LedTV 發表於 18-8-18 16:51
其實真係要細個時開始睇
我朋友見我女英文好
都開始比個仔睇

我諗係你女本身英文好/天資聰穎、本身唔識好難睇到識架
我仔唔識聽都好鍾意睇、卡通本來就不用語言都明

禁止訪問

子爵府

yucl_hk 發表於 18-8-18 18:04
狗仔

我係海狗。我個仔咪狗仔

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

手指仔 發表於 18-8-18 17:13
我嗰件都係,不過仲衰嘅係講廣東話有尾音,個個老師都以為屋企講英文,有個話叫我多d.同佢講中文唔好交晒 ...

同我女一樣
講中文有英文尾音 有時唔知點解d 中文字有k音
我都無工人姐姐
又係同佢講中文...基本上屋企傾計全中文
但佢睇所有節目就英文

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

luckybaby2011 發表於 18-8-18 17:24
我諗係你女本身英文好/天資聰穎、本身唔識好難睇到識架
我仔唔識聽都好鍾意睇、卡通本來就不用語言都明:wa ...

我女唔係叻,只係早接觸
好多小朋友都係咁

亦都好多人反對小朋友睇
我女堂家姐就係啦
佢父母好反對我女睇呢d
單打我都幾次

Bb 個d真係唔駛識字, 我女好細都睇
就係keep住越睇越深
但去到7/8歲個d 真係要聽先知發生咩事

朋友個仔9歲已經對peppy pig 呢d 無晒興趣
但marvel 又深
所以唔睇

等於大人睇戲,唔知佢講咩
無癮

男爵府

回覆樓主:

我女由細到大都係睇英文卡通 細個睇disney d dvd後來换左電視 可以係電視播youtube , 基本上日日都睇4-5小時

peppa pig呀 ,disneu junior uk. playdoh d泥膠。 拆玩具呀 近來唔知點解鐘意睇忍者龜

伯爵府

回覆樓主:

我仔細個睇youtube 又真係學到英文架啵,佢識會同番我講,仲教識埋我

男爵府

回覆樓主:

我女嘅英文一定係youtube學嘅, 佢乜都睇, 卡通或者人地玩玩具嘅片都睇
我地家中冇工人,平日都係講廣東話,讀屋村幼稚園, 女女讀英文小學聽&講都跟得上完全冇問題, 但係咪每位小朋友都適合呢? 未必囉每位小朋友接收嘅方式唔同, 我女對視覺&聽覺學習好所以youtube有效

伯爵府

回覆樓主

我女唔止學左英文,仲學埋普通話。

大宅

回覆樓主:

我仔係,因為佢細個已經鍾意睇英文既片,不同類型都會睇,但就冇睇電視,對TVB冇興趣,學期尾時學校外藉老師同佢做評估,佢一年級可以閱讀到level 15既書,但中文係個好大問題,文盲咁。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我仔有上youtube睇人介紹點打機過關。 英文又有國語又有。 問佢知唔知佢地講乜, 佢話英文就一半半,因術語太多。 但會配埋佢D文字再睇兼查生字, 算系咁。 反而國語聽得多佢完全明白講乜

男爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我女由細聽英文歌丶睇英文卡通大,幼兒英文字典的字大部分識曬,K2已識做小一的閱讀理解,佢識好多英文日常用語,如打c憶丶打喊露這些,她只會英文。記得N班時同佢讀中文故事書,佢用英文講番出來,笑死。佢只係讀學券幼稚園,但我們從小天天有陪讀英文故事書,所以不只電視功勞,而且我們無放任睇,三歲前每日不多於半小時,現在不多於一小時,細時會一起睇

男爵府

回覆樓主

睇Nickelodeon都好有效果!

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我仔升中二,佢成日睇鬼仔打機,睇到笑哂,佢話聽得明,英文listening 佢確實差唔多滿分,不過其實我唔想佢睇咁多,只係控制唔到了

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

講到咁神奇蹟……
即係播乜嘢語言就學到乜嘢語言!!!

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

睇 youtube真係學到英文的,我個仔小學開始慢慢喜歡睇外國 youtube, 無論打機,短片,talk show, 音樂表演,慢慢地英文真係進步神速,現在高中,睇西片不用睇字幕的,亦會慣用美國口音,作文亦很快寫到出來。佢仲同我講不用刻意學 grammar, 聽得多自然會識。當然中文會教弱,但我始終相信英文好對將來的工作都會好有用的。

伯爵府

好媽媽勳章

Fishqqma 發表於 18-8-18 23:29
講到咁神奇蹟……
即係播乜嘢語言就學到乜嘢語言!!!

好多中學生識韓文係睇韓劇學回來的,冇去學韓文架

伯爵府

回覆樓主:

睇sesame street英文就會好
我睇到中學仲有睇
最鐘意Ernie同 Bert

首頁

尾頁

跳至