婆媳關係

跳至

首頁
23456...8

尾頁

男爵府

回覆樓主

身體係自己既,要錫自己。
真係唔好比奶奶話事。想做就做,想請人就請人。
記住小朋友嘢唔好比奶奶同姑奶話開事,唔係有排你煩。

大宅

回覆樓主

你99唔比你請陪月第一係唔想你洗佢仔的錢、第二係唔想有人用佢廚房,第三係佢唔想你食咁好。咁你坐月都好慘,應該無咩補的了。

簡單一句,對99不用真心也不用上心。以後識睇人了堅強些。同老公講無用的,記在心。日子還長,有排玩!

現在叫你老公買些滴雞精⋯⋯黎補償下!

大宅

要對自己好, 唔好因為奶奶唔開心。

我奶奶當年日日早上去買瘦肉返嚟煲湯, 其實是做比個仔睇。佢把買回來嘅瘦肉放入雪櫃放足三日, 每份瘦肉排隊咁, 放足三日的才用嚟煲湯比我! 所以表面睇佢做到好好, 其實是好陰毒。比我發現後我嘈話咁都得, 佢話放三日才好味!

現在佢年老了無人陪, 佢日日走上嚟我屋企食飯, 我當佢透明, 一句話都唔想同佢講。

無論奶奶點對自己, 自己都要自強對自己好。天有眼的

大宅

要對自己好, 唔好因為奶奶唔開心。

我奶奶當年日日早上去買瘦肉返嚟煲湯, 其實是做比個仔睇。佢把買回來嘅瘦肉放入雪櫃放足三日, 每份瘦肉排隊咁, 放足三日的才用嚟煲湯比我! 所以表面睇佢做到好好, 其實是好陰毒。比我發現後我嘈話咁都得, 佢話放三日才好味!

現在佢年老了無人陪, 佢日日走上嚟我屋企食飯, 我當佢透明, 一句話都唔想同佢講。

無論奶奶點對自己, 自己都要自強對自己好。天有眼的

男爵府

回覆樓主:

要係房食飯<-依樣我聽過, 係我99講。佢話以前好陰公, 坐月都係唔比出房, 要係房食, 仲要每餐都係梅菜排骨/瘦肉飯, 加條菜都唔得。
我坐月佢就無再跟依個"傳統", 每隔日就煮雞飯同埋其他野我食, 仲有支唔乜野酒話補氣。

別墅

回覆樓主:

點解你肯妥協0的咁無理既要求?點解你老公又唔幫你出聲?
記住,你有咩要求,有咩難受要靠你自己爭取同埋同老公溝通.你老公未必係唔愛你,只係,女人既爭鬥只有女人先明.做好自己再慢慢令老公開竅吧.

複式洋房

小肥楊 發表於 18-8-21 12:19
我生兩個, 叉燒飯都無得食(99話佢唔識喎);
我妯娌由生B day 1開始, 每日99都煲湯拎去, 煲佐16個月(係, 無錯 ...

咦,同我99差唔多,我陀仔時問距,距都係答我咩都唔識噶,妯娌生左又米酒又姜醋,變左個人個羅。

複式洋房

kawainnn 發表於 18-8-21 07:33
係個心到已經好耐,真係好唔開心,又無人比我發洩!
坐月我本來打算請人,奶奶姑奶一直反對最後由奶奶黎坐 ...

客家人風俗係真係唔可以同檯食飯,咸蛋係送飯,想你食多的飯,但叉燒就真係衰左的,有雞都唔俾你食,宜家咩年代阿?

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 Harley小朋友 的帖子

同路人

複式洋房

小肥楊 發表於 18-9-18 10:29

同路人

不得人心,冇計!

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

應該係良心比人地當佐狗肺所以學識佐視而不見, 聽而不聞, 唔好多事; 人生就快樂好過一D

複式洋房

小肥楊 發表於 18-9-19 12:35

應該係良心比人地當佐狗肺所以學識佐視而不見, 聽而不聞, 唔好多事; 人 ...

離人離下,好多野,要硬食

洋房

回覆樓主

我果個所謂99直頭無出現過,連個蘋果都無買過比我食,我坐完月就詐加e打個電話來話傷風,以後再來睇我同bb
我唔該真係唔好來..唔想見到距

水晶宮

kawainnn 發表於 18-8-21 07:33
係個心到已經好耐,真係好唔開心,又無人比我發洩!
坐月我本來打算請人,奶奶姑奶一直反對最後由奶奶黎坐 ...

好慘,如果我女係咁,我會好肉赤

水晶宮

樓主,我都是同路人。細節不多說,但我那愚孝老公,我已畫公仔畫出腸點解我呢次坐月後咁僧我奶奶。因為大細超得好緊要,錢就識拿晒,原本我要請陪月架,她拿左那筆錢(5-6萬),話用來買補品比我,其實全部轉頭比她個女。她個女遲我幾個星期生。我真係不忿氣。但我相信呢個世界有因果,要還的。樓主,堅強點,想想方法將來搬出去,起碼有得不用見。

水晶宮

eggcarol 發表於 18-9-23 17:53
好慘,如果我女係咁,我會好肉赤
最重要做好自己角色,女的奶奶沒得控制,盡量幫個女搬出去,不要同奶奶住。到阿女坐月又幫下手,咁已經好好。

水晶宮

Astra00 發表於 18-9-23 19:52
最重要做好自己角色,女的奶奶沒得控制,盡量幫個女搬出去,不要同奶奶住。到阿女坐月又幫下手,咁已經好好 ...

放心,我已經買定樓比D女,如果將來我女需要我幫忙,我會請埋工人幫手湊BB

洋房

回覆樓主:

同路人 !
話說奶奶幾年前考左陪月牌所以完全無諗過要請陪月
點知一出院返到屋企 佢淨係話幫我買左薑 叫我自己煲水沖涼洗頭 wtf ?
食方面仲好笑 每日下午1點幾2點先上黎 話同d師奶朋友飲完茶好飽 買定d蛋糕上黎話晏d食
大佬呀 我晏晝飯未食 佢覺得我食蛋糕就得
好啦 其實我係想餵人奶 魚湯一次都無煲過
只係煲過瘦肉湯
食唔夠邊會夠奶
好喇唔餵人奶 又話要煮木耳雞酒比我
惡露清左成個禮拜乜都無煲過
之前就話惡露未清唔補得
而家我同佢講左幾次清左
回應竟然係: 做野嗰陣記得安全d唔好咁快整多件出黎呀

所以坐月嗰陣真係日日都偷偷地喊
覺得自己條命好賤

洋房

cwt86 發表於 18-9-27 10:40
同路人 !
點知一出院返到屋企 佢淨係話幫我買左薑 叫我自 ...

而家2個月其實我仲係乜補品都未食過
湯都無乜點飲
日頭食杯麪當早午餐
夜晚奶奶先話幫手買左餸*
*佢d餸係肉餅 + 滾水烚菜/瓜

老實講
生嗰陣雖然係痛
但都唔夠生完坐月嗰陣慘

做女人生b真係要諗清楚

水晶宮

cwt86 發表於 18-9-27 10:40
同路人 !
點知一出院返到屋企 佢淨係話幫我買左薑 叫我自 ...
記住坐月不好哭,傷身。

首頁
23456...8

尾頁

跳至