懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

各位媽媽~~
想問下你地懷孕初期產檢隔幾耐CHECK一次?
政府醫院排到我WK13先去登記..

私家叫我一個月之後先返去做產檢

初期甘唔穩定..等4個星期咪有排擔心...

各位媽媽係唔係都只係等等等...

大宅

Poo得好勳章

初期只跟政府的⋯中段私家照結構
孕後期就另加一個月一次私家(around 3次)

大宅

Mandy1985 發表於 18-8-21 16:28
各位媽媽~~

我而家8週6
但我4,6,7週都有流啡。所以已經睇左幾次私家。
如果你無流啡/紅/肚痛,大約三至四星期睇一次都ok

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

如果你冇咩問題既話,可以根據佢時間去既。但係如果你自己唔放心,你都可以先去睇睇私家

別墅

回覆樓主

我想每2星期去覆診一次..
但d人話成日照對胎唔好..
但我又係個d勁擔心既人黎...

侯爵府

回覆樓主:

頭12w 兩星期一次
12-18w 三星期一次
19-32w 四星期一次
32-36 兩星期一次
37w 之後一星期一次

水晶宮

回覆樓主

呢度產檢唔使錢,初期醫生叫我2-3星期返去一次,而家中期就4星期一次。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

別墅

回覆樓主

我私家醫生第一次照係8週之後,然後每4星期返去一次產檢,直到32週開始先3星期1次,37週開始就每星期1次。

其實真係無必要覺得未陀穩就照密啲,除非流啡見紅先有需要返去搵醫生之嘛,有時間食下瞓下好過,咁先會長胎

複式洋房

Mandy1985 發表於 18-8-21 16:28
各位媽媽~~

之前小產過,今胎開頭又見啡,同埋我黃體酮比較低,我每星期覆診,值到14週醫生叫3星期返去覆診囉!你如果擔心2星期照下見下BB囉!見到BB個人開心D,對懷孕都好D嘅!

別墅

我約左2星期後再覆診啊...
2星期照一次 會對BB有影響嗎?

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

初期有D唔穩定,1-2個星期CHECK。到中期就1個月一次。

首頁

尾頁

跳至