婆媳關係

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

美之選468 發表於 18-8-22 13:42
真好,我就是喜歡見到這樣的結局 因為我相信天有眼
可能老公個賤家姐根本就係心理唔平衡,老公包二奶、一仔一女都讀書不成、呢兩年仲有埋顽疾。我覺得佢當初唔多唔少有妒忌,佢比我有種好似想個細佬冇女友唔結婚果種,想細佬單身過世,我地婚後千方百計要叉隻腳黎我地屋企,極盡玩野之能事,我同老公因為呢個女人吵左無數次,當時關係非常差。我奶奶老爺先遊我都未識我老公,本來我應該係冇呢種麻煩,但佢個賤家姐始終唔肯放過我。但放心,天有眼的,悲惨嘅報應終降臨佢身,呢d所謂基督徒係唔會有機會上天堂

公爵府

ANNAFRIEND 發表於 18-8-22 14:22
可能老公個賤家姐根本就係心理唔平衡,老公包二奶、一仔一女都讀書不成、呢兩年仲有埋顽疾。我覺得佢當初唔 ...

又是基督徒,我很怕基督徒,完全無道理可言,又喜歡講歪理,又喜歡玩多重標準,最好斷絕來往。

男爵府

ANNAFRIEND 發表於 18-8-22 13:12
樓主好同情你,我當年同你一樣唔識反抗,玩野果個仲要係老公個賤家姐,但信我,心腸唔好真係有報應,佢咁做 ...

心地唔好同毒真係有...有因有果個天睇到!

珍珠宮

kawainnn 發表於 18-8-21 07:33
係個心到已經好耐,真係好唔開心,又無人比我發洩!
坐月我本來打算請人,奶奶姑奶一直反對最後由奶奶黎坐 ...

我坐月日日 lunch喺薑蛋蔥炒飯 only

伯爵府

美之選468 發表於 18-8-22 15:06
又是基督徒,我很怕基督徒,完全無道理可言,又喜歡講歪理,又喜歡玩多重標準,最好斷絕來往。
...
老公賤家姐擺明假教徒啦,有事(老公包二奶)借宗教去逃避,如果真係虔誠基督徒就唔會搶我初生b(明知我極度抗拒佢幫我湊b),唔會試圖攪散别人原本幸福嘅家庭,佢心理變態得可以,幸好係老公最終選擇同我同一陣線同佢個賤家姐斷絕來往,巳7,8年了。

伯爵府

章魚妹妹 發表於 18-8-22 15:31
心地唔好同毒真係有...有因有果個天睇到!
yes, 所以千奇咪試圖要人母子分離兼攪散別人家庭,真係有報應的

男爵府

又叉燒飯已經好好,我奶奶夠膽死買個包比我食,想起都把火。

洋房

好似客家人習俗係咁㗎,對自己個女都一樣會叫佢係房自己食唔俾上台食

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我都係坐月發生過不快事件。。。
我自己請陪月,奶奶唔高興,無得黎幫手。。之類啦,(佢係個種只要離開自己樓下都叫遠既人,基本上如果真係搵佢陪月既話,一定又周圍唱,話我地要佢去甘遠)

甘唔洗佢陪月,只係黎玩下孫。
佢又攪事攪非。
好記得當日受既委屈,坐月食死貓,真係一世都記得。

加埋好多種種原因啦。。
對上一次要上去食飯, 佢做初一我都做15,佢煮我直情唔食tim。佢好尷尬。
我而家直情唔會再返去。

琥珀宮

比我即刻抱埋個仔返外家,痴痴地

琥珀宮

talktime 發表於 18-8-22 17:00
我坐月日日 lunch喺薑蛋蔥炒飯 only

呢個有根據喎

珍珠宮

mandy952 發表於 18-8-24 08:48
呢個有根據喎

呢樣lunch食咗兩個月,no other dishes

琥珀宮

talktime 發表於 18-8-24 09:57
呢樣lunch食咗兩個月,no other dishes

咁係寡左d姐,我99話佢當年生完食左三個月,我生完佢都有煮比我食
以前d人窮,冇可能餐餐有肉,發明呢個飯對剛生完嘅孕婦身體好,補氣架,但過12朝先食較好

珍珠宮

mandy952 發表於 18-8-24 10:01

咁係寡左d姐,我99話佢當年生完食左三個月,我我完佢都有 ...

咁你奶奶當年嘅物資無宜家咁豐富

琥珀宮

talktime 發表於 18-8-24 10:03
咁你奶奶當年嘅物資無宜家咁豐富

其實女人平時食下,尤其冬天食都對身體好架,但熱底人就唔好食咁多

男爵府

有無攪錯,你奶奶當你係下人咩、咩年代呀!就算奶奶唔識煮咩比你補身都唔應該買叉燒飯比你食囉,求其炒碟菜、蒸魚都識掛!
最離譜係你老公,咩大魚大肉咁既說話都講得出!女人真係好需要一個娘家比我地做靠山,唔係就係男家面前抬起頭做人。

大宅

我同樣係坐月期間,99出去同朋友飲茶,食剩一個饅頭同另外叫左個馬拉糕俾我,當係我既午餐,佢返到屋企已經點幾,放低後入房休息,我當時湊緊個不足一個月大的bb,佢問都無問我洗唔洗食左先,自己就入左房,最終我四點半先食我既所謂午餐,一個馬拉糕。我餵人奶,老公當時又叫我唔好落街,啊b太細,得我同99兩個人係屋企,無辦法我真係好肚餓食左個馬拉糕,感覺好差。好似坐牢咁無能力照顧自己,屋企又淨係得啲公仔麵罐頭,坐月同埋喂人奶點可能食呢啲。我未生之前都講過話返外家坐月,係我老公堅持要我係佢屋企坐月,最終婆媳不和。

後來我媽媽知道呢件事,好傷心,如果當時知道既話即刻帶埋啊b接我走。返外家好好坐月。

最弊我99同C6以為我個月坐得好好,嘜野補身的食物都無。同我C6形容俾我聽的差十萬九千里。

我99重同我媽講話叫我地生多個,佢都癡既,留返俾你自己生!

大宅

BennyGirl 發表於 18-8-23 22:53
好似客家人習俗係咁㗎,對自己個女都一樣會叫佢係房自己食唔俾上台食

客家人真是話吾好同枱食飯 果時我細妹坐月 我媽都叫我妹先食 但吾會叫佢入房自己食 我媽先煮好我妹坐月食的餸 然後叫佢係飯枱先食

別墅

回覆樓主:

.

男爵府

豆豉食左會收人奶,咩個衰女人咁黑心,講真大家都見過我開帖講過我件極品陪我坐月既往事,我就好感激自己阿媽好錫自己

多口問,你奶奶係係個d 潮州,福建人?呢個上來申既JM 大部份都係呢兩個品種,迷信,重男輕女咁

首頁
12345...8

尾頁

跳至