在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

見工已講明份工旺季時每日要OT(4~5個鍾),不是旺季也要2~3小時,其實講到明都係好的,起碼覺得啱咪做,唔啱咪唔考慮。

但既然係咁明,點解唔出post時已經註明,吾駛浪費大家時間。

大宅

因為佢地expect見工既係後生女,而唔係我地做左阿媽既人

象牙宮

MaryB 發表於 18-8-20 13:50
見工已講明份工旺季時每日要OT(4~5個鍾),不是旺季也要2~3小時,其實講到明都係好的,起碼覺得啱咪做,唔啱 ...

故意性, 想你不做。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

Bbtvsvod 發表於 18-8-20 14:31
因為佢地expect見工既係後生女,而唔係我地做左阿媽既人

真係有呢d願意的後生女?(emoji)我想當年都唔願意。仲要間公司無Bouns. 我唔會同佢博

瑪瑙宮

咁都有人做

大宅

有架,有大把後生OK,唔係個個有拖拍,佢地唔返工有咩做

公爵府

MaryB 發表於 18-8-20 13:50
見工已講明份工旺季時每日要OT(4~5個鍾),不是旺季也要2~3小時,其實講到明都係好的,起碼覺得啱咪做,唔啱 ...

有人肯日日OT 4-5小時??
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

男爵府

Mrs.Kangaroo 發表於 18-8-20 18:05
有人肯日日OT 4-5小時??

香港的公司,務求要做到人無哂其他生活。如果計足OT錢,就無問題,有啲人係想揾多啲錢嘛。一個願打,一個願捱。。。

公爵府

farm712 發表於 18-8-20 19:05
香港的公司,務求要做到人無哂其他生活。如果計足OT錢,就無問題,有啲人係想揾多啲錢嘛。一個願打,一個 ...

有OT 錢都ok.
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

大宅

farm712 發表於 18-8-20 19:05
香港的公司,務求要做到人無哂其他生活。如果計足OT錢,就無問題,有啲人係想揾多啲錢嘛。一個願打,一個 ...

佢話無OT allowance, 4個鍾補半日假。

子爵府

有補假已經好好,但家有幼兒要ot既工我就唔考慮勒

男爵府

MaryB 發表於 18-8-20 20:46
佢話無OT allowance, 4個鍾補半日假。

o.t o到咁, 邊度有時間比你補假, 好多都係得過講字, 過左海就神仙

大宅

我就係例子,OT有補假

但我返左成年工,前後加加埋埋都放左10幾日假,其中8日放既都係補假,只係有4日係放到Annual Leave,點解?

就係因為太多補假要放左先,咁點解咁多補假? 就係因為好多OT,仲要係放半日咁去安排,先易D拎假。

結果就係返左成年工,仲有10日Annual Leave都放唔到,因為又儲左Com Leave,又要清左先。

一間OT多既公司,係唔會適合有家庭既人做

首頁

尾頁

跳至