自由講場

跳至
Del  

首頁
45678...9

尾頁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

luckybaby2011 發表於 18-8-18 17:32
有冇嬲左6299?我都識人咁不過果層係自住樓、已經無收家用仲可以點幫?最後痴左出手的女家、仔新抱同孫都 ...

嬲就冇嬲不過好興囉,關係當然就⋯⋯⋯⋯

結婚前佢99叫佢地睇樓,當年沙士畢業出來人工唔高,所以冇乜錢,睇啱問佢99係唔係落訂,點知99同佢地遊花園,跟住朋友結婚都係租樓,諗住等公屋,但有左小朋友又比人逼遷真係唔好受,計掂條數決定上車,其實想預鬆啲先問老人家借姐,開口問人借錢都唔好受啦。嬲嗰個反而唔係我朋友,係佢老公,聽聞佢老公同亞媽嘈左一鑊

男爵府

回覆樓主

十一年前,95成, 8萬, 買到屯門700尺兩房$165萬。 今天, 已成歴史, 邊有得比較。

wcpcelia    發表於 18-8-19 15:39

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

我都好羡慕人。
6299 冇資助我地買樓,我爸媽就借錢俾我地,我地都還哂。

識同事屋企有3兄弟,佢地3兄弟,父母各送一層俾佢地。

所以富者越富,貧者越貧,不無道理

侯爵府

2018復活節勳章

ayn 發表於 18-8-18 18:00
其實有閒錢幫到咪幫囉! 而家樓價咁高,唔明仲咩成日要取笑人靠父幹,只要人地父母係自願,唔係呃呃氹氹, ...

其實,五十歳左右,不少人是捱下捱有兩三層樓。
我一個朋友,窮家子,自己供下供下有四層,全部非豪宅,只是普通私人屋苑。
佢仔已經成年,我朋友明言其中一間屋會比仔將來結婚住。
我也覺得冇問題。

水晶宮

回覆樓主

咁講
你屋企唔幫或幫唔到
人地屋企有能力幫 又肯幫都無錯嗻

侯爵府

2018復活節勳章

淳熙媽咪 發表於 18-8-18 14:01
[size=16.799999237060547px]A朋友:買朗屏8號,99贊助100萬
[size=16.799999237060547px]B朋友:買yoho新果期,99贊助60萬
[size=16.799999237060547px]C朋友:買屯門2手樓,99贊助120萬

單睇銀碼,其實又唔係大數目。
而家樓價貴,
如果係我仔女要求,我會幫。

男爵府

最近幾個90後朋友買樓,
原來都係6299贊助首期
(6299都係普通打工仔,非有錢人)

我老爺奶奶現金full paid 俾我地

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

90後比盡28歲,加下樓價高企
再唔係一家大細搬番來住

翡翠宮

PCCW2319 發表於 18-8-18 14:18
就係親生仔不如近身錢。 到佢地買左樓又要供樓。 大吉利是, 身體有乜病痛要錢醫, 邊個幫到自己?

我自己 ...

同意,我成日話我有冇錢都唔關我仔事,直到我死,除非我有錢到十億八億身家啦。

象牙宮

時代唔同,父母比到無問題的。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

我老爺奶奶3個仔女都有幫首期,其實朋友老表中,接近100%有幫,係睇下借定送咋

事實亦証明,係呢個‘投資’無錯。

珍珠宮

回覆樓主:

人地父母有錢比首期無問題。

我媽廿幾年前買樓,我阿婆都有資助首期啦。

人地父母肯資助買樓,呢度d jm 都咁多說話,又唔係用你地錢。

珍珠宮

回覆樓主:

幫到咪幫,最梗要D後生唔好當係應份,毫不感恩,仲要老奉!

男爵府

yiyiau 發表於 18-8-18 17:51
認同,如果到仔女大,要結婚成家立室重麥都靠父母嘅, 要啃老我寧願佢唔結,啃慣左唔識自立,自己老來又過 ...

你令我諗起一個同事,差不多三十歲,有拍拖但冇打算結婚,原因係冇能力自立亦唔想自立,佢話依家比足家用返屋企有飯食有飯帶,自己一個想去邊就去邊,結婚之後有一抽嘢跟住,仲邊有依家咁自由?

仔女唔成家唔代表唔啃老,到五十歲佢仲係咁,你係咪仲希望佢唔結婚?

大宅

YAC0601 發表於 18-8-18 17:35
啲人唔記得架喇,只記得自己今日已經上左岸。

同意.....
我同老公都係無祖蔭係幾年前同老公死慳死抵用幾十萬上車
而家總算有瓦遮頭
如果同一份人工但遲出世五年就算再慳儲夠一百萬
都未必夠首期同俾稅

所以我同老公都盤算緊買多層
如果到時小朋友生性唔使我地幫咪當養老用
真係要我地幫一把我地都諗住留一層俾佢
等佢大咗最少有瓦遮頭唔使擔心住屋
大啲自由度去做自己想做嘅嘢

男爵府

最近幾個90後朋友買樓,
原來都係6299贊助首期
(6299都係普通打工仔,非有錢人)

無話生仔要包首期,幫到咪幫囉!我將來有能力都會幫仔女。你父母無能力幫你,唔代表人地無能力幫果一百幾十萬既大驚小怪!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

如果負擔到,唔係要拎棺材本,第時我都唔介意資助自己仔買樓既,因為當年我老爺奶奶都有資助我哋1/4首期,父母見到小朋友大個仔做咁大commitment, 想鼓勵下無可厚非

珍珠宮

回覆樓主

屋企有層樓,儲落d 錢,唔奇

男爵府

nixphoenix 發表於 18-8-18 19:47
同意.....
我同老公都係無祖蔭係幾年前同老公死慳死抵用幾十萬上車
而家總算有瓦遮頭

我都係咁諗,希望將來仔女條路好行啲,唔洗太過為錢煩!唔洗為人工高做一份自己唔鍾意嘅工⋯

我好多同事同我一樣係八九十後,有父母幫的已經上車準備結婚,冇父母幫的每日只盤算點樣可以賺多啲錢,聽到我話識人做sales五六萬一個月(但一樣冇人做,辛苦到病,病左返唔到工就比呀姐照肺)佢竟然話做乜唔緊要,浄係想搵多啲錢,仲叫我介紹

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

冇得咁講既, 而家冇人幫要上車係幾難

首頁
45678...9

尾頁

跳至