懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

現6個月,一向冇特別不舒服... 一個月前有晚有黃色分秘物,幾多下,去左政府睇,check 曬bb冇事,醫生說應該是念珠菌,俾7日藥塞。
這幾星期都是間中有黃色分秘物... 我已經十分注重清潔... 但今早有一次比較多的粉啡色的分秘,肯定不是血...

想請教一下中念珠菌的媽媽,中念珠菌會有什麼症狀?分秘物是不是可以有好多不同顏色的?

複式洋房

回覆樓主:

通常都係白色同埋有豆腐渣,間中黃色咁,綠色係有其他菌,粉紅就唔清楚了

複式洋房

baby_suki 發表於 18-8-19 11:21
現6個月,一向冇特別不舒服... 一個月前有晚有黃色分秘物,幾多下,去左政府睇,check 曬bb冇事,醫生說應 ...

政府醫生有冇幫你種菌呀?我上星期就係幫我種完菌,話有少少念珠菌同陰道炎菌,開咗抗生素同塞藥比我,但我未食,諗住聽日喺診所產檢時問埋醫生先。其實我係間唔中先有少少癢,只係分泌有少少淺黃或白色,之前產檢醫生一直都話係正常。

別墅

BabyBear0221 發表於 18-8-19 11:42
政府醫生有冇幫你種菌呀?我上星期就係幫我種完菌,話有少少念珠菌同陰道炎菌,開咗抗生素同塞藥比我,但 ...

他們有拿去化驗... 他們説應該念珠菌,但話除非不是先會聯絡我...
我只是擔心是其他菌... 陰道炎菌應該冇check... 我e+好擔心,因為頭先去廁所有一粒豆䜴甘大的血粒,應該是個粒血先有粉啡色分秘出來

複式洋房

baby_suki 發表於 18-8-19 11:54
他們有拿去化驗... 他們説應該念珠菌,但話除非不是先會聯絡我...
我只是擔心是其他菌... 陰道炎菌應該冇 ...

你會唔會考慮今日去睇急症?我覺得你去睇下好d⋯⋯起碼唔駛亂諗同估估下,起碼知道咩事先。

珍珠宮

2019新春慶豚圓

baby_suki 發表於 18-8-19 11:54
我只是擔心是其他菌... 陰道炎菌應該冇 ...

暫時唔好太擔心住,放鬆D

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

BabyBear0221 發表於 18-8-19 11:42
政府醫生有冇幫你種菌呀?我上星期就係幫我種完菌,話有少少念珠菌同陰道炎菌,開咗抗生素同塞藥比我,但 ...

我都係,但政府醫院種菌結果都未出就要我用藥,我覺得好危險,而且我只係十六週,似乎太早用藥會唔會影響bb,佢仲係我肚池下面。。。

請問妳們是在第幾週醫生要用藥的?
又怕太遲用葯真係會影響bb。。。

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

其實念珠菌好小事,醫生有藥俾你就塞啦,
啲藥安全架,醫生望下啲分泌都大概估到係,
唔洗等出報告,
我有好幾次等睇報告,次次報告出都中架,唔塞一路有分泌咪仲唔舒服,
掉返轉仲驚
我都成日中,叫左醫生開定塞藥俾我看門口,

中醫角度就戒下甜野果啲

別墅

麻每吉 發表於 18-10-26 00:53
其實念珠菌好小事,醫生有藥俾你就塞啦,
啲藥安全架,醫生望下啲分泌都大概估到係,
唔洗等出報告,

好的,謝謝你

首頁

尾頁

跳至