母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

大仔3歲..餵左13個月
細仔9日人仔..(全埋身)
細仔係醫院既時間姑娘要我一定埋身45分鐘..但返到屋企細仔成日掛住訓..每次只係10-15分鐘..整極都唔肯繼續啜..但一個鐘到就喊食要埋身
1)其實我知道我係夠奶既..因為有時谷到好辛苦泵出黎都有170ml左右(頭幾日有100)咁我應唔應該泵出黎比佢飲好d呢?
2)如果要泵出黎我又好攰..埋完身就即刻要泵..但細仔咁快又要再食..會唔會唔夠時間造奶呢?
3)大仔而家早晚飲奶粉既..而家泵出黎夠大仔一齊飲..咁比唔比大仔飲好?因為已經3歲了
4)如選擇唔比大仔飲我仲洗唔洗飲/食上奶既野?
如選擇比大仔飲又洗唔洗上奶野呢?

大宅

kmkkammy 發表於 18-8-20 13:29
細仔係醫院既時間姑娘要我一定埋身45分鐘..但返到屋企細仔成 ...

1)如果BB無黃,其實唔需要泵出來呀。佢再大d食奶間隔會拉長。開頭係辛苦d,但埋身係你同仔仔的磨合。

2)理論上造奶係趕得切,兩三日調整期左右。如果你已經夠奶,怕唔怕愈泵愈多?

3)可以考慮遲少少才比大仔飲。一來你要休息,二來身體要適應。等細b上軌道和奶源穩定都未遲

4)視乎情況,看身體反應

大宅

細仔係醫院既時間姑娘要我一定埋身45分鐘..但返到屋企細仔成 ...

1.我會泵出黎加埋身,有多雪冰奶
2.你試下喂樽睇佢食到幾多奶,長啜長有
3.如果你仔肯飲味比佢飲,我大仔唔制
4.如果你唔想佢做咁多奶味唔好食,但到你後期就要keep住奶量

第二胎奶量都比較多

大宅

mudchun 發表於 18-8-21 01:07
1)如果BB無黃,其實唔需要泵出來呀。佢再大d食奶間隔會拉長。開頭係辛苦d,但埋身係你同仔仔的磨合。

2 ...

1)我要23號先返健康院睇有冇黃!上次話得好少

2-3)其實都係平日泵1-2次架咋..大仔放假我就冇時間泵..

4)我而家淨係飲炒米茶就可以?

大宅

lavenderwong 發表於 18-8-21 02:16

1.我會泵出黎加埋身,有多雪冰奶

1)同6299住冇可能有位比我整冰奶..之前買既滴雞精都比人微言

2)細仔泵出黎樽餵食40-60咋

3)大仔就係見到細佬食奶佢又要

4)而家我淨係飲炒米茶就得?

大宅

kmkkammy 發表於 18-8-21 04:18
1)同6299住冇可能有位比我整冰奶..之前買既滴雞精都比人微言

2)細仔泵出黎樽餵食40-60咋

1.咁你一日入面有多味比個仔浸下涼
2.咁都ok啦
3.比佢,有多就比佢飲下
4.係丫
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結或相關內容,因此閣下簽名檔內容已被刪除,特此通知。

大宅

太多奶不是好,因BB飲的大部分只是前奶,水份較多,所以快肚餓,而且BB吃不到後奶就不夠營養。我也是富媽媽,生完一星期個冰格已爆(每餐多左200ml),我刻意完全不吃上奶野,谷一陣忍下唔泵或只泵小量奶出來,刻意收D奶,初期不要每次埋完身都泵。但1-2個月後奶量穩定左,我早晚埋完身也泵清去keep奶量,每日泵出多餘50-100ml貯存起來已好足夠。

大宅

day_bo 發表於 18-8-21 14:02
太多奶不是好,因BB飲的大部分只是前奶,水份較多,所以快肚餓,而且BB吃不到後奶就不夠營養。我也是富媽 ...

