懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我已經生過2個早産B,一個31w+6d.另一个29w+2.今次又意外,好擔心呢一胎吖

複式洋房

回覆樓主:

兩個b都平平安安嗎?唔好咁緊張,檢查做足d,最好去度下宮頸長度

別墅

CHANMIUSHA 發表於 18-8-19 00:29
我已經生過2個早産B,一個31w+6d.另一个29w+2.今次又意外,好擔心呢一胎吖

我上一胎28 週 今胎都好擔心

別墅

BowieFungF 發表於 18-8-19 09:21
兩個b都平平安安嗎?唔好咁緊張,檢查做足d,最好去度下宮頸長度

好慶幸兩個都好健康,但一出世就好擔心。想問下宮頸長度係去邊檢查?

別墅

tyrus_BB 發表於 18-8-19 09:27
我上一胎28 週 今胎都好擔心

你都要放鬆心情吖,你上一胎個b都好健康嗎?

侯爵府

CHANMIUSHA 發表於 18-8-19 00:29

你之前咩原因早產?

別墅

freshrose 發表於 18-8-19 12:39
你之前咩原因早產?

一路有做産檢,醫生都冇講過有咩特別情況,第二胎産檢醫生話我有前科,所以留我係醫院到做,冇去健康院

複式洋房

CHANMIUSHA 發表於 18-8-19 11:56
好慶幸兩個都好健康,但一出世就好擔心。想問下宮頸長度係去邊檢查?

婦產科既醫生會check ,私家公家都可以。你同佢講話你上兩次有咁既早產case,懷疑係宮頸短,叫佢地幫你check 下

複式洋房

回覆樓主:

我上一胎24週早產保唔住,今胎去私家check ,同醫生傾過話可能係宮頸閉合不全既問題,所以寫信比我去政府醫院排期,做子宮頸環紥手術,手術前都check 過子宮頸,發覺真係短左少少,如果不理,今胎又係好大機會早產

別墅

BowieFungF 發表於 18-8-19 13:32
我上一胎24週早產保唔住,今胎去私家check ,同醫生傾過話可能係宮頸閉合不全既問題,所以寫信比我去政府醫 ...

你B宜家幾多週?你幾時去做呢個手術?祝你同BB平平安安

複式洋房

CHANMIUSHA 發表於 18-8-19 13:44
你B宜家幾多週?你幾時去做呢個手術?祝你同BB平平安安

而家16週,手術在上一週做,而家我都要多卧床休息,祝你同BB都平平安安

別墅

BowieFungF 發表於 18-8-19 13:45
而家16週,手術在上一週做,而家我都要多卧床休息,祝你同BB都平平安安
...

多謝你嘅回覆,大家都要平安

別墅

CHANMIUSHA 發表於 18-8-19 11:58
你都要放鬆心情吖,你上一胎個b都好健康嗎?

好彩健康 現在要好小心 因為怕陰道感染早產,定期check 分秘同尿 盡量拖到就拖 希望捱到34週

別墅

tyrus_BB 發表於 18-8-19 19:51
好彩健康 現在要好小心 因為怕陰道感染早產,定期check 分秘同尿 盡量拖到就拖 希望捱到34週
...

你定期check分泌同尿係去私家做?定公立醫院會幫你做?

別墅

CHANMIUSHA 發表於 18-8-19 23:49
你定期check分泌同尿係去私家做?定公立醫院會幫你做?

我在私家做 因為希望小心 醫生話尿道炎會引致早產

別墅

BowieFungF 發表於 18-8-19 13:32
我上一胎24週早產保唔住,今胎去私家check ,同醫生傾過話可能係宮頸閉合不全既問題,所以寫信比我去政府醫 ...

想問下,你做子宮環紥手術係唔用綫紥?還是放托環?

複式洋房

CHANMIUSHA 發表於 18-8-20 19:32
想問下,你做子宮環紥手術係唔用綫紥?還是放托環?

用綫紥

珍珠宮

回覆樓主

睇以上JM咁講,好可能係宮頸問題。樓主產檢同醫生講下可以點採取措施。

別墅

RubyYu07 發表於 18-8-20 20:32
睇以上JM咁講,好可能係宮頸問題。樓主產檢同醫生講下可以點採取措施。

今日去照過,同醫生講過呢個問題,最後檢查完宮頸唔短,我宜家6周未到,但就有驗婦科炎症,等種菌。因為炎症都可能導致早産,醫生話要睇住先

珍珠宮

CHANMIUSHA 發表於 18-8-20 20:56
今日去照過,同醫生講過呢個問題,最後檢查完宮頸唔短,我宜家6周未到,但就有驗婦科炎症,等種菌。因為炎 ...

咁就要睇醫生講,快D醫好炎症。懷孕時分泌物會增多,所以要勤換底褲

首頁

尾頁

跳至