自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請教jm,在東京呢幾日以來食嘢去超市藥房買嘢等所有單都儲起晒,請問係咪所有都可以在機場做退稅?

伯爵府

LuckyFish 發表於 18-8-19 22:28
請教jm,在東京呢幾日以來食嘢去超市藥房買嘢等所有單都儲起晒,請問係咪所有都可以在機場做退稅?
...

唔係機場退呀,係寫明有tax free 既店買野時,夠5000yen ,就可以即場退。店員會要你出示passport, 之後會將退稅收據釘係passport. 出境時,自己撕d收據出黎入箱就可以喇

男爵府

CLK-MB 發表於 18-8-19 23:15
唔係機場退呀,係寫明有tax free 既店買野時,夠5000yen ,就可以即場退。店員會要你出示passport, 之後會 ...

撕啲收據出嚟入箱嘅意思係入咩箱?我見藥房將我買嘅嘢入袋,個袋面寫住唔好在日本拆開個袋,但我拆咗放入喼,咁樣有冇問題咖?

別墅

LuckyFish 發表於 18-8-20 06:28
撕啲收據出嚟入箱嘅意思係入咩箱?我見藥房將我買嘅嘢入袋,個袋面寫住唔好在日本拆開個袋,但我拆咗放入 ...

過關前會有個箱for你放啲退咗稅嘅收據入去。
另外,個袋寫住叫你唔好喺日本拆,到時萬一開喼Check海關有權要你補番退咗嘅稅。(雖然好少會咁做)

大宅

撕啲收據出嚟入箱嘅意思係入咩箱?我見藥房將我買嘅嘢入袋,個袋面寫住唔好在日本拆開個袋,但我拆咗放入 ...

即係咁…去到機場過關時會有個箱寫明撕護照上既收據放入去,而藥房亦會將已退稅既貨物放入袋及標明唔好拆。作為守法既旅客你可以跟住做,因為日本海關方面有權檢查。但我每次去日本買咗既野都寄倉,唔拆好難處理,所以都拆咗。唔係教你去拆袋,但自己衡量個風險吧!

伯爵府

好媽媽勳章

TYSC 發表於 18-8-20 06:50
即係咁…去到機場過關時會有個箱寫明撕護照上既收據放入去,而藥房亦會將已退稅既貨物放入袋及標明唔好拆 ...

噢…我忘了把收據放入那箱子呢
點好?

大宅

olimo 發表於 18-8-20 06:59
噢…我忘了把收據放入那箱子呢
點好?

老實講,我次次都無放!唔放無人話你,返到屋企撕晒唔要就得啦!

wcpcelia    發表於 18-8-20 09:20

男爵府

即係咁…去到機場過關時會有個箱寫明撕護照上既收據放入去,而藥房亦會將已退稅既貨物放入袋及標明唔好拆 ...

無錯,就係唔拆好難處理,所以我拆咗

男爵府

回覆樓主:

明白晒,謝謝各位jm

水晶宮

LuckyFish 發表於 18-8-19 22:28
...

即場退架,有寫tax fee就有得退,唔係一次過去機場退,你蘇州過後冇艇搭了

水晶宮

TYSC 發表於 18-8-20 07:01
老實講,我次次都無放!唔放無人話你,返到屋企撕晒唔要就得啦!

我次次都冇撕,亦唔知原來要撕,仲要一直釘住喺passport度,到下次去日本啲關員幫我清理咗佢,真係覺得唔好意思,下次識做了

男爵府

唔-可-以-拆!
人地話唔好拆,你點解要拆呢?

男爵府

TYSC 發表於 18-8-20 07:01

點解要教壞人呢?

大宅

Gomme 發表於 18-8-20 09:18
點解要教壞人呢?

我上面有寫「作為守法既旅客你可以跟住做,因為日本海關方面有權檢查。唔係教你去拆袋,但自己衡量個風險吧!」

象牙宮

個箱多數放係入安檢後,過海關前的,好多人去放的。

象牙宮

2024年龍年勳章

mercurycc 發表於 18-8-20 09:43
個箱多數放係入安檢後,過海關前的,好多人去放的。

乜有個箱架,唔知要放……下次留意下。

象牙宮

Sumyeema1 發表於 18-8-20 09:52
乜有個箱架,唔知要放……下次留意下。
有d地方有張檯上面箱,有職員坐係度,
有d就係無職員架,最好放晒單入去,
因為方便退稅既公司,同政府對稅。

珍珠宮

回覆樓主

我有拆袋放入行李,應該係件貨品唔可以在日本開來用吧!

購物單在過關位有好箱提醒要交回,我每次都有交

男爵府

回覆樓主

如何買好多野我試過請店員分幾包pack,咁就可以唔拆又易pack!!

男爵府

english1221 發表於 18-8-20 12:21
如何買好多野我試過請店員分幾包pack,咁就可以唔拆又易pack!!

首頁

尾頁

跳至