姐係細仔成日啜10-15分鐘只係飲到前奶所以就好快肚餓?
但佢好奇怪有時又可以三個鐘先喊食..我又谷到好痛..咁我應唔應該兩、三個鐘就叫醒佢食呀?定由得佢訓?
D時間亂到咁真係人都顛

大宅

kmkkammy 發表於 18-8-21 15:44
但佢好奇怪有時又可以三個鐘先喊食..我又谷到好痛. ...

咁細個我會最盡三個鐘叫醒佢

大宅

bonnieonlyone 發表於 18-8-21 16:46
咁細個我會最盡三個鐘叫醒佢

咁幾大先唔洗叫醒佢食奶呢?

大宅

day_bo 發表於 18-8-21 14:02
太多奶不是好,因BB飲的大部分只是前奶,水份較多,所以快肚餓,而且BB吃不到後奶就不夠營養。我也是富媽 ...

即係等bb一個月到就可以埋完再泵儲奶?

大宅

kmkkammy 發表於 18-8-21 15:44
但佢好奇怪有時又可以三個鐘先喊食..我又谷到好痛. ...

頭一個月三個鐘、最多三個半鐘食一次。係呀,要整醒佢食。我自己本身好buy“由零歲開始”這本書,以「食、玩、訓」這原則去調好BB作息時間,兩個半月已戒夜奶。當然另一派學説是feed on demand,看看你buy哪一派。
谷到太痛你可泵D出來,千祈唔好泵清,谷得多,慢慢奶量會減少。

大宅

bonnieonlyone 發表於 18-8-21 17:27
即係等bb一個月到就可以埋完再泵儲奶?

冇話一定一個月,只是我個冰箱真係迫爆,我目標大約兩日貯到一餐奶已好夠,有些媽媽喜歡貯存多些,可會泵多D來貯奶,但真係要考慮到太多奶BB會食少左後奶。當然我是說富媽媽才可以這樣控制貯多奶或少奶。如果本身不夠奶真係要每餐埋完身都要泵淸來增奶量。

大宅

day_bo 發表於 18-8-21 23:46
頭一個月三個鐘、最多三個半鐘食一次。係呀,要整醒佢食。我自己本身好buy“由零歲開始”這本書,以「食、 ...

而家可以2.5-3個鐘食一次奶
但我到2個鐘開始個胸就好谷好谷
仲谷到好痛..仲漏到面衫都濕晒
已經決定左頭呢個月唔泵比大仔飲
咁我應該要點做?

大宅

kmkkammy 發表於 18-8-23 00:52

而家可以2.5-3個鐘食一次奶

不要一刀切唔泵,慢慢減泵出來的奶,例如一直你泵150ml出來,下兩次泵130ml,再下兩次110ml...如此類推...大約兩星期就唔谷,身體收到訊號已夠奶不用製造太多。

大宅

day_bo 發表於 18-8-23 09:42
不要一刀切唔泵,慢慢減泵出來的奶,例如一直你泵150ml出來,下兩次泵130ml,再下兩次110ml...如此類推... ...

我而家谷既話用手擠出黎
擠到冇痛冇硬塊..咁又得唔得呢?
雖然都好快又谷過

大宅

kmkkammy 發表於 18-8-23 10:30
我而家谷既話用手擠出黎
擠到冇痛冇硬塊..咁又得唔得呢?
雖然都好快又谷過

我諗都得,只是用手擠出來隻手好累,對我來說泵出來方便D,又可以量化逐少少減產,冇谷得噤辛苦。

大宅

day_bo 發表於 18-8-23 11:50
我諗都得,只是用手擠出來隻手好累,對我來說泵出來方便D,又可以量化逐少少減產,冇谷得噤辛苦。
...

謝謝解答:mother:

禁止訪問

大宅

kongcheng 發表於 18-8-27 19:08
可以試吓飲滴雞精幫手, 我飲完之後上奶都快左好多, 樓主可以試吓買王朝

我有飲呀:mother:

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