懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

子爵府

Stephanie323 發表於 18-8-20 19:02
有左10週。今早有留啡。去左睇急症住左一日婦科日間病房。最近做囇所以檢查好彩無事。不過e生俾左今日同明 ...

係咪細公司?公司可能少員工懷孕唔知程序

複式洋房

musiccisum 發表於 18-8-20 19:57
係咪細公司?公司可能少員工懷孕唔知程序

都唔算細。之前病假是全薪的。後來太多人成日請假,所以改左例話跟勞工法。連續四日先有5分4。放一日都要扣錢。。因為我唔係好了解勞工法。只知道產檢1日都要出5分4。唔知住院2日係咪都一樣?

民房

Stephanie323 發表於 18-8-20 19:02
有左10週。今早有留啡。去左睇急症住左一日婦科日間病房。最近做囇所以檢查好彩無事。不過e生俾左今日同明 ...

可以打去1823 政府熱線問下。

大宅

Poo得好勳章

回覆 Stephanie323 的帖子

唔會扣 放心

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

好似系唔可以扣你錢架,你都係打電話去問清楚喇

大宅

回覆樓主:

大肚病假同一般病假冇分別,照勞工法例係會扣錢

珍珠宮

回覆樓主

應該係唔會扣嘅,我覺得,最好諮詢下

別墅

只係產檢先會一日都要出4/5,平日有咩唔舒服,就算係因為大肚,都會當普通病假,除非醫生覺得你有需要放多過4日,先會係有4/5出嘅,如果唔係大肚期間,只得產檢同產假先係有4/5出!

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

asukav6 發表於 18-8-21 13:16
大肚病假同一般病假冇分別,照勞工法例係會扣錢

別墅

正常你嘅診斷關懷孕時需要休息係4/5 薪金。
可以打電話去勞工署問。如果返5日工就唔好橫跨星期六,日。因為有機會扣埋星期六日。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

話姐先問下HR.

複式洋房

Jennifercyber 發表於 18-8-21 21:11
正常你嘅診斷關懷孕時需要休息係4/5 薪金。
可以打電話去勞工署問。如果返5日工就唔好橫跨星期六,日。因 ...

問題係住院原因只寫: gynaecological condition
都無註明同懷孕有關。咁姐係唔會出俾我。睇政府真係俾多一日假都難。但有起事上黎唔睇政府跟本別無他選。。約睇私家間間都無位(emoji)

別墅

Stephanie323 發表於 18-8-21 23:54
問題係住院原因只寫: gynaecological condition
都無註明同懷孕有關。咁姐係唔會出俾我。睇政府真係俾多一 ...

你之前有俾過懷孕證明公司嘛?
咁唔係懷孕睇婦產科咁係咩?
你都係打去consult 吓勞工署。

別墅

回覆樓主

自己睇普通私家醫生放多2日,前後4日連續咪可以有薪病假

複式洋房

Stephanie323 發表於 18-8-21 23:54
都無註明同懷孕有關。咁姐係唔會出俾我。睇政府真係俾多一 ...

你想攞多2日假,是但搵間普通婦產科睇,如果都無就睇普通科啦,話懷孕見紅又頭暈叫佢開2日假比你,政府寫原因一般都咁寫好衰,我上次住院都係咁寫!

首頁

尾頁

跳至