自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無人可以統計一下係咪過左兩至三星期左右就無機會架啦?無論間公司係大定細? 有無JM可以半開公司名討論下最長的OFFER要等幾耐同埋係咪2手OFFER黎?

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

你講左你見邊間咩post同你分析下重好喇

翡翠宮

回覆樓主:

应是医管局和政府工等最耐。

禁止訪問

伯爵府

回覆樓主

我都有份工等咗3星期都冇通知sec in
其實客觀地睇應該係無機會,但真係太心儀份工,所以都奢望佢會打嚟,一係就直情同我講唔得,而唔係同我講仲in緊其他candidates。

瑪瑙宮

yying829 發表於 18-8-20 15:24
有無人可以統計一下係咪過左兩至三星期左右就無機會架啦?無論間公司係大定細? 有無JM可以半開公司名討論下 ...

冇了期

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

其實我見過咁多份工,都係見完果下已估到結果。最快就即日,最耐既就個幾星期。但耐果次我都知係請,佢話要等老細批,老細通常都唔會理呢D,Hr同主管ok佢就簽個名啫,只係好多老細都神龍見首不見尾,難搵佢簽名啫。

水晶宮

ngwong2 發表於 18-8-20 15:50
应是医管局和政府工等最耐。

我考過醫管局,由寄信到叫我in 2 個月,但in 完都返工兩星期

wcpcelia    發表於 18-8-21 16:56

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

好難講架喎, 試過差唔多一個月先話請(見工果陣話好等人用, 我覺得係請左個人唔啱就叫我, 最後都冇返呢份)

水晶宮

SullytheMonster 發表於 18-8-20 16:13
我都有份工等咗3星期都冇通知sec in
其實客觀地睇應該係無機會,但真係太心儀份工,所以都奢望佢 ...

佢講in 緊其他人,我會當落選。如果覺得我合適,唔會再見人。

我試過等得耐果份都係因為大老闆未簽文件耐左

珍珠宮

試過最快係即日,最耐係4個月

有時等電話見工的都好長,大學同學申請暑期工(人地請長工,佢呃人地係長做但打算開學就辭職),開學都無回音,到過左聖誕之後,果間公司打電話比朋友叫見工

wcpcelia    發表於 18-8-21 16:56

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我覺得in完一星期無聲氣,即係唔請
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

公爵府

回覆樓主:

最耐嗰次係差唔多兩個月,我已經返緊另一份工了。佢打黎問我講話跟進返上次見工既事,我一時間都諗唔起係邊間,講講下先醒起。但因為新工返得好地地,結果offer 都都冇聽就decline 左了。而家諗返都有啲後悔,因為嗰個role 唔係做admin support, 發展比較好。
而家嗰份last interview 到有聲氣都成個月,HR 第一個電話打黎係叫我等多陣,搞緊文件。最後等多兩星期先正式出offer。

yying829    發表於 18-8-21 09:55

珍珠宮

TMC3012 發表於 18-8-20 18:42
好難講架喎, 試過差唔多一個月先話請(見工果陣話好等人用, 我覺得係請左個人唔啱就叫我, 最後都冇返呢 ...
我以前返暑期工,二手offer都殺,我係開學就辭職果啲扮長工的暑期工,返工第一日先知係2手,同我同一日見果個人做左3日就辭職,公司要佢兩日通知期,果兩日佢train我,佢當我係次貨,人地走左先搵我補上,即係一開始就睇我吳起,當我水泡啦,所以這次暑期工,我無用老師教的方法去辭職,反而直接話我只係黎做暑期工,佢嬲,鬧我,我話你當我水泡時我都當返你係水泡,大家打和

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

ChammyMAMA 發表於 18-8-20 18:48
我覺得in完一星期無聲氣,即係唔請

我覺得耐既,根本就係請果個推左,又或者番左幾日冇做,先搵番之前見工果D。

伯爵府

1314625 發表於 18-8-20 18:43
佢講in 緊其他人,我會當落選。如果覺得我合適,唔會再見人。

我試過等得耐果份都係因為大老闆未簽文件耐 ...

官方答案係要揀幾個人俾上級in,而我係佢哋比較早約的人。不過斷估都唔會約咁多人,要成三個星期先完成first round。所以...

點解hr唔可以乾脆話落選。

伯爵府

回覆樓主

c6等左兩個幾月

大宅

親子王國15週年勳章

大公司 等左三星期先俾offer我

伯爵府

想生BB熱投

政府工等成年
正常公司2星期無打黎搵你
可以當無見過

水晶宮

SullytheMonster 發表於 18-8-20 22:34
官方答案係要揀幾個人俾上級in,而我係佢哋比較早約的人。不過斷估都唔會約咁多人,要成三個星期先完成fir ...

因為兩手準備,萬一心儀那個丟底,可找後補補上

首頁

尾頁

跳至